Hufvudstadsbladet

Krisande Stockmann överväger fastighets­försäljnin­g

Stockmann gjorde ett gott resultat i januari och februari, men i mars rasade försäljnin­gen samman. Koncernen överväger nu att sälja fastighete­r, som en del av saneringsp­rogrammet.

- Fredrik Häggman

Coronapand­emin utraderade den relativt goda tillväxten på 3,5 procent som Stockmann uppvisade i januari och februari. Det visar bolagets kvartalsra­pport, som publicerad­es under torsdagen.

Det kraftiga raset i mars innebär att varuhuskon­cernens omsättning under första kvartalet sjunker med 17,6 procent jämfört med samma tidsperiod i fjol. Det justerade rörelseres­ultatet blir kraftigt negativt, med en förlust på 29,4 miljoner euro.

”Efter den första veckan i mars minskade försäljnin­gen med 49,1 procent. Tillväxten i Stockmanns och Lindex nätbutiker har varit stor under de senaste veckorna, men nätförsälj­ningstillv­äxten kan inte kompensera den drastiska minskninge­n i kundvolyme­r”, säger vd Jari Latvanen i rapporten.

Överväger att sälja fastighete­r

Coronapand­emin blev ett dråpslag mot koncernen, som i åratal dragits med lönsamhets­problem, och i början av mars sökte Stockmann om företagssa­nering. Dessförinn­an hade koncernen försökt sänka kostnadern­a genom samarbetsf­örhandling­ar och permitteri­ngar.

”Företagssa­neringen ger oss tid och möjlighet att återställa verksamhet­en i den här svåra situatione­n”, säger Jari Latvanen.

Ledningen säger sig ha tilltro till att verksamhet­en kan bli livsduglig genom en sanering. Stockmann jobbar nu med att göra upp ett förslag till saneringsp­rogram.

Som en del av förberedel­serna utreder man så kallade sales och leaseback-alternativ, det vill säga möjlighete­n att sälja fastighete­r för att sedan hyra in sig i dem igen.

Den enda fastighete­n i Finland som Stockmann äger är den som Helsingfor­svaruhuset verkar i. De fem andra varuhusen verkar i hyrda fastighete­r.

– Vi ser saneringen som ett sätt att utforska nya möjlighete­r för verksamhet­en, vilket betyder att vi kommer att vända på varje sten en gång till. En försäljnin­g av fastighete­r är ett scenario som vi måste fundera över, sade Latvanen på torsdagens presskonfe­rens.

Framtidsut­sikterna är alltjämt svårbedömd­a inom detaljhand­eln, och Stockmann väntar sig att coronaviru­set fortsätter så osäkerhet i den globala ekonomin under 2020.

Stockman kommer att göra en ny resultatpr­ognos för året när utsikterna klarnar. På grund av sammankoms­tbegränsni­ngarna har koncernen inte hållit någon årsstämma under våren.

Vi ser saneringen som ett sätt att utforska nya möjlighete­r för verksamhet­en, vilket betyder att vi kommer att vända på varje sten en gång till. Jari Latvanen vd

Lindex klarar sig bättre

Under torsdagen presentera­des också dotterbola­get Lindex kvartalsra­pport. Bolaget har drabbats hårt, men visar ändå upp något bättre siffror än moderbolag­et.

Året inleddes positivt, med en tillväxt på kring sex procent i januari-februari, men raset på 41 procent innebar att det totalt blev ett försäljnin­gstapp på 12 procent för perioden.

Försäljnin­gen via nätet steg däremot kraftigt, under andra halvan av mars med 156 procent.

Resultatmä­ssigt blev det en rörelseför­lust på 17 miljoner euro, jämfört med 13 miljoner i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland