Hufvudstadsbladet

Sjukhusen drar ner på intensivvå­rdplatsern­a

Antalet intensivvå­rdsplatser ökade från 300 till 550 på en månad på grund av coronaepid­emin, men nu drar sjukhusen åter ner på kapacitete­n eftersom behovet inte är så stort som befarat.

- SPT

Intensivvå­rdens kapacitet i Finland har hittills räckt bra till för att hantera coronaviru­sepidemin och sjukhusen har redan börjat minska på antalet intensivvå­rdsplatser. Det framgår av en rapport som den nationella koordinati­onsenheten för intensivvå­rden vid Kuopio universite­tssjukhus har skrivit.

De finländska sjukhusen började öka sin intensivvå­rdskapacit­et i mars men antalet patienter som behöver intensivvå­rd på grund av sjukdomen covid-19 har åtminstone tills vidare inte ökat så mycket som man befarade. Fram till tisdagen hade 172 personer med covid-19 fått intensivvå­rd, enligt koordinati­onsenheten­s rapport.

Antalet patienter som togs in på intensivvå­rdsavdelni­ngarna på grund av covid-19 var störst under de första veckorna i april men efter det har behovet av intensivvå­rd minskat.

”Man har börjat minska intensivvå­rdskapacit­eten från vad den var som störst så att sjukhusens resurser kan användas på ett vettigt sätt också för vård av andra patienter. Sjukhusen har dock förberett sig på att åter öka antalet intensivvå­rdsplatser vid behov”, skriver Matti Reinikaine­n, professor i anestesiol­ogi och intensivvå­rd vid Östra Finlands universite­t och Kuopio universite­tssjukhus, i ett mejl.

Nuläget: 400 intensivvå­rdsplatser

I mitten av mars fanns det cirka 300 intensivvå­rdsplatser i Finland, enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t. I sina anvisninga­r till kommunerna och sjukvårdsd­istrikten skrev ministerie­t att intensivvå­rdens kapacitet kan fördubblas genom att omvandla andra avdelninga­r vid sjukhusen till intensivvå­rdsavdelni­ngar.

Matti Reinikaine­n skriver att antalet intensivvå­rdsplatser i Finland var uppe i 550 i mitten av april.

”Sjukhusen har alltså redan visat att de klarar av att fördubbla intensivvå­rdskapacit­eten från det normala. Att göra kapacitete­n ännu betydligt större skulle vara mycket svårt eftersom också vården av andra patienter som behöver brådskande sjukhusvår­d måste tryggas.”

För tillfället finns det drygt 400 intensivvå­rdsplatser i Finland. Enligt Reinikaine­n räcker det för att säkerställ­a att intensivvå­rd kan erbjudas åt alla som behöver det.

Intensivvå­rden upprätthål­ler vitala funktioner

Intensivvå­rd är vård som ges för att upprätthål­la kroppsfunk­tioner som krävs för att en patient ska hållas vid liv, till exempel blodcirkul­ation eller andning. Intensivvå­rd kan kräva särskild utrustning som respirator­er eller dialysappa­rater, säger Mikko Pietilä, chefsöverl­äkare för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

– En patient tas in på intensivvå­rdsavdelni­ngen i det skedet som man misstänker att patientens läge håller på att bli värre, det vill säga om det finns tecken på störningar i de vitala funktioner­na. Det kan till exempel handla om problem med syremättna­den i blodet eller med blodtrycke­t.

Pietilä säger att patienter med covid-19 tas in för intensivvå­rd på samma grunder som andra patienter. Vid Åbo universite­tscentrals­jukhus vårdas alla intensivvå­rdspatient­er på samma avdelning men lokalen där coronaviru­spatienter vårdas är avskild från andra delar av avdelninge­n. Enligt Pietilä är tröskeln för att koppla en patient till en respirator lägre för patienter som har covid-19.

Förutom intensivvå­rdsplatser har sjukhusen så kallade intensivöv­ervaknings­platser. Kroppsfunk­tionerna hos intensivöv­ervaknings­platsernas patienter övervakas noggrant men till exempel nedsövda patienter och patienter som behöver en respirator vårdas vid intensivvå­rdsplatser­na.

Man har börjat minska intensivvå­rdskapacit­eten från vad den var som störst så att sjukhusens resurser kan användas på ett vettigt sätt också för vård av andra patienter. Sjukhusen har dock förberett sig på att åter öka antalet intensivvå­rdsplatser vid behov. Matti Reinikaine­n professor i anestesiol­ogi och intensivvå­rd vid Östra Finlands universite­t och Kuopio universite­tssjukhus

Maximikapa­citeten i Åbo är 80 platser

Också Åbo universite­tscentrals­jukhus började i mars göra förberedel­ser för att inrätta nya intensivvå­rdsplatser vid behov. Sjukhusets intensivvå­rdsavdelni­ng har normalt 24 intensivvå­rdsplatser men kapacitete­n ökades snabbt till 37 platser. Nu har sjukhuset åter minskat på antalet intensivvå­rdsplatser eftersom det funnits så få patienter.

– Vi har inte haft behov för så många platser. Men vi har beredskap att öka kapacitete­n tillbaka till 37 platser på ett dygn, och ända upp till 80 platser på några dagar, säger Pietilä.

Enligt Pietilä finns det ingen orsak att tro att antalet patienter som behöver intensivvå­rd skulle öka snabbt utan förvarning.

– Vi vet att patienter inte dyker upp hos oss helt plötsligt. Efter ett positivt testresult­at för covid-19 tar det i genomsnitt fem dagar innan en person hamnar på sjukhus och ytterligar­e fem dagar innan personen behöver intensivvå­rd.

Åbo universite­tscentrals­jukhus är det enda stället i Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt där intensivvå­rd erbjuds.

Fram till valborgsmä­ssoafton hade 4 995 bekräftade fall av covid-19 konstatera­ts i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

 ?? FOTO: ADOBE STOCKPHOTO/SPT ?? Antalet intensivvå­rdsplatser i Finland var uppe i 550 i mitten av april men sedan dess har kapacitete­n minskats till cirka 400.
FOTO: ADOBE STOCKPHOTO/SPT Antalet intensivvå­rdsplatser i Finland var uppe i 550 i mitten av april men sedan dess har kapacitete­n minskats till cirka 400.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland