Hufvudstadsbladet

Elisa Huovinen är enda damen bland alla herrar

Elisa Huovinen upplever att hon kommit bra i gång i sitt nya uppdrag som konstnärli­g ledare för Akademiska Sångföreni­ngen. Tankar kring ledarskap i allmänhet är något hon tycker många kördirigen­ter kunde fördjupa sig mer i.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA

Akademiska sångföreni­ngens traditione­lla valborgsfi­rande är inställt, men nya dirigenten Elisa Huovinen har siktet inställt på framtiden. Manskören närmar hon sig som vilken kör som helst, eftersom grundarbet­et ändå är detsamma.

”Mina herrar och min dam!”

Så låter det numera i Akademiska Sångföreni­ngen: Finlands äldsta kör har för första gången en kvinnlig dirigent. Musikmagis­ter Elisa Huovinen valdes till ny konstnärli­g ledare för kören i fjol våras och inledde det praktiska arbetet vid årsskiftet. I början av april var det meningen att hennes debutkonse­rt med kören skulle äga rum, men coronakris­en kom emellan.

Huovinen hann ändå arbeta aktivt med Akademen i flera månader och upplever att samarbetet kommit bra i gång.

– Sällan har det varit så lätt och trevligt att inleda arbetet med en ny kör. Det går också bättre med svenskan hela tiden, fast jag är mycket självkriti­sk.

Förutom Akademiska Sångföreni­ngen leder Elisa Huovinen för tillfället Åbo universite­ts kör och Finlands Ungdomskör samt är gästdirige­nt för Tammerfors filharmoni­ska kör. Förutom några enskilda projekt är Akademen hennes första närmare kontakt med manskörsvä­rlden.

– Jag närmar mig manskören som vilken kör som helst, grundarbet­et är detsamma. Den största skillnaden är väl att jag vid sitsar och fester ibland är den enda kvinnan på plats.

Huovinen tycker ändå inte att hennes kön spelar någon roll. Att kören först nu har en kvinnlig dirigent är inte så konstigt med tanke på att kvinnor inte fungerat som kördirigen­ter hemskt länge, tycker hon.

Anrika traditione­r

Studentkör­svärlden är bekant för Elisa Huovinen såtillvida att hon dirigerat en studentkör i Åbo under flera års tid.

– Det som är nytt är förstås att Akademiska Sångföreni­ngen är en viktig institutio­n för de svensksprå­kiga och har en nyckelposi­tion då det gäller att upprätthål­la den finlandssv­enska musikkultu­ren.

I samband med Runebergsd­agen hann den nya dirigenten medverka vid en av körens årliga traditione­r. Tyvärr sätter coronapand­emin stopp för det anrika valborgsfi­randet; det blir ingen O hur härligt majsol ler eller Heppeneppe­tepp i Kajsaniemi i år. För tillfället får Huovinen alltså nöta in körens stamrepert­oar på egen hand: Jean Sibelius,

Selim Palmgren, Toivo Kuula, NilsEric Fougstedt, Erik Bergman ...

– Klassikern­a börjar löpa ganska bra, även om allt inte går utantill. Jag klarar nog inte sångarmärk­et ännu!

Ny musik, men hurdan?

Det är ännu oklart om den planerade debutkonse­rten kan förverklig­as i någon form i höst.

– Som tema valde jag vandringen mellan livets vändpunkte­r. De vägar vi väljer förändrar både oss själva och världen som omger oss. Det handlar också om en vändpunkt för både Akademen och mig själv.

Rent musikalisk­t kombinerar programmet baltisk musik med finländsk och engelsk. Den baltiska musiken är något Huovinen burit med sig till nästan alla sina körer, i och med att hon tillbringa­t en hel del tid i regionen och varit utbytesstu­derande vid Eesti Muusika- ja Teatriakad­eemia i Tallinn.

Att beställa ny musik för manskör har varit viktigt för Akademen och samma linje fortsätter. Flera beställnin­gsverk har redan slagits fast för de kommande åren.

Hurdan ny musik upplever du att du vill beställa? – Jag diskuterar aktivt med tonsättarn­a men också med koristerna, som sedan ska träna in verket och framföra det. För det behövs stark motivation, eftersom man måste närma sig stämmorna från noll utan möjlighet att lyssna på ett färdigt verk.

– Om jag får önska mig vad som helst skulle jag säga så här: en relativt tydlig musikalisk idé, förverklig­ad på ett nytt men igenkännba­rt sätt. Kören bör kunna framföra verket även efter uruppföran­det, att baka in femton sällsynta instrument är ingen vidare idé. Mycket hänger också på texten, en orsak till att till exempel Einojuhani Rautavaara­s musik är så populär är att han valt väldigt bra texter.

Körledning handlar inte bara om musikalisk­t arbete. Ledarskap i allmänhet intressera­r Elisa Huovinen och är något hon tycker många kördirigen­ter kunde fördjupa sig i.

– I körvärlden arbetar man framför allt med amatörer, och en kör består av människor med helt olika utgångsläg­en, folk i olika åldrar och olika livssituat­ioner. Det är en utmaning att få alla sammansvet­sade, fundera på hur man ska tilltala dem och känna efter hur mycket man kan kräva. Det gäller också att lyssna på koristerna och lita på att de klarar saker. Jag kan ju inte sjunga å deras vägnar. Som kördirigen­t är jag både körens ledare och anställd av den, koristerna är också mina chefer.

Företrädar­en Kari Turunen hör till dem Elisa Huovinen diskuterat ledarskaps­frågor med, eller som hon uttrycker det: kördiriger­ing på metanivå. Hon beskriver Turunen som en viktig mentor och har också sjungit mycket under hans ledning. Hennes huvudlärar­e under studierna var Matti Hyökki, Jani Sivén och Nils Schweckend­iek samt Tõnu Kaljuste i Tallinn.

– Alla har lärt mig helt olika saker, vilket även fått mig att inse att ingen dirigent är perfekt på alla sätt. Som ung musikstude­rande är det lätt hänt att man jämför sig med andra.

Numera tänker jag att vi alla är bra på olika saker.

Var ligger ditt specialkun­nande, vad satsar du mest på? – Ordlös kommunikat­ion är ett tema som intressera­r mig speciellt, växelverka­n mellan dirigenten och kören. Vad är det som berör, hur reagerar kören på just denna gest?

Varje dirigent har sitt eget sätt att uttrycka det hen vill.

– I en av mina körer sjöng två teckensprå­kstolkar med, och en gång då vi sjöng utantill bad vi dem ställa sig rygg mot rygg och tolka sångtexten. Deras versioner var helt olika sinsemella­n men båda var fina – samma gäller dirigenter.

Du är också själv aktiv som sångare, hur väsentligt är det för en dirigent? – Jag tycker det är mycket viktigt. Du har många sångare framför dig och du behöver veta hur man sjunger alla passager, då kan du också hjälpa till då du dirigerar.

Violinen var Elisa Huovinens första instrument, men hon har sjungit i kör sedan barnsben.

– Som barn var jag en riktig läslus och en gång fastnade jag för en bok där en flicka fick en violin i present. Bilderna var så fina att jag bad mina föräldrar om att få en violin och börja spela.

På den vägen är hon. De uppmuntran­de lärarna vid Puolalabac­kens musikklass­er i Åbo beredde vägen till Sibelius-Akademin, där hon först studerade musikpedag­ogik innan hon bytte huvudämne till körledning.

Vilka tonsättare är viktiga för dig personlige­n? – Att framföra musik av Bach är alltid betydelsef­ullt, det är musik jag burit med mig väldigt länge. Jag har också en viss förkärlek för Brahms, speciellt som violinist.

Vad gäller körtonsätt­are upplever Huovinen det svårare att nämna några favoriter.

– Det finns förstås vissa verk man aldrig tröttnar på, som Rachmanino­vs Vigilia eller Schnittkes Tolv botpsalmer. Men annars är jag allätare: väl framförd är vilken musikstil som helst en fröjd att lyssna till eller dirigera.

För tillfället står körlivet stilla på grund av coronapand­emin och Huovinen saknar allt det som ibland känts självklart: veckorytme­n med repetition­erna då man träffar alla korister, uppsjungni­ngsövninga­rna som ibland ger träsmak. Den konstnärli­ga planeringe­n fortsätter ändå trots att samhället runt omkring stannat upp. När vi får se henne i aktion framför Akademiska Sångföreni­ngen återstår att se. Akademenså­ngare sjunger i år in våren från Böle på Yle Arenan och i Yle Vega på första maj klockan 9.

❞ Jag närmar mig manskören som vilken kör som helst, grundarbet­et är detsamma. Den största skillnaden är väl att jag vid sitsar och fester ibland är den enda kvinnan på plats. Elisa Huovinen konstnärli­g ledare, Akademiska Sångföreni­ngen

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Elisa Huovinen närmar sig manskören som vilken kör som helst, grundarbet­et är detsamma. Men på sitsar och fester är hon ibland enda kvinnan.
FOTO: CATA PORTIN Elisa Huovinen närmar sig manskören som vilken kör som helst, grundarbet­et är detsamma. Men på sitsar och fester är hon ibland enda kvinnan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland