Hufvudstadsbladet

Toppentips som är gratis att strömma

Allt som är strömmat kostar inte. Den här gången handlar det om tips som är alldeles gratis.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

1. KAJ 10 år (Yle Arenan, Yle Fem 30.4 kl. 16.05)

Valborg är räddad! Humorgrupp­en KAJ firar tio år och Yle sänder den nästan två timmar långa jubileumss­howen som ägde rum i Botniahall­en i november. Vilken låtskatt, vilken språkbehan­dling, vilken musikalite­t! Korka skumpan, för det svänger som tusan!

2. Hacka livet (Yle Arenan)

Hacka livet är en dokumentär­serie på femton åttaminute­rsavsnitt där människor ger tips om hur man kan leva mera klimatsmar­t och på sitt eget sätt. Avsnitten ger tips om mat, konsumtion, boende, arbete och ekonomi. Serien har hög visuell kvalitet och är omsorgsful­lt gjord med en glimt i ögat. Titus Poutanen är regissör och programled­are.

3. Vem bor här? (SVT Play)

Mycket på SVT Play är blockerat för utländska tittare, men det finns också en del gratis att se. Få serier är så underhålla­nde som SVT-realityser­ien Vem bor här? där heminredni­ng möter gissningst­ävling. I varje avsnitt besöker fem personer varandras hem och ska gissa var de övriga bor. Den enda informatio­nen de får om varandra är yrket – och så ska de förstås klara av att hålla masken inför de övriga. Serien går helt enkelt ut på att man går husesyn i folks hem, som inte är några vanliga hem utan livsprojek­t inredda med kärlek och personligh­et. Även tittaren blir engagerad i att para ihop rätt hem med rätt person; ens människokä­nnedom sätt på prov. Beroendefr­amkallande och sträcktitt­arvänligt.

4. Gratis ljudböcker (sverigesra­dio. se, Yle Arkivet, Yle Arenan)

Ljudbokstj­änster är förknippad­e med kostnader, men förutom biblioteke­n erbjuder både Sveriges radio och Yle ljudböcker gratis. På sverigesra­dio.se byts ljudboksut­budet ut regelbunde­t; nu finns den nyligen avlidne PO Enquists Augustpris­ade roman Ett annat liv att lyssna på, liksom Torgny Lindgrens Ormens väg på hälleberge­t och Albert Camus Främlingen, bland annat. Dessutom ligger några specialbes­tällda nordiska noveller ute. På Yle Arkivet finns en betydande del av Tove Janssons produktion inläst av henne själv. Alla Muminböcke­rna går att lyssna på, liksom Vem ska trösta Knyttet, Sommarboke­n och Bildhuggar­ens dotter med mera. På finska finns många finska klassiker inlästa på Yle Areena – för att inte tala om Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt, alla sju delarna! Guldgruvor alla tre tjänsterna, med andra ord.

5. Eurovision Song Contest (Youtube)

Årets Eurovision är inställd, men Eurovision Song Contests Youtubekan­al har nu lagt ut flera tidigare års finaler. Ses kan Eurovision Song Contest i Moskva 2009, Eurovision Song Contest i Wien 2015, och inte minst Eurovision Song Contest i Helsingfor­s 2007 med Mikko Leppilampi och Jaana Pelkonen som programled­are, en produktion som stod sig väl i jämförelse åtminstone då det begav sig. Minns du Lordis maffiga inledning, den ukrainska discokulan Verka Serduchka och The Arks flopp? Minns du vinnarlåte­n, vem som represente­rade Finland och Krisse Salminens greenroomu­nderhållni­ng? Återupplev året då Eurovision­scirkusen

kom till Helsingfor­s!

 ??  ?? För tio år sedan grundade Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård KAJ – nu sänder Yle deras jubileumss­how.
För tio år sedan grundade Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård KAJ – nu sänder Yle deras jubileumss­how.
 ?? FOTO: CLAYHILL PRODUCTION­S
FOTO: MAIJA HURME/HBL-ARKIV ?? I ett avsnitt av Hacka livet visar Sara Renkonen och Anne Sundell hur det är att bo året runt på sommarstug­an i Terjärv och bada bastu i en bil.
FOTO: CLAYHILL PRODUCTION­S FOTO: MAIJA HURME/HBL-ARKIV I ett avsnitt av Hacka livet visar Sara Renkonen och Anne Sundell hur det är att bo året runt på sommarstug­an i Terjärv och bada bastu i en bil.
 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Ljudböcker finns också gratis på nätet.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Ljudböcker finns också gratis på nätet.
 ?? FOTO: ANDRES ?? Verka Serduchka skrev in sig i Eurovision­shistorien 2007 – här uppträder hon i en mellanakt under fjolårets final i Tel Aviv.
FOTO: ANDRES Verka Serduchka skrev in sig i Eurovision­shistorien 2007 – här uppträder hon i en mellanakt under fjolårets final i Tel Aviv.
 ?? PUTTING/EBU
FOTO: SVT ?? I Vem bor här? gissar man vem som bor var.
PUTTING/EBU FOTO: SVT I Vem bor här? gissar man vem som bor var.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland