Hufvudstadsbladet

Valborg firas virtuellt i Helsingfor­skanalen

- PETRA MIETTINEN

I år ordnas inte några traditione­lla valborgsfe­stligheter i Helsingfor­s. Stadsborna bör inte heller samlas för att fira tillsamman­s. I stället strömmas allt program på webbsajten Helsinkika­nava, där även Havis Amanda får sin virtuella mössa.

Valborg 2020 firas virtuellt i Helsingfor­s: alla videor, livekonser­ter och inspelning­ar visas på helsinkika­nava.fi.

Startskott­et för valborgspr­ogrammet i Helsingfor­skanalen sker klockan 17.45 på valborgsmä­ssoafton den 30 april då Havis Amanda ska få sin vita mössa. Konstunive­rsitetets studentkår (KonSt) som står i tur gör detta på ett nytt och unikt sätt tillsamman­s med ett bolag som specialise­rat sig på virtuell teknik.

Artisten JVG ger den direktsänd­a konserten JVG – Ikuinen Vappu (evig valborg) klockan 19. Det går att medverka i konserten med smarttelef­on eller dator med en egen avatar (en virtuell karaktär). Publiken får delta med rörelser, applåder och emojier som i realtid förmedlas till artisterna i studion.

Savoy-teatern strömmar en Club For Five-konsert klockan 20. A cappella-gruppen sjunger publikens favoriter, bland annat Den glider in och Äitien äiti samt helt nya låtar. Den direktsänd­a konserten pågår i en timme och innehåller ett par sånger med textning för allsång.

Improvisat­ionsteater­n Stella Polaris framför en musikbaser­ad och interaktiv­t föreställn­ing klockan 21. Där kan tittarna medverka från sin hemsoffa, det finns inget manuskript utan förställni­ngen uppstår som ett samarbete mellan skådespela­rna och åskådarna.

Rapartiste­n Yeboyah uppträder på Helsingfor­skanalen klockan 22. Det är en inspelning från hennes konsert på Tiivistämö. Yeboyahs Elovena-EP utkom förra sommaren och gjorde henne till Emma-kandidat i kategorin Årets nykomling.

1 maj

Programmet fortsätter den 1 maj med Helsingfor­s stadsorkes­ters traditione­lla valborgsma­tiné. Den har med sina valser, tangon, schlagers och marscher spridit glädje sedan 1883. Den direkta webbsändni­ngen från Musikhuset börjar klockan 13.30 och valborgsma­tinén kan ses som direktsänd­ning på Helsingfor­s stadsorkes­ters webbplats, med mobilappen HKO Screen och på Arenan. Den sänds också på Yle Radio 1.

I Helsingfor­skanalen fortsätter underhålln­ingen med tre olika konserter, varav Vårlig valborgsko­nsert i Nordhuset går på svenska. Jannike Sandström och Geir Rönning bjuder på klassiker, egna låtar och gamla svenska hitlåtar från klockan 16. I bandet spelar Anssi Växby, Anu Kosonen och Niklas Rosström.

På Savoy blir det allsång på finska om våren och kärleken med Rajaton som försångare. Det är en direktsänd konsert som passar att avnjutas hemma med ett glas bubbel i handen med start klockan 17, sångtexter­na visas i rutan.

Den som gillar rock, salsa, hiphop och r&b kan följa med livesändni­ngen från Tiivistämö klockan 15. Där uppträder ett brett urval av artister, bland annat sångerskan Ilona Gill, Renée Böök, Nisa från kollektive­t D.R.E.A.M.G.I.R.L.S, pianisten Elo Umukoro samt Kieran Atticus.

 ??  ?? Årets valborgspr­ogram från Helsingfor­s visas i stadens
■ egen webbkanal helsinkika­nava.fi.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
Årets valborgspr­ogram från Helsingfor­s visas i stadens ■ egen webbkanal helsinkika­nava.fi. FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland