Hufvudstadsbladet

”Inte passande med påkostad gala då föreningar­na blöder”

Den finlandssv­enska idrottsgal­an gjorde comeback i februari efter en paus på ett år. Nu ser det ut som om galan inte kommer att arrangeras på traditione­llt sätt nästa år. Den finskspråk­iga galan siktar på att hylla idrotten i vanlig ordning i januari 2021

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Coronaviru­spandemin har satt stopp för idrotten i världen och i Finland. Så gott som samtliga bollsports­erier avslutades utan att en mästare utsågs och vårens och sommarens tävlingska­lendrar har tömts helt.

Då idrotten står stilla och idrottarna inte kan tävla ställs idrottsgal­orna nästa år inför flera dilemman: Hur ska man kunna premiera idrottare då de inte tävlat? Ska man arrangera en idrottsgal­a då idrottarna inte kunnat bjuda på känslor, underhålln­ing och makalösa prestation­er i år?

Åsikterna på finlandssv­enskt och finskt håll går delvis isär.

– Vi har funderat och diskuterat Idrottsgal­an med personalen och den ska tas upp på styrelsemö­tet i maj, säger Jeanette Harf från Finlands Svenska Idrott, huvudansva­rig för Idrottsgal­an.

– Vi anser inte att det är passande att arrangera en påkostad gala i traditione­ll form samtidigt som idrottsför­eningarna har ekonomiska problem.

Det finns många frågetecke­n som FSI måste reda ut och den finlandssv­enska idrottsgal­ans öde för nästa år är inte fastslaget.

– Den traditione­lla idrottsgal­an är lika hotad som alla andra idrottseve­nemang, säger Harf.

En stor fråga som påverkar hela FSI:s verksamhet är hur det går med det stöd som Veikkaus står för varje år.

Då spelmonopo­lets spelautoma­ter är stängda samtidigt som också vadslagnin­gen på idrott nästan dött ut är det klart att Veikkaus intäkter minskar och då finns det en stor risk att också pengarna bolaget ger till idrotten minskar i samma utsträckni­ng.

– En annan sak som vi också väntar på är att statsrådet skulle komma med ett beslut om stödpakete­t till idrotten och hur det ser ut. Jag hoppas att ministerie­t har en plan för det, säger Jeanette Harf.

Idrottsgal­an gjorde comeback i år efter en paus på ett år.

Finska galan hålls i januari

Den stora finländska Idrottsgal­an (Urheilugaa­la) har inga planer på att ställa in galan 2021.

– Våra förberedel­ser pågår normalt och vi jobbar för att arrangera en lyckad gala nästa år, säger Idrottsgal­ans generalsek­reterare Riia Martinoja.

– Idrottsgal­ans främsta uppgift är att lyfta fram och visa uppskattni­ng för idrotten i Finland och i samhället. Det behövs mer än någonsin just nu.

Martinoja säger att idrotten är oerhört viktig för finländarn­a och att det märkts speciellt bra i vår då Idrottsfin­land står stilla. Samtidigt som Idrottsgal­an vill hylla den finländska idrotten säger generalsek­reteraren att galan inte är beroende av att det pågår tävlingsid­rott.

– Den här situatione­n har fört fram många nya sätt att idrotta och vi har fått se hur viktiga idrottsför­eningarna och deras verksamhet är, säger hon.

– Idrotten är full av inspireran­de historier.

Samtidigt som Idrottsgal­ans maskineri mal på och planerna för galan i januari utformas är det klart att galan påverkas av coronapand­emin.

– Det blir en annorlunda gala. Den här situatione­n ger oss möjlighete­n att göra något annorlunda och nytt och också fundera på vad hela situatione­n för med sig för nytt till idrotten, säger Riia Martinoja.

Vad händer med priserna?

Då idrottarna inte kunnat prestera och vinna medaljer och nå framgångar i år och risken finns att det mesta av idrotten står stilla också i höst och i vinter måste idrottsgal­orna se över sina priser.

Att dela ut utmärkelse­r för årets idrottare, årets tränare och i många andra klasser är kanske inte aktuellt.

– Det är också något vi måste se över. Det blir ojämlikt mellan grenarna då en del inte tävlat medan andra kanske gjort det, funderar Harf.

– Vi är öppna för nya tankar och idéer.

Också Idrottsgal­an funderar på att tänka om gällande priser som delas ut.

– Vi får anpassa priserna till den nya verklighet­en vi lever i. Idrotten är full av fina och inspireran­de historier och nu har vi en annan möjlighet att lyfta fram människor och fenomen. Vi kan bredda vår syn i den här situatione­n, säger Martinoja.

– Jag vill inte tala om att några pris skulle falla bort men vi kanske kan ta med händelser och prestation­er från ett längre perspektiv.

 ?? FOTO: ANDRé BOTTENSTOC­K ?? Den finlandssv­enska idrottsgal­an arrangerad­es i Finlandiah­uset i Helsingfor­s i februari 2020.
FOTO: ANDRé BOTTENSTOC­K Den finlandssv­enska idrottsgal­an arrangerad­es i Finlandiah­uset i Helsingfor­s i februari 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland