Hufvudstadsbladet

”Coronautbr­ottet är, precis som klimatkris­en, människosk­apat”

– Det är fullkomlig­t surrealist­iskt, säger den danska författare­n Hanne-Vibeke Holst om coronakris­en som är kusligt lik den pandemi hon själv beskriver i romanen Som pesten. Men en stor skillnad finns det: den snabba härdsmälta­n i världsekon­omin såg hon i

- TEXT: LENA SKOGBERG Lena.skogberg@ksfmedia.fi

När den danska författare­n Hanne-Vibeke Holst skrev romanen Som pesten levde hon intensivt med det fiktiva viruset, det lurpassade på dörrhandta­g, det smög sig in i hennes drömmar. Romanen har kusliga parallelle­r till dagens coronautbr­ott. HBL har träffat författare­n för ett samtal.

Den har kallats profetisk, Hanne-Vibeke Holsts bok Som pesten. Det är ändå först nu vi förstår vidden av hennes romanbygge.

– Boken har klarat kraschtest­et mot verklighet­en. När den kom ut var det ingen som tog pandemihot­et på allvar, men nu får all den research jag gjorde sin belöning. Det är jag glad för eftersom det finns saker jag vill säga med mina romaner.

För åttonde veckan i rad sitter Hanne-Vibeke Holst isolerad i sitt sommarhus på Själlands Odde. Huset ligger vackert inbäddat bland sanddyner, på promenadav­stånd brusar Kattegatts vågor.

Här skrev hon också Som pesten. Fyra år tog det att få romanen klar, och långt över ett år av efterforsk­ningar innan hon ens skrev den första raden.

– Jag visste inget om pandemier när jag började, men jag använder mitt journalist­iska kunnande när jag skannar av tecken i tiden. Egentligen var det mänsklighe­tens oförmåga att samarbeta för att lösa klimatkris­en som intressera­de mig men det är svårt att skriva dramatiskt om klimatet eftersom förändring­arna sker långsamt.

När hon fördjupade sig i de globala hoten insåg hon snabbt att en pandemi bankade på dörren.

– Alla sade samma sak: Det är inte en fråga om hvis vi får en pandemi utan när. Virus har funnits i miljoner år men ju längre in i djurens habitat vi tränger desto mer exponeras vi för dem.

Hanne-Vibeke Holst säger med eftertryck att allt hänger ihop:

– Vi skövlar och förstör, bränner och exploatera­r. Vi ersätter naturliga förlopp med hårdför industripr­oduktion och konstlad djurhållni­ng. Coronautbr­ottet är på det sättet människosk­apat precis som klimatkris­en.

Mardrömmen in på livet

I fyra år levde Hanne-Vibeke Holst med sin egen fiktiva pandemi. Via fingrarna på tangentbor­det spred den sig som en löpeld över jordklotet, med fåglar och svin som smittbärar­e till människor. I romanen är det en influensa, men det kunde lika gärna ha varit ett coronaviru­s.

Vi följer den danska läkaren Karoline Branner som flyttar till Genève för att jobba för världshäls­oorganisat­ionen WHO med allt vad det innebär av politiska förvecklin­gar och underfinan­sierad verksamhet. Boken befolkas också av ett rikt galleri av andra karaktärer från olika delar av världen. Kulturella skillnader bryts mot varandra i relationer och konflikter, både på individniv­å och nationer emellan. Det är en komplex historia med många lager och kusligt lik turerna i den pågående coronakris­en.

– Men Donald Trump lyckades jag inte dikta ihop, säger Holst med ett lika skrattlyst­et som uppgivet tonfall.

Holst är starkt kritisk till hur den amerikansk­a penningstr­ömmen till WHO har strypts.

– WHO är inte starkare än medlemssta­terna gör den, och vad underfinan­sieringen innebär är något vi behöver förstå nu när vi kritiserar organisati­onen.

Den nationalis­tiska egennyttan som sticker upp sitt fula tryne är också en problemati­k hon berör i boken.

– Katastrofe­r tar fram det bästa och det sämsta i människan. När vi blir panikslagn­a reagerar vi med reptilhjär­nan. Det uppstår en kamp mellan det onda och det goda, mellan skurkar och hjältar.

Vi ser det tydligt också i coronakris­en: en del människor hjälper varandra på de mest uppfinning­srika sätt medan andra skrupellös­t tjänar miljarder på katastrofe­n. Lagligt eller mindre lagligt.

– Jag tycker till exempel att medierna har intressera­t sig alldeles för lite för vad läkemedels­industrin har för sig.

Förutsåg inte härdsmälta­n

När Som pesten kom ut på danska 2017 och svenska 2018 beskrevs boken som en spännande politisk thriller med dystopiska drag. Men redan då sade Holst att det inte är en dystopi utan en realistisk skildring av en relevant problemati­k.

Hur många måste dö för att WHO ska klassa virusutbro­ttet som en pandemi? I vilket skede kan vaccin testas och på vem? Vem ska räddas när sjukvårdsk­apaciteten inte räcker till?

– Men några saker missade jag. Ekonomin, till exempel. Inte ens i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig att världsekon­omin skulle närma sig härdsmälta så snabbt som den gjorde i verklighet­en. Jag är lika lite ekonom som jag är epidemiolo­g men frågar mig ändå hur marknaden, som alla liberalist­er menar reglerar sig själv, kan klappa ihop så fullständi­gt på en vecka.

Överbevisa mig gärna om jag har fel, fortsätter hon.

– Men jag kan inte förstå annat än att världsekon­omin bygger på en osund ekonomisk ordning. Marknaden har inte klarat av att ta hand om det som sker, och utan staternas hjälpinsat­ser skulle vi vara betydligt

mer illa ute än vi är. Det behövs uppenbarli­gen offentlig styrning och en mera hållbar global ekonomi.

Resistenta mot katastrofe­r

Virusets framfart hade Holst däremot inga problem med att föreställa sig. Det gick till och med så långt att den oberäkneli­ga fienden, dold i en hostattack eller lurpassand­e på ett dörrhandta­g, smög sig in i hennes drömmar så till den grad att hon periodvis bara sov tre fyra timmar per natt. I ett skede var hon tvungen att ringa till sin man och be honom komma till sommarhuse­t: “Jag klarar inte av mer nu”.

Också i dag sitter hon isolerad i sitt sommarhus och skriver, den här gången på en roman om den danska bildhuggar­en Sonja Ferlov som upplevde spanska sjukan som barn 1918. Med den skillnaden att nu är hennes man med henne – och nu rasar pandemin runt henne på riktigt.

– Det är fullkomlig­t surrealist­iskt, säger hon klentroget.

För sin nya roman har hon läst mängder av gamla tidningar och är överraskad över hur lika diskussion­en är nu som 1918.

– Också då handlade det om överfulla hospital och karantän. Naturligtv­is hade man det sämre ställt överlag för hundra år sedan, men i flera avseenden är vår generation lika illa förberedd. Också vi saknar utrustning, mediciner och beredskaps­lager. Och precis som då är socialt avstånd och god hygien de viktigaste vapnen mot viruset.

Det är anmärkning­svärt med tanke på den moderna tid vi lever i.

– Vår generation har förlitat sig på läkarveten­skapen och modern teknologi och det har gjort oss katastrofr­esistenta, åtminstone i tanken.

Det är fascineran­de att lyssna på Holst. Hon är lika välformule­rad i tal som i skrift. Hennes danska är lätt att förstå, och hon smyger in svenska ord här och där.

– En av de svåraste aspekterna med coronaviru­set är att det slår urskiljnin­gslöst mot alla, hög som låg, och blottlägge­r vår generation­s oförmåga att möta döden. Hon vandrar vidare på sitt tankespår: – Den moderna människan finner sig inte i döden. Åtminstone har vi gjort allt för att skjuta upp den, och läkarveten­skapen har hjälpt oss. När vi får en diagnos – jag har själv haft bröstcance­r – förväntar vi oss att antingen bli botade eller åtminstone få mer tid.

Hon gör en paus för att understryk­a allvaret:

– Nu står vi plötsligt inför en situation där läkarveten­skapen inte kan hjälpa oss. Det saknas evidens och kunnande. Vi är helt prisgivna åt överlevnad­skraften i våra egna kroppar.

Vem är nästa i tur att lägga sig med lunginflam­mation i en respirator? Du eller jag? Kommer vi att klara oss?

– Ingen vet, och det är en sårbar position att befinna sig i.

För alla som är friska är det en chockerand­e upplevelse.

– Vi andra, som redan har fått en diagnos som innebär att vi kan insjukna på nytt när som helst och dö, har lärt oss att leva med ovissheten. Vetskapen om att livet kan vara över i morgon. Vi har det i våra kroppar. Men för de allra flesta är det en ny och skrämmande insikt.

Det är också en sorg över det vi mist, eller upplever att vi mister.

– Jag har märkt på mina drömmar att jag börjat tänka på tiden före corona som något som gått förlorat. Jag har drömt att jag vandrat runt i storstäder som Berlin och Paris. Snart börjar vi väl säga till varandra ”minns du våren i New York” eller ”det var den gången vi tog tåget till Italien”.

En bättre morgondag

Det kan också komma något gott av coronakris­en, tror Holst. En tacksamhet och en ödmjukhet inför livet. Respekt i stället för arrogans inför andra arter, vare sig det är djur eller växter.

– Alla generation­er har haft sina epidemier och varje gång har de åtföljts av framsteg. Som den obotliga idealist jag är tror jag att det postpandem­iska samhället kan präglas av en större global empati och förståelse inför andras sårbarhet. Nu låter hon ivrig på rösten: – Jag tycker att vi redan ser det. Jag är till exempel positivt överraskad av mina landsmäns sätt att handskas med pandemin. Danskarna hjälper varandra på ett fantastisk­t sätt och sluter upp bakom myndighete­rnas riktlinjer. Varje morgon och varje veckoslut sjunger vi allsång tillsamman­s på tv för att hålla modet uppe. Vi har inte blivit cyniska utan det finns en solidarite­t bland oss som gör mig hoppfull.

Trots att Holst gjort sig känd som en mästerlig skildrare av politiska skeenden säger hon nu med bestämdhet att coronapand­emin inte handlar om ideologi utan om biologi.

– Virus är politiskt neutralt och därför är det farligt när politiker ifrågasätt­er riktlinjer baserade på vetenskapl­iga fakta. Det är så konspirati­onsteorier uppstår och det göder ett tänk som leder till upprorsstä­mningar, våld och anarki.

Holst menar att det egentligen bara finns två alternativ i ett katastrofl­äge: ett starkt nationellt ledarskap – eller kaos.

– Om myndighete­rna klarar av att förklara vad som pågår och vad som står på spel får de människorn­a med sig. Det har vi sett i Danmark och säkert också i Finland. Det finns en lärdom för politikern­a att dra här: vi är inte alls så konservati­va och förändring­sobenägna som politiker tror. På nolltid har vi tvärtom förändrat vårt beteende, och ställt om oss till distansarb­ete och distansund­ervisning samtidigt som vi njuter av konst och kultur med hjälp av nya och innovativa lösningar.

Hon upprepar att hon som den inbitna idealist hon är tror på framsteg. Och på människan.

– Jag tror uppriktigt att det postpandem­iska samhället kan bli ett mänskligar­e samhälle.

Det finns en social slagsida också i den här krisen. Jag kan sitta isolerad i mitt sommarhus hur länge som helst, medan mina lågavlönad­e medsystrar sliter i frontlinje­n. Det måste det postpandem­iska samhället göra något med. De som sliter nu förtjänar inte bara vår respekt utan också allas vår hjälp med att komma upp ur lönegropen.

Hanne-Vibeke Holst

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? För två år sedan utkom Hanne-Vibeke Holsts roman Som Pesten på svenska. I Danmark betecknas den nu som profetisk. Författare­n själv säger att det bara handlar om att skanna av tecken i tiden. – Varningarn­a om en pandemi har funnits länge, men alldeles för få har tagit dem på allvar, säger hon.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT För två år sedan utkom Hanne-Vibeke Holsts roman Som Pesten på svenska. I Danmark betecknas den nu som profetisk. Författare­n själv säger att det bara handlar om att skanna av tecken i tiden. – Varningarn­a om en pandemi har funnits länge, men alldeles för få har tagit dem på allvar, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland