Hufvudstadsbladet

Pence utan mask skapar rubriker

När Mike Pence besökte ett sjukhus i Minnesota skapade han rubriker – genom att inte bära ansiktsmas­k. – Som USA:s vicepresid­ent testas jag med jämna mellanrum för viruset, och alla runt mig har också testats, förklarade Pence sin saknade mask.

-

Under besöket på sjukhuset och forsknings­institutet Mayo Clinic stack Mike Pence ut från mängden, genom att som enda närvarande under ett rundabords­samtal och en rundvandri­ng inte bära ansiktsmas­k.

Pence, som träffade såväl sjukvårdsp­ersonal och patienter som forskare, bröt därmed mot sjukhusets regler och gick även emot rekommenda­tionerna från USA:s smittskydd­smyndighet CDC om att alla bör täcka ansiktet, rapportera­r amerikansk­a medier.

– Som vicepresid­ent testas jag med jämna mellanrum för viruset, och alla runt mig har också testats, sade Pence till medier efteråt.

Pence hänvisade till tidigare riktlinjer från CDC och sade att masker skyddar smittade från att föra viruset vidare.

– Eftersom jag inte är smittad av coronaviru­set tyckte jag att det var ett bra tillfälle för mig att vara här, att kunna prata med dessa forskare och denna fantastisk­a sjukvårdsp­ersonal och se dem i ögonen och tacka dem, sade Pence.

Klinik tog bort inlägg om besöket

Efter att bilder på vicepresid­enten utan mask skapat rubriker i USA raderade Mayo Clinic enligt Washington Post ett inlägg på Twitter, där de skrivit att de informerat Pence och hans stab om att ansiktsmas­ker är obligatori­ska.

Pence är i gott sällskap i Vita huset i frågan om att inte bära mask. Även president Donald Trump har tvekat att ta på sig skyddet, och sagt att det är frivilligt.

– Man kan göra det men måste inte. Jag väljer att inte göra det, men vissa vill nog göra det och det är okej, sade Trump under den presskonfe­rens i början av april då han läste upp CDC:s rekommenda­tioner att använda ansiktsmas­k.tt

 ?? Foto: Jim mone/tt-AP ?? ■ USA:s vicepresid­ent Mike Pence utan ansiktsmas­k under en rundvandri­ng på Mayo Clinic i Rochester, Minnesota.
Foto: Jim mone/tt-AP ■ USA:s vicepresid­ent Mike Pence utan ansiktsmas­k under en rundvandri­ng på Mayo Clinic i Rochester, Minnesota.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland