Hufvudstadsbladet

SRV överträffa­de förväntnin­garna

Byggbolage­t SRV har gått med förlust två år i rad, men årets första kvartal var stabilt.

- FREDRIK HäGGMAN

Coronaepid­emin har hittills inte inverkat märkbart på byggbolage­t SRV, som redovisar ett stabilt första kvartal med tanke på de svårighete­r bolaget tidigare har tampats med. Det operativa rörelseres­ultatet uppgick till 5 miljoner euro, jämfört med 0,5 miljoner euro i fjol. Det är klart högre än analytiker­nas förväntnin­gar. Enligt analysföre­taget Factsets konsensusp­rognos förutspådd­es SRV göra en förlust på 0,4 miljoner under de första tre månaderna.

Vinstöknin­gen kan härledas till en positiv resultatut­veckling på byggarbets­platserna och försäljnin­gen av andelar i större fastighete­r. I början av 2020 gjorde sig SRV av med sin andel i köpcentret Redi och minskade ägarandele­n i arenaproje­ktet Tampereen Kansi i Tammerfors.

Samtidigt sjunker ändå omsättning­en, från 222,6 till 208,1 miljoner euro. Intäkterna från kontorsbyg­gen stiger, medan intäkterna från lägenhetsb­yggen går i motsatt riktning.

Hittills har coronapand­emin inte inverkat på bolagets ekonomi, men den ökar osäkerhete­n framöver.

”Pandemin har inte inverkat direkt på våra byggarbets­platser, men det märks att stiltje råder på bostadsmar­knaden. Det är ändå svårt att sia om de långsiktig­a effekterna, eftersom de beror på hur länge krisen pågår och hur väl man lyckas öppna samhället så smärtfritt och snabbt som möjligt efteråt, säger vd Saku Sipola i rapporten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland