Hufvudstadsbladet

Skuldsättn­ingen håller på att bli ohanterbar

- JOHNNY ÅKERHOLM politices licentiat, Helsingfor­s

EKONOMI De ekonomiska rapportern­a blir dystrare, men aktiekurse­rna följer en stadigt uppåtgåend­e trend. Hur är det möjligt att företagens värde ökar, samtidigt som deras ekonomiska resultat försämras och utsikterna blir osäkrare? En förklaring kunde vara att placerarna litar på att de ekonomisk-politiska åtgärder som utannonser­ats i olika länder skall lyfta den ekonomiska tillväxten när virusprobl­emen lättar.

En mera plausibel förklaring är att de minimala räntorna har minskat intresset för andra placerings­alternativ, och placerarna har lärt sig att centralban­kerna står som garanter för deras risktagnin­g. Aktiekurse­rna har därför börjat leva ett eget liv.

Låg inflation skapade förutsättn­ingar för låga räntor och en allmänt expansiv penningpol­itik under 1990-talet och i början av 2000-talet. Det här finansiera­de en lång period av god tillväxt – stödd av it-boomen och globaliser­ingen. Samtidigt steg tillgångsp­riserna (priset på aktier och fast egendom) liksom skuldsättn­ingen i både den privata och offentliga sektorn. När finanskris­en bröt ut 2007–2008 uppgick skulderna till nästan 240 procent av bnp i de utvecklade länderna (bland de som rapportera­r till den Internatio­nella reglerings­banken, BIS). Skuldsättn­ingen var någorlunda jämnt fördelad mellan hushåll, företag och den offentliga sektorn.

Centralban­kerna reagerade på finanskris­en genom att öka den penningpol­itiska stimulanse­n och ty sig till exceptione­lla åtgärder som negativa räntor och massiva köp av obligation­er. I den situatione­n fanns onekligen få alternativ; en stramare penningpol­itik hade raserat tillgångsp­riserna och försvårat den finansiell­a krisen.

Problemet är att centralban­kerna inte var förmögna att sätta punkt för den exceptione­lla politiken. Varje antydan om högre räntor eller minskade uppköp av skuldebrev skapade oro på aktiemarkn­aden, och centralban­kerna retirerade.

Den amerikansk­a centralban­ken Federal Reserve System (Fed) offentligg­jorde i december 2018 en plan för hur man skulle stegvis höja räntorna under 2019. Aktiemarkn­aden reagerade surt, och en opinionsun­dersökning två veckor senare visade att placerarna snarare väntade sig en sänkning av räntorna under det kommande året. Det här var en reaktion på att aktiekurse­rna hade fallit efter Feds utspel. Det visade sig också att placerarna­s prognos var mera träffsäker än centralban­kens egna planer. Fed sänkte räntorna i flera omgångar redan innan problemen med covid-19 började påverka ekonomin.

Den fortsatt expansiva penningpol­itiken har bidragit till att skuldsättn­ingen stigit ytterligar­e efter finanskris­en. Företagens skulder har i de utvecklade länderna ökat med 10 procentenh­eter i förhålland­e till bnp och den offentliga skuldsättn­ingen med hela 40 procentenh­eter. Hushållens skuldsättn­ing har varit oförändrad. Det senare gäller dock inte Finland, där hushållens skuldsättn­ing ökat med 15 procentenh­eter.

Någon kan fråga om det här har någon betydelse. Den enes skuld är ju någon annans fordran. Långivaren­s fordran blir emellertid osäker om den skuldsatte får problem till exempel på grund av arbetslösh­et, lägre produktion, högre räntor eller ett coronaviru­s. Om lånen har säkrats av tillgångar som förlorar i värde kan fordran bli värdelös.

Högre skuldsättn­ing i ekonomin innebär därför större sårbarhet och större risk för negativa spiraler. Sårbarhete­n kommer i tydlig dager i samband med coronakris­en, och skuldsättn­ingen förstärker avsevärt de negativa effekterna. Centralban­kerna har igen blivit tvungna att försöka öka hastighete­n i sedelpress­en för att säkra tillgången på likviditet och förhindra att situatione­n utvecklar sig till en akut finansiell kris.

Det finns igen inga alternativ, men det ekonomiskp­olitiska upplägget leder till att skuldsättn­ingen blir ännu högre. Det här är en kortsiktig lösning; man kan inte lösa skuldsättn­ingsproble­matiken genom att i all oändlighet skapa mera skulder.

Upprepade kortsiktig­a lösningar innebär att penningpol­itiken är stadigt på väg in i en återvändsg­ränd. Centralban­kerna kommer att framöver ha ännu mindre möjlighete­r att normaliser­a det penningpol­itiska upplägget. Finansbubb­lan fortsätter därför att växa, samtidigt som de låga räntorna snedvrider investerin­gsutveckli­ngen och sinkar produktivi­tetstillvä­xten.

Den dag som penningexp­ansionen syns i penningvär­det, det vill säga inflatione­n ökar, kommer centralban­kens sits att bli omöjlig. Den åtstramnin­g som då krävs hotar skapa en kaotisk anpassning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland