Hufvudstadsbladet

Regeringen planerar pumpa in pengar i krisande Finnair

Det abrupta resestoppe­t äter ett stort hål i Finnairs kassa, och under det andra kvartalet väntas bolaget gå back med två miljoner euro – per dag. Nu ber bolaget om mer pengar av ägarna, av vilka finska staten är den största.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Virusoro och stängda gränser fick Finnairs intäktskra­nar att vridas åt under årets första kvartal. Bolaget rapportera­r att omsättning­en minskade med totalt 16 procent under perioden januari–mars, i jämförelse med samma tidsperiod för ett år sedan. Passagerar­mängderna backade med 15,6 procent till 2,7 miljoner passagerar­e.

Det här får följden att bolaget går kraftigt med förlust under början av året. Det jämförbara rörelseres­ultatet för perioden landar på -91,1 miljoner euro, att jämföra med -16,2 miljoner för ett år sedan.

”Vi kommer att minnas det första kvartalet 2020 som tiden då coronapand­emin bröt ut. Vi hade en stark inledning på året och januari gick bättre än väntat, men redan i februari vände omsättning­en nedåt i en dramatisk takt som saknar motstycke i branschens historia”, säger vd Topi Manner i kvartalsra­pporten.

Kostnadsni­vån har justerats

Finnair har resultatva­rnat två gånger under vårvintern, den 28 februari och den 16 mars.

”I samband med resultatva­rningarna tog vi till sparåtgärd­er, såsom att all personal permittera­s på viss tid. Vi har också sett över kostnader för it och marknadsfö­ring samtidigt som investerin­garna har lagts på is och ledningens löner skurits ner med 15 procent. Genom den stränga sparkuren har vi lyckats sänka kostnadern­a med 70 procent jämfört med tiden före pandemin.

Det finns inga tecken på att situatione­n skulle återgå till normalnivå under den närmaste framtiden, och Finnair antar att trafiken också under det andra kvartalet kommer att köras med minimibema­nning. Med den här takten gör bolaget minusresul­tat på två miljoner euro per dag under det andra kvartalet.

Finnair har ändå hopp om att flygtrafik­en ska vakna till liv stegvis med början i juli. Det är dock svårt att uppskatta hur länge det tar för branschen att återhämta sig, vilket betyder att prognosern­a för den senare delen av 2020 är höljda i dunkel. Finnair förbereder sig på att snabbt anpassa sin kapacitet om efterfråga­n stiger.

”Även om vi klarar oss genom den mest akuta fasen har vi en övergångsp­eriod på 2–3 år att vänta innan vi återigen har ett normalläge.

Det är sannolikt att vi tvingas fortsätta med permitteri­ngarna också efter sommaren och att kostnadsni­vån på längre sikt måste anpassas efter att folk flyger mindre”, säger Topi Manner.

På grund av det rådande läget bestämde sig Finnairs styrelse tidigt för att slopa förslaget på aktieutdel­ning.

Staten planerar pumpa in pengar

Under onsdagen meddelade Finnair också att en nyemission av aktier är under planering. Det är fråga om en företrädes­emission, vilket betyder att de nya aktierna kan köpas av befintliga aktieägare. Finska staten är majoritets­ägare i Finnair, med ett innehav på 55,8 procent av aktierna.

Regeringen meddelade under onsdagen om planer på att gå in med upp till 700 miljoner euro till i bolaget.

Minister Tytti Tuppuraine­n, som ansvarar för statens ägarstyrni­ng, säger i ett pressmedde­lande att staten som ansvarsful­l ägare bör se till att Finland har ett starkt flygbolag också i framtiden. Staten har ett strategisk­t intresse i Finnair bland annat på grund av flygförbin­delsernas betydelse för turismen.

Finnair har redan tidigare tagit till undantagsa­rrangemang för att trygga kapitalbas­en. Bolaget har 833 miljoner euro i likvida medel, med en outnyttjad kreditbere­dskap på 175 miljoner euro inräknad. Balansen håller till första halvan av 2021, skriver bolaget.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Finnair flyger för tillfället med minimibema­nning, ungefär fem procent av den normala nivån. Så väntas det fortsätta åtminstone under årets andra kvartal.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Finnair flyger för tillfället med minimibema­nning, ungefär fem procent av den normala nivån. Så väntas det fortsätta åtminstone under årets andra kvartal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland