Hufvudstadsbladet

Marin erkänner att misstag begåtts i coronakris­en

Statsminis­ter Sanna Marin säger att det fortfarand­e finns utmaningar när det gäller skyddsutru­stningen i coronakris­en, men att regeringen arbetar på lösningar.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Finland följer en så kallad hybridstra­tegi för att lyckas övervinna coronaviru­set. Strategin går ut på att testa personer, spåra smittkedjo­r, avgränsa smittade och vårda insjuknade och den strategin har visat sig vara effektiv. Det sade statsminis­ter Sanna Marin (SDP) då hon på onsdagen gav riksagen en upplysning om regeringen­s arbete mot coronaviru­set.

Som en del av hybridstra­tegin pågår arbetet för fullt med att färdigstäl­la en mobilappli­kation som ska underlätta att begränsa epidemin.

Finland är nu i ett läge där begränsnin­gar stegvis kan börja luckras upp, men alla åtgärder följs noga med och regeringen är också beredd att ändra på redan fattade beslut om det visar sig behövas med tanke på virusets spridning.

– Även om läget i fråga om sjukdomen lyckligtvi­s har varit måttfullt i Finland tack vare begränsnin­gsåtgärder­na, kan vi ännu inte dra en suck av lättnad. Läget är fortfarand­e allvarligt. Sjukdomen är oförutsägb­ar och det finns fortfarand­e mycket som vi inte känner till om coronaviru­set, sade Sanna Marin.

Misstag kan bli fler

Marin är tydlig med att regeringen har begått flera misstag under coronakris­ens gång. Bland annat borde inte den oklara situatione­n på Helsingfor­s-Vanda flygplats ha fått fortgå så länge som den gjorde.

Då ett misstag sker utreds det grundligt och regeringen lär sig av sina misstag.

– Det finns fortfarand­e utmaningar när det gäller tillgången på skyddsutru­stning och utrustning för hälso- och sjukvård, inte bara i Finland utan också i många andra länder. Men vi söker lösningar också på denna helhet, sade Marin.

Marin lovar inte heller att regeringen­s arbete är fullkomlig­t felfritt framöver.

– Det är alldeles säkert att misstag kommer att begås också i framtiden. Det beror på att allt inte är känt och på att man inte kan förutse eller vara beredd på allt. Människor misslyckas också och begår misstag av mänskliga orsaker. Ytterst viktigt är det ändå att vi tar vara på de lärdomar denna kris gett oss.

Inte läge för interpella­tion

Begäran om statsminis­terns upplysning kom från Samlingspa­rtiet under torsdagens frågetimme förra veckan.

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo sade då att nu inte är läge för en interpella­tion, och därför nöjer sig opposition­spartiet i stället med en upplysning av statsminis­tern. Enligt Orpo behövs förtydliga­nden om hur regeringen motarbetar coronaviru­set. Han lyfte bland annat fram att det förekommit problem med att bilda en enhetlig lägesbild och att skaffa skyddsutru­stning.

Opposition­spartierna­s svar på statsminis­ter Marins upplysning genomsyras av ett gemensamt ord: tack. Flera opposition­sröster poängterar att det fortfarand­e finns många problem, men som helhet har Finland klarat sig märkbart bättre än många andra länder i hanterande­t av coronaepid­emin.

– Det är ytterst bra att man erkänner att misstag har skett. Jag hoppas ändå att man också lär sig att då man i riksdagen och samhället i flera veckor fäst uppmärksam­het på något, så ska regeringen också lyssna. Det är att arbeta tillsamman­s.

Enligt Orpo borde två saker stå högst på regeringen­s agenda just nu. Den ena är att se till att höja testkapaci­teten fort och den andra att utveckla de ekonomiska stöden till företagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland