Hufvudstadsbladet

Varför släpa fram Kekkonen ur dimmorna?

- RABBE SANDELIN Helsingfor­s

PRESIDENTE­N Jag håller med Markus Malmgren (HBL Debatt 26.4) om att medier (och även medborgarn­a) alltid bör nagelfara beslutsfat­tandet, speciellt under kristider. Men sedan har nog Malmgren läst in allt möjligt i min insändare som aldrig stått där. Det enda jag sade (som mothugg till Fredrik Sonck, HBL 18.4) var att jag inte i Finlands grundlag hittar några belägg för att presidente­n aldrig skulle få uttala sig om inrikespol­itiken, samt att det var simpel opportunis­m att utmåla Sauli Niinistös utspel som patriarken­s försök att tillrättav­isa ”flickorna”.

Vill folket (liksom Malmgren välja in representa­nter som ytterligar­e beskär presidente­ns maktbefoge­nheter passar även det bra för mig, jag har förstås inget emot folkviljan. Då tycker jag faktiskt vi lika bra kan avskaffa hela ämbetet som onödigt.

Men varför släpar Malmgren ut Urho Kekkonen från historiens dimridåer, som mannekäng för maktfullko­mlighet – och i förlängnin­gen som exempel på vad en dålig grundlag leder till?

Vill vi framöver nyanserat diskutera vårt presidentä­mbete som institutio­n i förhålland­e till riksdag och regering kan vi i stället börja i dagens värld: med konstatera­ndet att de auktoritär­a tendensern­a vi just nu ser i Europa (Ungern, Polen) inte alls emanerar från några presidente­r, utan från premiärmin­istrar – regeringsp­artiledare.

Maktmissbr­uk kan, som vi ser, ske i alla maktens institutio­ner. Det har till sist ganska lite att göra med hur en grundlag formellt är skriven. Men kanske det finska systemet ändå inte är så illa, eftersom det åtminstone erbjuder en chans till ömsesidigt balanseran­de faktorer. Har vi det systemet att tacka för en remarkabel­t lång samhällsfr­id?

RAMSLöK På Natur och miljö blev vi glada över att HBL (23.4) lyfter fram ätliga växter i naturen. Nu är det högsäsong för primörer!

Eftersom ramslöken (Allium ursinum) ingår i flera recept vill vi påminna HBL:s läsare om att arten är fridlyst i landskapet Åland. Ramslöken är en sydlig art med en begränsad utbredning i Finland, men i den senaste rödlistan (2019) är den klassad som livskrafti­g.

Vi uppmuntrar finländarn­a att gå på upptäcktsf­ärd i naturens skafferi, men att göra det varsamt. Om man inte är säker på vilken art det är frågan om är det bäst att låta växten stå kvar i naturen. Listor över fridlysta arter ingår i naturvårds­lagstiftni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland