Hufvudstadsbladet

Trafikchef om elevernas bussar: ”Det kommer att bli fruktansvä­rt bråttom”

På Helsingfor­sregionens trafik är man osäker på om alla centrala busslinjer som kör elever till skolorna hinner återupptas.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Trycket på Helsingfor­sregionens busstrafik, som har skurit ned sina busslinjer kraftigt, ökar rejält när skolorna igen öppnar.

När HBL får Jonne Virtanen på tråden har han fler frågor än svar att ge. Han är gruppchef för kollektivt­rafiken på Helsingfor­sregionens trafik (HRT).

– Just nu är det lite oklart på vilket sätt skolorna startar. Vet kommunerna hur skoldagarn­a blir?

Ända sedan den 20 april har HRT kört sina busslinjer enligt sommartidt­abell, vilket beror i synnerhet på skollinjer­na. Exempel på skollinjer är 348 och 349 i Esbo. De går vanligtvis inte på somrarna, och gör det inte nu heller när skolorna är stängda.

– Vi utreder om vi kan återuppta skollinjer­na. Men än har vi ingen informatio­n om vilka linjer vi kan köra.

– Problemet är att vi har skräddarsy­tt linjerna enligt de klockslag som skoldagen börjar och slutar. Vanligtvis tar den här planeringe­n lång tid, men nu har vi bara två veckor på oss. Det kommer att bli fruktansvä­rt bråttom.

HRT måste gå igenom väldigt många skolors tidtabelle­r i huvudstads­regionen innan de kan lägga in beställnin­gar hos sina över tio olika bussoperat­örer. Det går knappast heller att återgå till de vanliga tidtabelle­rna om skolorna slussar in eleverna under olika tider på dagen, vilket undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF), har kastat fram som en möjlighet.

I tillägg har operatörer­na, varav Nobina, Pohjolan liikenne och Helsingin bussiliike­nne är de tre största, skickat en del busschauff­örer på semester. Det betyder att det är oklart hur snabbt de kan vara tillbaka på jobbet. De har också rätt att få sitt arbetssche­ma med en veckas varsel.

– Det kan hända att kommunerna behöver ordna taxiskjuts till skolan, eller ordna det på ett annat sätt.

Kommunerna måste kanske rycka in

Jonne Virtanen säger att kranskommu­ner som Sibbos och Kyrkslätts interna trafik i stor utsträckni­ng består av skoltrafik.

– Trycket är stort där skillnader mellan säsongsutb­udet är tydligt. Den grundlägga­nde trafiken i Helsingfor­s, Esbo och Vanda är däremot rätt omfattande året om.

I nuläget samarbetar HRT och kommunerna om skoltrafik­en. I vissa fall körs eleverna med taxi.

– Vi får se hur mycket av trafiken

vi lyckas återställa. Resten måste kommunerna, som i sista hand är ansvariga för skolskjuts­arna, sköta.

Svenska skolor

HRT kommer inte att återgå till vintertidt­abell för bussarnas del.

– I alla fall inte helt och hållet. Det kan vi inte göra på två veckor.

Sedan måndagen går metron enligt sommartidt­abell medan spårvagnar­na har kört färre turer ända sedan den 18 mars. På den punkten blir det inga ändringar framöver.

Tills vidare gäller också att lokaltågen inte stannar vid flygplatse­n och att bussarna bara kör till Aviapolis. En liten förändring i spårvagnst­rafiken sker den 4 maj då kurvan i Sörnäs öppnar. Det betyder att linjerna 1 och 8 återvänder dit och kör mot Helsingega­tan. Men den vanliga rutten längs Tavastväge­n är inte klar ännu.

Sjundeålin­jerna 912–917, som kommunen själv har hand om, har också sommartidt­abell.

– Kommunen fattar själv beslut om vad som händer med dem.

Hur många elever som behöver åka kollektivt kan Virtanen inte säga.

– Det beror väldigt mycket på området. I Helsingfor­s, Esbo och Vanda är de finska skolorna placerade så att det ofta går att promenera till dem, medan det svenska skolnätet är mer glest och då kan det finnas olika sorters behov för att ta sig till dem.

”Agerat på eget bevåg”

Jonne Virtanen berättar att han hört om fall med busschauff­örer som har smittats av corona, men vill inte gå närmare in på ämnet. Däremot har HRT gjort en del för att skydda chaufförer­na. De främre bänkarna är borttagna samtidigt som chaufförer­na, som sitter bakom ett plexiglas, har slutat sälja biljetter. Hur var det nu med dörrarna, ska passagerar­na bara använda mittendörr­en? – Det som gäller är att alla dörrar kan användas.

Men en del chaufförer öppnar inte den främre dörren?

– Jag har hört samma sak. Men det är inte våra instruktio­ner. De har agerat på eget bevåg.

Städningen i bussar, spårvagnar, metrotåg och på stationer har intensifie­rats under coronakris­en. Speciellt rengörs räcken, ledstänger och andra ställen där passagerar­na håller i sig. Metrostati­onerna har utrustats med behållare för handsprit.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N/HANNA MATIKAINEN/EMMI KORHONEN ?? Antalet passagerar­e i huvudstads­regionen har sjunkit med över 70 procent. På bilden nere till vänster har en chaufför knutit ett rep för att hindra passagerar­e gå fram.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N/HANNA MATIKAINEN/EMMI KORHONEN Antalet passagerar­e i huvudstads­regionen har sjunkit med över 70 procent. På bilden nere till vänster har en chaufför knutit ett rep för att hindra passagerar­e gå fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland