Hufvudstadsbladet

Nordiska barnfilmer visar vägen

- KRIsteR uggeldaHl

I väntan på att biografern­a åter öppnar fokuserar HBL på filmutbude­t på strömnings­tjänsterna. De här filmerna kan hela familjen se tillsamman­s.

Sune vs Sune (Viaplay)

HHHHI

(Sverige 2018) Beträffand­e barnfilmer med nordiskt påbrå ligger tjänsten SF Anytime bra till, men där handlar det i regel om hyr- och köpvideo. Så varför inte vända sig till Viaplay där vi trillar över Jon Holmbergs Sune vs Sune, den kanske bästa filmen i en svit som bygger på Sören Olssons och Anders Jacobssons litterära förlaga.

Välkommen till familjen Andersson som på ett eller annat sätt alltid lyckas ställa till det. Är det inte pappa Rudolf (Fredrik Hallgren) som klantar sig, är det mamma Karin (Sissela Benn). Eller lillebror Håkan Bråkan (Baxter Renman).

Själv börjar Sune (Elis Gerdt)i fyran, bara för att få veta att det nu finns en annan Sune på klassen. Till saken hör att killen i fråga är mäkta populär, varpå våran Sune reduceras till ”Sune 2”. Inget vidare.

Resultatet är en film med stor igenkännin­gspotentia­l, en rulle där den redan i sig struliga vardagen varvas med spetsfundi­ga resonemang och ett ack så inspirerat berättande. På den sistnämnda punkten skiljer sig Sune vs Sune markant från Sune i Grekland och Sune på bilsemeste­r – båda på Netflix – som är betydligt tramsigare.

Halvdan Viking (C More)

HHHII

(Sverige 2018) Det är lite Ronja Rövardotte­r över Gustaf Åkerbloms Halvdan Viking, en barnfilm av den gamla skolan om vänskap över gränserna. Halvdan (Vilgot Hedtjärn) är en lätt haltande vikingason som av en slump kolliderar med Meia (Ellinea Siambalis), en ofrivillig prinsesska­ndidat från Västbyn.

Men eftersom Halvdan själv kommer från Östbyn är det fråga om förbjuden vänskap, aja baja. Det oaktat fortsätter de träffas, allt medan bröderna och svurna fienderna Ragnar (Torkel Petersson) och Alarik (Joel Spira) skramlar med sina vapen. Salt i såren strör också Frederik Nilssons munk, en lurig rackare.

Filmen tar avstamp i en serie barnböcker av Martin Widmark och Mats Vänehem men av bokdammet syns inte ett spår. När man inte driver med vikingatid­ens machoideal – i stället för att hänga med på värsta plundrings­tåget tvingas Ragnar stanna hemma med ungarna – går man åt den kristna dubbelmora­len.

Hur kul som helst, lätt och ledigt. Och som Claes Månssons innovatör sarkastisk­t konstatera­r: ”Det är inte lätt att vara uppfinnare när allting redan finns.”

Ternet Ninja (Viaplay)

HHHHI

(Danmark 2018) En film för de större barnen, alternativ­t för dem i yngre tonåren. Men så kommer Ternet Ninja också från Danmark, ett filmland där man sällan drar sig för att ta ut svängarna.

Talande är att filmens öppningssc­en är förlagd till en textilfabr­ik i Thailand. Här möter vi en mindre nogräknad dansk leksaksfab­rikant – och en tygdocka som mirakulöst nog vaknar till liv, bara för att utkräva hämnd för de slavliknan­de förhålland­ena.

Men innan detta ställer den bångstyrig­a tygdockan upp för trettonåri­ge Aske, en hackkyckli­ng. Och här är det inte tal om att vända andra kinden till, tvärtom. Även i övrigt är slutresult­atet fräckt och finurligt, som så ofta när det gäller manusförfa­ttaren Anders Matthesen.

I hemlandet Danmark var filmen en miljonsucc­é på bio. Så inte hos oss, dags att ta igen skadan. Svenskt tal, animerat.

Lasse-Majas detektivby­rå: Skuggor över Valleby (HBO Nordic)

HHHII

(Sverige 2014) Skuggor över Valleby i regi av Pontus Klänge och Walter Söderlund är en av många LasseMaja-filmer. Men där föregångar­en, von Broms hemlighet, inte riktigt fungerade i filmformat­et är detta hur festligt som helst, inte minst när det gäller rollsättni­ngen.

Deckarduon Lasse (Lukas Holgersson) och Maja (Amanda Pajus) får här sällskap av Babben Larsson och Henrik Dorsin, den senare i rollen som antikhandl­are. Det drar ihop sig till konstaukti­on i Valleby men innan man kommer till skott har en handfull värdeförem­ål blivit pallade.

Tomas Norströms polismästa­re fattar som vanligt ingenting och så hotas den lokala polisstati­onen av nedläggnin­g. Det här är en skojfrisk, lagom spännande sak där knasiga vuxna kolliderar med lillgamla glin mot en bakgrund av stiliserad­e femtiotals­miljöer. Lägg till lösskägg och peruker och bordet är dukat.

 ?? FOtO: AB SVEnSK FILMInduSt­RI ?? ■
Lukas Holgersson, Tomas Norström och Amanda Pajus i LasseMajas detektivby­rå: Skuggor över Valleby.
FOtO: AB SVEnSK FILMInduSt­RI ■ Lukas Holgersson, Tomas Norström och Amanda Pajus i LasseMajas detektivby­rå: Skuggor över Valleby.
 ?? FOtO: FILMIKAMAR­I ?? Elis Gerdt i Sune vs Sune.
■
FOtO: FILMIKAMAR­I Elis Gerdt i Sune vs Sune. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland