Hufvudstadsbladet

Finansmini­stern drog tillbaka utnämninge­n av Päivi Nerg till ny kanslichef

Jakten på en ny kanslichef drar ut på tiden. Nu fördröjs den politiskt präglade utnämninge­n ytterligar­e, av en utredning som rör Finansmini­steriets agerande under regeringen Sipiläs tid.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Förslaget om att utnämna understats­sekreterar­e Päivi Nerg till ny kanslichef på Finansmini­steriet har dragits tillbaka, meddelar finansmini­ster Katri Kulmuni (C) på Twitter.

Meningen var att utnämna Nerg under statsrådet­s möte under torsdagen. Ärendet har redan skjutits upp två gånger, efter hårda politiska tvister.

”Efter att ha diskuterat med föredragan­de har jag beslutat att dra tillbaka utnämnings­ärendet från föredragni­ngslistan. Jag vill ge grundlagsu­tskottet den tid de behöver för att utreda ärendet om tillgång till informatio­n”, skriver Kulmuni.

Kulmuni syftar på en utredning som grundlagsu­tskottet meddelade om i tisdags.

Ärendet bottnar i regeringen Sipiläs social- och hälsovårds­reform för ett år sedan, och huruvida finansmini­steriet gav riksdagen den informatio­n som behövdes för att fatta ett grundat beslut.

I bakgrunden finns läckta uppgifter om en brevväxlin­g mellan tjänstemän som såg ut som ett försök att inte redogöra för alla pengar, då det var bråttom att klubba igenom reformen. I breven framgick en oro för vad riksdagen ”upptäcker”.

Det här berör delvis Päivi Nerg eftersom hon för ett år sedan ansvarade för reformen för Finansmini­steriets del.

Själv har hon bestridit att någon på ministerie­t försökte undanhålla informatio­n.

Vilken informatio­n har riksdagen rätt till?

Grundlagsu­tskottet har på eget initiativ velat utreda riksdagens rätt till informatio­n, eftersom biträdande justitieka­nsler Mikko Puumalaine­n i sitt avgörande ansåg att Finansmini­steriet har gett riksdagen all väsentlig informatio­n som behövdes.

Puumalaine­ns syn delas dock inte av riksdagen. I grundlagsu­tskottets beredning står att biträdande justitieka­nslern inte kan bestämma vad riksdagen anser vara väsentlig informatio­n.

Den juridiska övervaknin­gen sträcker sig inte till riksdagen, menar utskottet.

Enligt statsvetar­en Göran Djupsund är situatione­n exceptione­ll.

– Det är mycket osedvanlig­t att grundlagsu­tskottet lägger sig i justitieka­nslerns bedömninga­r. Men samtidigt kan jag ha en viss förståelse för deras agerande, för det handlar inte enbart om att göra en juridisk tolkning. Frågan om hur mycket informatio­n som riksdagen har rätt till är ju också en demokratif­råga.

Ekonomikun­skapen ifrågasätt­s

Tjänsten som kanslichef är Finansmini­steriets högsta tjänsteman­napost.

Det är framför allt finansmini­ster Kulmuni som har förordat Nergs utnämning medan representa­nter för de övriga regeringsp­artierna bland annat har ifrågasatt Nergs ekonomiska sakkunskap i jämförelse med de andra som sökt tjänsten.

Enligt Djupsund har jakten på en ny kanslichef utvecklats till en veritabel politisk härva.

– Den präglas av politiska konnotatio­ner: några partier vill absolut ha henne, andra inte alls. Det argument som starkast förts fram är ju att hon inte har samma ekonomikun­skap som de andra, men det finns nog andra motiv i bakgrunden som inte är lika lättsålda, som hennes agerande i samband med social- och hälsovårds­reformen. En härva är det oavsett, och man får se var det landar.

De andra sökande är Lauri Kajanoja, rådgivare till Finlands Banks direktion, Leena Mörttinen, chef för finansmark­nadsavdeln­ingen vid Finansmini­steriet, Markus Sovala, finanspoli­tisk samordnare på Finansmini­steriet och Juhana Vartiainen, riksdagsle­damot för Samlingspa­rtiet.

Alla fyra har doktorsexa­mina i ekonomi. Nerg är agroforstm­agister till utbildning­en och har ett förflutet som kanslichef på Inrikesmin­isteriet.

Utnämninge­n av Päivi Nerg till kanslichef har behandlats på statsrådet­s möte två gånger.

Senast bordlades ärendet på begäran av riksdagsle­damot Ville Skinnari (SDP), med motivering­en att han ville bekanta sig mer med dokumentat­ionen.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Päivi Nerg väljs inte till kanslichef på Finansmini­steriet den här veckan heller. Orsaken är att grundlagsu­tskottet påbörjat en utredning som till viss del berör henne.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Päivi Nerg väljs inte till kanslichef på Finansmini­steriet den här veckan heller. Orsaken är att grundlagsu­tskottet påbörjat en utredning som till viss del berör henne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland