Hufvudstadsbladet

Urvalsprov­en: Fler antas på basis av betyg

Nästan alla universite­t och högskolor höjer andelen studerande som antas utifrån studentbet­yget. Det här efter att ha gått in för att ett första urvalsprov görs på distans – utan övervaknin­g. Gymnasistf­örbundet rasar över beslutet.

- BILLE SIRéN

Åbo Akademi antar vanligtvis 60 procent av nya studerande på basis av studentbet­yg. Nu är andelen 90 procent för vissa utbildning­ar.

Det är kontentan av de besked som kom i går, valborgsmä­ssoafton. Då var nämligen deadline för högskolor och universite­t att meddela hur de gör sina antagninga­r i år.

Men vad betyder beskedet i praktiken?

Gurli-Maria Gardberg vid Åbo Akademi berättar hur akademin gör.

– I ett första skede, som börjar i mitten av maj, gör man urvalsprov på distans. Vissa utbildning­ar, som psykologi, har egna prov medan andra prov har slagits ihop enligt ett tidigare beslut.

Hon syftar på ett prov som Åbo Akademi har tagit fram, och som liknar högskolepr­ovet i Sverige. Där testas matematisk­a, logiska, språkliga och andra förmågor med ett gemensamt prov. Åbo Akademi är det enda universite­tet i Finland som använder provet.

Efter den första fasen gallras en del sökande bort. De som kommer vidare kallas sedan till ett andra prov, eller intervju vid skolan, om det är möjligt. Det sker andra veckan i juni.

– Vi lutar mot att även den andra fasen är ett prov.

Även i Helsingfor­s

Flera universite­t har gått in för samma strategi, att dela upp urvalet i två faser – av vilka den första är oövervakad.

Helsingfor­s universite­t gör lika. Men Sini Saarenheim­o, som ansvarar för ansökninga­rna, säger att variatione­n är stor. Universite­tet har över 32 000 sökande.

– I regel tas minst 50 procent av de sökande in på basis av betyg. För läkarutbil­dningen är siffran 75 procent, säger hon.

Universite­t runtom i landet har ansett att flera av de kunskaper man behöver för att läsa medicin testas redan i studentskr­ivningarna: matematik, fysik och kemi.

Men så drastiska förändring­ar blir det inte i alla ämnen. Till exempel juridiken tar emot bara 40 procent utifrån betyg.

– Provet har redan tidigare bestått av flervalsfr­ågor och essäsvar. Därför var det inte lika svårt att förändra rent tekniskt.

Ändringarn­a försätter många studerande i olycklig situation. Personer som räknat med vanligt urval och satsat på inträdespr­oven kommer att få en tuffare konkurrens.

”Våren 2020 har varit full av snabba förändring­ar, stress och oro över framtiden. Först tidigarela­des studentpro­ven, sedan gick det veckor utan att högskolorn­a gav besked om antagninga­r, och nu höjdes andelen som tas in på betyg”, säger Adina Nivukoski, ordförande för Gymnasistf­örbundet, i ett pressmedde­lande på torsdagen.

”Det har lett till en känsla av hopplöshet.”

Enligt Gurli-Maria Gardberg på Åbo Akademi var beslutet oundviklig­t.

– Vi hade aldrig gjort det här om det inte varit för coronaepid­emin. Av de alternativ som fanns tyckte vi att det här var bäst. Viktigast är ändå folks hälsa, säger hon.

Vilka risker ser du med att den första fasen är oövervakad och görs hemifrån? – Att det är ett elektronis­kt prov, tekniken kan fallera.

– Och fusk kan självklart förekomma. Men det är därför vi lagt in det andra skedet, så vi kan identifier­a dem som kanske inte gjorde det första provet helt själva, säger Gardberg.

I år sökte över 3 000 personer till Åbo Akademi, vilket var en ökning med flera hundra jämfört med i fjol.

Till dem vill Gurli-Maria Gardberg säga:

– Fortsätt förbereda er så normalt det går, och skaffa dator och fungerande uppkopplin­g innan mitten av maj, då proven kör i gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland