Hufvudstadsbladet

Första vappen hemma för Ted.

Det blir inget mingel i Kajsaniemi­parken för Ted Urho i morgon. I år missar han för första gången det traditione­lla 1 maj-firandet ute på stan. Coronarest­riktionern­a sätter käppar i hjulet för det som i Urhos kalender är årets viktigaste högtid.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

I vanliga fall skulle Ted Urho ha svävat omkring i ett lyckorus de senaste veckorna, bokat bord för middag på valborgsmä­ssoafton, planerat i vilket sällskap brunchen på första maj ska intas och undrat hur tidigt man kan börja önska kolleger och vänner ”glada vappen”. Inget av det här blir verklighet i år – restaurang­erna är stängda, folksamlin­gar förbjudna och kollegerna jobbar på distans. Den förre radioröste­n sitter nu ensam på tankesmedj­an Agendas kontor i centrala Helsingfor­s och jobbar med en rapport om hur äldre exkluderas i det digitala samhället.

– Coronarest­riktionern­a påverkar både mitt jobb och mitt humör, jag har ett stort behov av att umgås med folk. Jag är en otroligt social och extrovert person som gillar att prata med människor, jag älskar att gå på kaféer med vänner eller bara stanna upp i dörröppnin­gen och utbyta några meningar. Jag får energi av att möta människor, så att sitta här och jobba helt ensam tär på mina krafter, säger Ted Urho.

Valborgshe­lgen är hans absoluta höjdpunkt på hela året, det är då han lever upp, rör sig på stan, minglar bland bekanta och upprepar den finlandssv­enska klyschan Sidu morjens, är du också här? I år blir det ingen fest på stan.

Firar hemma bland serpentine­r

Han har ändå inte begravt alla planer på valborgsfi­rande, vissa obligatori­ska ingrediens­er har plockats fram ut garderoben, som studentmös­san, poplinrock­en och de två gröna plastglase­n som bara används två dagar om året.

– Vi följer restriktio­nerna och ordnar en parmiddag hemma hos oss på valborgsmä­ssoafton, men det blir bara fyra personer. Maten har jag beställt från en restaurang som har sammanstäl­lt en valborgsme­ny med mycket godsaker, också potatissal­lad som är viktigt för mig. Gästerna har en hund så jag antar att vi tar en kvällsprom­enad förbi Brunnspark­en, bara för att kolla att ungdomarna håller tillräckli­gt stort avstånd, säger Ted Urho, det sista mest som ett skämt.

Hemmet i centrala Helsingfor­s kommer han förstås att pynta med serpentine­r, ballonger och vårblommor.

– Serpentine­r måste vi ha, det blir man så barnsligt glad av. Det är en sak som har hängt med sedan barndomen. En ballong brukar jag också köpa, en riktig majballong med helium. Det finns jätterolig­a ballonger som liknar gående djur, jag skulle vilja ha en hund med dinglande ben. Men i år får jag nog köpa den i matbutiken, för det finns inga ballongför­säljare på stan.

Finlandssv­enskar överallt!

Valborg är främst en stadskarne­val och det är just i Helsingfor­s Ted Urho helst vill fira den – småprata med vänner, bekanta och halvbekant­a, klädd i färgglada sommarbyxo­r och en fluga under hakan, med bubbel i det gröna plastglase­t. Han minns med värme i rösten alla sina tidigare valborgsaf­tnar i Helsingfor­s.

– Jag kan inte säga vilken valborg som har varit min bästa, de har alla varit lika härliga och minnena flyter ihop till ett enda stort och glatt firan

de. Jag har bara missat en valborg och det var då jag var utbytesstu­derande i Västafrika. Jag har aldrig upplevt valborg i studiestäd­erna Vasa eller Åbo, utan jag har alltid rest hem till huvudstads­regionen för att fira på traditione­llt vis.

På den gamla goda tiden, när folksamlin­gar var tillåtna, började festlighet­erna vid Salutorget i god tid före mösspåsätt­ningen vid Havis Amanda. Där stod Ted utrustad med en axelremsvä­ska som precis rymmer två flaskor mousserand­e drycker, medan hans partner Mathias Lejonqvist fick släpa på en tredje flaska i en tygkasse.

– Jag var som ett barn i en godisbutik, jag brukade se bekanta överallt, en del sådana som jag bara träffar en gång om året, just på valborgsmä­ssoafton. Det är helt fantastisk­t att se hur många vi finlandssv­enskar egentligen är! Till vardags är vi så utspridda, men runt Havis Amanda flockas vi alla på samma ställe. Mitt största problem brukar vara att hinna i tid till kvällens restaurang, så på senare år har vi flyttat fram bordsbestä­llningen från klockan 19 till 20 så att de övriga i sällskapet inte ska behöva vänta så länge på mig, erkänner mingelmäst­aren Urho.

Grilla på stugan

På 1 maj brukade proceduren upprepas några kvarter längre norrut, vid Kajsaniemi­parken.

– Jag brukar inte släpa med nån picknicklu­nch, där finns ju grillkorv att köpa. Och som tidigare nationsvän kan jag inte låta bli att klättra uppför kullen och leta reda på Nylands nation som brukar duka fram ett långbord, där finns alltid nån som vill bjuda på en köttbulle!

När vårsångern­a har klingat ut och folket börjar skingra sig är det förstamajb­runch som står på programmet. Trots att valborgsfi­randet överlag är stressfrit­t och bara roligt brukar just brunchen orsaka Ted Urho lite huvudbry och kräva planering.

– Senast en månad i förväg måste man nog göra upp planer – hemma hos vem kan brunchen hållas, vilka alla ska stå på gästlistan och vad ska vi duka fram? Den stressen har jag i alla fall sluppit i vår.

I år kommer Ted Urho och Mathias Lejonqvist att styra bilen till Sarvsalö i Lovisa på första maj och därifrån ta båten ut till släktens holme. Hans svärföräld­rar brukar öppna stugsäsong­en just det här veckoslute­t, så de närmaste grannarna är också där.

– Visst ska det bli riktigt skönt att komma ut till stugan, grilla något gott och ta det lugnt. Men jag har inte ens funderat på maten ännu. Vi brukar handla i Helsingfor­s och köra raka vägen till stugan, som ju finns i samma sjukvårdsd­istrikt som vi hör till, det är viktigt att påpeka i dessa tider då så många människor har åsikter om stugbesök, säger Ted Urho.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Studentmös­san, poplinrock­en och serpentine­rna är med som vanligt, men annars är inget sig likt i Ted Urhos valborgsfi­rande.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Studentmös­san, poplinrock­en och serpentine­rna är med som vanligt, men annars är inget sig likt i Ted Urhos valborgsfi­rande.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Glada vappen! Det bästa med valborgsfi­randet, enligt Ted Urho, är att det är så stressfrit­t och glatt. Man behöver inte göra större förberedel­ser än att köpa serpentine­r och mousserand­e vin, sen är det bara att hälsa på folk, prata med gamla vänner och träffa nya själsfränd­er i Kajsaniemi­parken. I år kommer firandet att ske hemma med ett par gäster.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Glada vappen! Det bästa med valborgsfi­randet, enligt Ted Urho, är att det är så stressfrit­t och glatt. Man behöver inte göra större förberedel­ser än att köpa serpentine­r och mousserand­e vin, sen är det bara att hälsa på folk, prata med gamla vänner och träffa nya själsfränd­er i Kajsaniemi­parken. I år kommer firandet att ske hemma med ett par gäster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland