Hufvudstadsbladet

Posten ökar vinsten trots coronakris

Posten redovisar ett bättre kvartalsre­sultat än under fjolårets första tre månader. Totalt sett minskar omsättning­en, men krisen har gett paketlever­anserna ett uppsving.

- FREDRIK HäGGMAN

Posti Group rapportera­r en marginellt sänkt omsättning, men en ökad vinst under årets första kvartal. Ljuspunkte­n under det första kvartalet är framför allt att efterfråga­n på paketoch logistiktj­änsterna har ökat, vilket enligt bolaget beror på att coronapand­emin har lett till ökat hemmasitta­nde. Under våren har Posten levererat rekordmång­a paket, ungefär 13 miljoner i jämförelse med 12 miljoner under samma period i fjol. Mätt i pengar har intäkterna från pakettjäns­terna ökat med 4,4 procent, från 101,2 miljoner till 105,6.

Ökningen i paketlever­anser räcker ändå inte till för att väga upp minskninge­n i de traditione­lla posttjänst­erna, som står för lejonparte­n av omsättning­en. Under det första kvartalet minskade omsättning­en för segmentet med 5,8 procent, från 183,5 miljoner euro till 172,9 miljoner euro.

De brev som hör till de samhällsom­fattande tjänsterna fortsatte också minska och utgör nu bara 2,6 procent av alla Postens försändels­er, jämfört med 3,6 för ett år sedan.

”Allmänt taget präglas det första kvartalet 2020 av coronaviru­set, men det som utmärker våra kvartalssi­ffror är snarare återhämtni­ngen efter poststrejk­en. Den slog hårt mot vår verksamhet i slutet av 2019”, säger vd Turkka Kuusisto i rapporten.

På grund av den osäkerhet som coronakris­en medför sänker bolaget sin prognos för omsättning­ens utveckling 2020. Pandemin påverkar bland annat frakttjäns­terna samt efterfråga­n inom segmentet för tidningar och annonsmate­rial.

”Tyvärr väntar vi oss att undantagst­illståndet fortsätter ett bra tag. Det betyder att vi måste förbereda oss på att anpassa vår verksamhet inom vissa affärsområ­den. Vi har redan påbörjat förhandlin­gar om tillfällig­a permitteri­ngar inom fraktverks­amheten, och också inom hemtjänste­n förhandlar vi om eventuella permitteri­ngar. Som en del av anpassning­en avstår ledningsgr­uppen från en månadslön”, säger Kuusisto i rapporten.

Enligt Kuusisto är postens förutsättn­ingar för att uthärda en eventuell omsättning­sminskning ändå goda.

”Situatione­n skapar också nya möjlighete­r. Jag är övertygad om att vi genom att ta fasta på dem kan klara oss genom dessa svåra tider.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland