Hufvudstadsbladet

Så är läget i Europas toppligor

Fotbollen i Frankrike och i Nederlände­rna stoppades av coronapand­emin. Men i flera andra toppligor i Europa är det fortfarand­e aktuellt att återuppta säsongerna. Så här ser det ut.

- HBL-TT

●●Tyskland

Toppdivisi­onerna Bundesliga och Zweite Bundesliga kan vara i gång redan i maj – då med spel inför tomma läktare. Men först måste förbundska­nslern Angela Merkel ge klartecken.

Fram till dess har det spekulerat­s vilt i att spelarna kanske ska spela med tätsittand­e masker, som måste bytas varje kvart, distans mellan spelarna i muren och att spelarna ska bo på hotell under resten av säsongen.

Tabelltopp­en med nio matcher kvar: Bayern München (55 poäng), Dortmund (51), Leipzig (50), Mönchengla­dbach (49).

●●Italien

Italien lättar på sin nedstängni­ng från och med den 4 maj, det har premiärmin­istern Giuseppe Conte meddelat.

Det innebär att hoppet för att Serie A ska kunna starta igen i juni lever, och enligt webbsidan Football Italia kan klubbarna starta individuel­l träning från och med den 4 maj och två veckor senare ska det vara tillåtet med lagträning igen.

Men Conte vill inte slå fast någon tidsplan för när matcher kan spelas igen:

– Serie A kommer att starta när det är säkert, säger han.

Tabelltopp­en med tolv matcher kvar: Juventus (63 poäng), Lazio (62), Inter (54, en match mindre spelad), Atalanta (48, en match mindre spelad).

●●England

Premier League-klubbarna har möte på fredag och hoppas där kunna planera för en återstart av ligan den 9 juni.

Om det är möjligt? – Jag har pratat med Premier League med utgångspun­kt att få i gång fotbollen så fort som möjligt, men ett sådant steg måste, naturligtv­is, tas i takt med riktlinjer­na för folkhälsan, sade Oliver Dowden, minister med bland annat idrott i sin portfölj, tidigare i veckan efter att ha fört samtal med ligarepres­entanter.

Klart är i alla fall att Arsenal, Tottenham, West Ham och Brighton har öppnat sina träningsan­läggningar.

Tabelltopp­en med nio matcher kvar: Liverpool (82 poäng), Manchester City (57, en match mindre spelad), Leicester (53), Chelsea (48).

●●Spanien

Spanien har drabbats hårt av coronakris­en och har därför haft en av världens hårdaste nedstängni­ngar. Nu är planen att den ska lättas något, och att klubbarna ska få börja bedriva individuel­l träning från den 4 maj.

Men hälsovårds­minister Salvador Illa vill inte ge några garantier för att fotbollssä­songen kan återstarta före sommaren.

– Det vore oansvarigt, sade han tidigare i veckan.

Tabelltopp­en med elva matcher kvar: Barcelona (58 poäng), Real Madrid (56), Sevilla (47), Real Sociedad (46).

●●Frankrike

Frankrikes premiärmin­ister Édouard Philippe pratade i tisdags om det senaste kring covid-19, vilka restriktio­ner som gällde och hur det ser ut i fortsättni­ngen. Men inte nog med det. Han satte dessutom stopp för den franska toppfotbol­len, Ligue 1 och Ligue 2.

Ligue 1 har varit i pausläge sedan i mars och trots förhoppnin­gar om återstart i juni får nu klubbarna sikta in sig på nästa säsong.

Tabelltopp­en med tio matcher kvar: Paris SG (68 poäng, en match mindre spelad), Marseille (56), Rennes (50), Lille (49).

●●Nederlände­rna

Eredivisie ställdes in på grund av coronakris­en. Inget mästarlag kommer att koras och det blir heller inga upp- eller nedflyttni­ngar mellan serierna, meddelade det nederländs­ka fotbollsfö­rbundet förra veckan.

Det är första gången sedan 1945 som ingen ligamästar­e utses i landet.

Beslutet innebär dock att serieledar­en Ajax är klart för nästa säsongs gruppspel i Champions League. Tvåan AZ Alkmaar får kvala.

Tabelltopp­en med nio matcher kvar: Ajax (56 poäng), AZ Alkmaar (56), Feyenoord (50), PSV Eindhoven (49, en match mer spelad).

 ?? FOTO: JON SUPER/AP PHOTO ?? Ridå i Frankrike och i Nederlände­rna. Men hur blir det för fotbollen i England, kommer Premier League att återupptas så att Mohamed Salah och Liverpool får fortsätta jaga klubbens första ligatitel sedan 1990? Arkivbild.
FOTO: JON SUPER/AP PHOTO Ridå i Frankrike och i Nederlände­rna. Men hur blir det för fotbollen i England, kommer Premier League att återupptas så att Mohamed Salah och Liverpool får fortsätta jaga klubbens första ligatitel sedan 1990? Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland