Hufvudstadsbladet

We Love Helsinki skapar virtuellt festivalom­råde

Coronakris­en drabbar restaurang­och kulturbran­schen extra hårt. Därför har kollektive­t We Love Helsinki organisera­t Vappu Lockdown Food Festival.

- laura.klingberg@ksfmedia.fi LAURA KLINGBERG

– Jag har organisera­t olika evenemang i hela mitt liv och tanken på att inte kunna träffa vänner och fira valborg tillsamman­s kändes vidrig, säger Timo Santala, som är verksamhet­sledare för kollektive­t We Love Helsinki.

Kollektive­t är känt för sina olika evenemang som främjar urban kultur och hyllar Helsingfor­s. Den här gången ordnar kollektive­t Lockdown Festival, som är en serie evenemang som ordnas medan de olika undantagsf­örhållande­na pågår. Vappu Lockdown Food Festival är det första evenemange­t.

Festivalde­ltagarna kan exempelvis beställa hem mat och dryck, träffas på virtuella barer eller gå på virtuella bruncher. Dessutom kan deltagarna följa med olika liveuppträ­danden och delta i workshoppa­r.

– Vi har satt ihop det hela väldigt snabbt och det mesta är ganska improviser­at. Vi vill att det ska finnas intressant program för alla och om man inte hittar något lämpligt kan man skapa något eget och bjuda in andra festivalde­ltagare, säger Santala.

Avsikten är att stödja lokala småföretag­are och samtidigt ordna underhålln­ing och nya smakupplev­elser för stadsinvån­arna. Arrangörer­na tar också gärna emot olika önskemål och förslag från deltagarna. Santalas vision är ett stort virtuellt festivalom­råde som består av större och mindre programpun­kter och ett brett urval olika sorters konst och kultur.

– Jag tänker mig att deltagarna kan kolla på en spelning på en större scen, äta lite god mat, dricka lite vin och föra intressant­a diskussion­er med både bekanta och främmande människor. Jag hoppas att deltagarna testar på olika saker så där som man skulle göra på en vanlig festival.

En del kanske har ett litet kompisgäng som firar tillsamman. Då kan man exempelvis fixa maten och musiken via festivalen. De som firar ensamma kanske hittar en trevlig workshop att delta i eller vill lyssna på en presentati­on om det filippinsk­a köket.

De olika programmen sänds i olika kanaler. En del sker via Instagram Live, andra på Facebook eller via en videomötes­tjänst. Eftersom det ständigt dyker upp nya programpun­kter och restaurang­er är det enklast att följa med festivalar­rangörerna­s evenemangs­sida på Facebook. Efter valborg ordnas den följande festivalhe­lgen den 9 och 10 maj.

Santala, som bland annat varit med och startat konceptet restaurang­dagen, har ett omfattande socialt nätverk som består både av krögare och av kulturfolk. I första hand har han vänt sig till dem men önskar att budskapet når ut till en större publik och väcker deras intresse.

– Just nu har vi knappt några finansiäre­r så det vore fint att hitta samarbetsp­artner. Och dessutom har vi samma målsättnin­g som Helsingfor­s stad och Inrikesmin­isteriet med sina virtuella valborgsev­enemang. Förhoppnin­gsvis kan vi få stöd från den offentliga sektorn för de övriga evenemange­n som vi ordnar senare i maj.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Kollektive­t We Love Helsinki ordnar en virtuell valborgsfe­stival där deltagarna exempelvis kan beställa hem mat och dryck, träffas på virtuella barer eller gå på virtuella bruncher.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Kollektive­t We Love Helsinki ordnar en virtuell valborgsfe­stival där deltagarna exempelvis kan beställa hem mat och dryck, träffas på virtuella barer eller gå på virtuella bruncher.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland