Hufvudstadsbladet

Mera Stockholm-Kiruna, nu via samebyn

I den andra säsongen av kriminalse­rien Rebecka Martinsson befäster Jakob Öhrman sin ställning som en av de mest spännande finlandssv­enska skådespela­rna just nu. Det märks att han inte bränt sitt krut på finrummen.

- HBL

KRIMINalse­RIe

Rebecka Martinsson 2

8 delar på C More, ett dubbelavsn­itt varje måndag från 27.4 (recensione­n bygger på 2 avsnitt). tV4 från 6.5, Ava från 31.5. Regi: Fredrik Edfeldt, Andrea Östlund. Manus: Karin Arrhenius, Oskar Söderlund, Åsa Larsson efter Åsa Larssons deckare. I rollerna: Sascha Zacharias, Jakob Öhrman, Ville Virtanen och Joonas Saartamo m.fl.

När Rebecka Martinsson, deckarförf­attaren Åsa Larssons hjältinna, jurist till yrket, nu återkommer har vi att göra med en helt ny Rebecka. Det är Sascha Zacharias som tar över efter Ida Engvoll, nu i rollen som exekutiv producent.

Annars är det mesta som förut. Jakob Öhrman fortsätter som kärleksint­resse och hundkarl med anställnin­g vid Kirunapoli­sen. Återkommer gör också Eva Melanders polischef och högra handen Sven-Erik Stålnacke som gestaltas av Thomas Oredsson.

I den andra säsongen av Rebecka Martinsson är det fråga om åtta avsnitt, fördelade på fyra dubbelavsn­itt. Först ut är en i den norrbottni­ska myllan djupt rotad historia som tar avstamp i intresseko­nflikten mellan samebefolk­ningen och övriga.

Det är när ett sällskap norska tjuvjägare drar fram i fjälltrakt­erna som Jon Åppas (David Arnesen), en av de yngre renkarlarn­a, får nog och förstör inkräktarn­as läger.

Sedan går det som det går; på sin gård hittar Jon och hans far (Per Burell) en död renko. Spåren leder i riktning mot en mindre nogräknad turistföre­tagare vars hund i gengäld får sätta livet till.

Inte för att polis tillkallas, nehej. I de här trakterna ger man inte mycket för ”det allsmäktig­e Sverige” och dess ordningsma­kt. Illa, och ännu värre blir det när Jon, en gammal vän till hundkarlen Krister Eriksson (Öhrman), hittas död. Mördad. Med en bultpistol.

Country noir

Med det inte sagt att Åsa Larsson-serien skulle vara självskriv­en i den utstuderat groteska nordic noir-klubben. Här är det snarare fråga om country noir, ett slags vilda västernstu­k förlagt till nordliga landskap.

Följaktlig­en vankas det mera jämna plågor och lugna puckar än blåljus. Och i den mån som poliskåren kopplas in handlar det i regel om små brott som blir stora, inte om kriminella mastermind­s som på pin kiv ställer till det.

Okej, visst finns det klyschor här. Som när Rebeckas Stockholms­kolleger försöker locka hem den nybakade allmänna åklagaren. Eller när Samuel Frölers chefsåklag­are försöker sätta Rebecka på pottan.

Men för det mesta fungerar det, åtminstone inlednings­vis. Plus att serien närmar sig samekultur­en på ett sätt som känns lika svidande som trovärdigt. Även i samebyn är det ibland lågt till tak. På menyn står såväl ont blod som gammalt groll.

❞ Vilken integritet, vilket mörker och vilken knepighet ... recensente­n Krister Uggeldahl om skådespela­ren Jakob Öhrman

Öhrman ger järnet

Skådespela­rna behöver inte heller de skämmas för sig. Sascha Zacharias (dotter till aktrisen Ann Zacharias) har kanske inte samma utstrålnin­g som Ida Engvoll men växer snabbt in i rollen.

Minst lika glad blir man ändå över Jakob Öhrman, en av de mest spännande skådespela­rna på finlandssv­enskt håll för tillfället. Vilken integritet, vilket mörker och vilken knepighet – det märks att mannen inte bränt sitt krut på de finlandssv­enska finrummen.

Med på ett hörn finns även Ville Virtanen, den kedjerökan­de patologen med galghumor.

 ?? JOhAn PAuLIn / C MORE / tV4
FOtO: ?? Jakob Öhrman som hundförare­n Krister Eriksson och Sascha Zacharias som advokaten Rebecka Martinsson.
JOhAn PAuLIn / C MORE / tV4 FOtO: Jakob Öhrman som hundförare­n Krister Eriksson och Sascha Zacharias som advokaten Rebecka Martinsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland