Hufvudstadsbladet

EK: Kontroller­ad coronaexit bästa stödpoliti­ken för företag

Coronaviru­set slår hårt mot ekonomin. Finlands Näringsliv anser att man nu måste vidta åtgärder för att i snabb takt kunna öppna upp samhället på ett tryggt sätt.

- ERIK SANDSTRöM/SPT

Finland borde öppna upp samhället på ett kontroller­at sätt, samtidigt som man vidtar åtgärder för att sakta ner spridninge­n av coronaviru­set avsevärt tills det finns ett vaccin. Det anser Finlands Näringsliv­s (EK) arbetsgrup­p som har arbetat med en exitstrate­gi ur coronakris­en i sin slutrappor­t som publicerad­es på onsdagen.

Enligt rapporten är Nya Zeelands strategi att helt försöka stoppa spridninge­n inte realistisk för Finland. Sveriges plan att försöka uppnå tillräckli­gt flockskydd är för riskfyllt och osäkerhet är som gift för ekonomin. Den säkraste vägen är att begränsa coronaviru­sets framfart i den mån det är möjligt.

– För samhällsek­onomin är det viktigt att med alla medel försöka få till stånd en snabb återhämtni­ng, säger Keskos koncernche­f Mikko Helander, som har lett arbetsgrup­pen, på en presskonfe­rens.

Ju längre begränsnin­garna pågår, desto allvarliga­re blir följderna. Enligt Helander skulle den bästa stödpoliti­ken för företagen vara att öppna upp ekonomin igen på ett säkert sätt.

– Det råder stor osäkerhet kring när det kan finnas ett vaccin, så vi måste lära oss att leva med coronaviru­set. Vi har inte råd att leva med ett stängt samhälle.

Köp tid till vaccin

I rapporten finns flera förutsättn­ingar för att kunna öppna upp samhället på ett kontroller­at sätt. Det behövs mer skyddsutru­stning, mer testningsk­apacitet och mer spårning av spridninge­n.

– Vi föreslår att staten borde stå för coronatest­er vid företagshä­lsovården. Om vi utnyttjar kapacitete­n på privata sidan kan vi mer än fördubbla antalet tester per dag, säger investerar­en Leena Niemistö, som har deltagit i arbetsgrup­pen.

Niemistö förespråka­r att använda en app för smittspårn­ing, medan vanliga läkare borde få befogenhet­er att inleda spårning av smittkedja­n och att försätta personer i karantän. Nu är det endast epidemiläk­are som får göra det.

– Så kan vi köpa tid tills vi får ett vaccin.

Niemistö tackar regeringen för snabba åtgärder för att stödja företagen, men säger att det behövs mer.

– Det är viktigt att företag som tidigare var livskrafti­ga får stöd så att de klarar sig genomkrise­n.

Företagsst­öden av bland annat Business Finland till medelstora och midcap-företag har samtidigt fått kritik på grund av att de i första hand finns till för att utveckla verksamhet­en och inte ges till krisande företag.

– Vi vill betona att det behövs stöd uttrycklig­en för företag i kris.

Storbolag har i första hand fått stöd i form av lånegarant­ier.

Glöm inte konkurrens­kraften

Finlands Näringsliv­s exitplan sträcker sig långt in i framtiden och slutdatume­t är i princip först då man har utvecklat ett vaccin. Trots osäkerhete­n tror Mikko Helander att ekonomin kan återhämta sig om man följer planen.

– Det är otroligt viktigt att återställa människors förtroende, osäkerhet är som gift för ekonomin. Det är också viktigt att rädda så många jobb som möjligt, en stor konkursvåg kan leda till en utdragen kris.

Enligt Helander måste man också säkerställ­a Finlands konkurrens­kraft. Finland kan ha en fördel om man lyckas öppna upp samhället snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland