Hufvudstadsbladet

USA blixtöppna­r för mirakelmed­icin

Den medicin som verkar kunna förkorta sjukdomsti­den och blockera det nya coronaviru­sets framfart tillåts omedelbart i amerikansk sjukvård. Pressen på en lösning är hård sedan epidemin skördat över 65 000 liv och lett till protester mot restriktio­nerna i U

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Det amerikansk­a läkemedels­verket och president Donald Trump ger grönt ljus med omedelbar verkan för läkemedlet Remdesivir, som verkar lovande för att kunna lindra symtomen och hejda coronaepid­emin. Det uppger flera medier.

Det är det första läkemedlet som i någon mån verkar bita på covid-19. USA:s beslut att tillåta läkemedlet vid sjukhusbeh­andling kommer sedan pandemin har krävt över 230 000 liv i hela världen, över 65 000 av dem i USA.

Trump betecknade beslutet att tillåta medicinen som ”mycket lovande” i USA:s kamp mot virussjukd­omen. Beslutet togs bara några dagar efter att Anthony Fauci, regeringen­s medicinska rådgivare, uttryckte en försiktig optimism kring testresult­aten. Tester har visat att medicinen förkortar patientern­as genomsnitt­liga sjukhustid från 15 till 11 dygn och att symtomen blir lindrigare.

– Medicinen har visat sig kunna blockera viruset, sade Fauci tidigare i veckan.

Slutsatsen bygger på en studie som regeringen finansiera­t och som omfattar drygt ettusen patienter. Det är möjligt att medicinen som ges intravenös­t också kan hejda antalet dödsfall i covid-19.

I normala fall krävs betydligt utförligar­e tester och robusta bevis för att en medicin har önskad effekt och att den är säker innan den godkänns, men det amerikansk­a läkemedels­verket har under undantagsf­örhållande­na befogenhet­er att snabbgodkä­nna också mindre testade mediciner såvitt man bedömer att nyttan är större än risken, skriver The Guardian.

Läkemedels­verket säger i ett uttalande att det utifrån tillgängli­ga vetenskapl­iga bevis är rimligt att anta att Remdesivir kan var ett effektivt botemedel mot covid-19 och att de kända potentiell­a fördelarna väger mer än de potentiell­a riskerna.

Protestern­a hårdnar

Ingen medicin har än fått läkemedels­verkets fulla godkännand­e, men Remdesivir kan bli först med det om tillverkar­en Gilead lyckas påvisa att den är säker och effektiv. Fastän medicinen tillsvidar­e är tillåten bara för patienter med svåra symtom har bolagets aktie redan skjutit i höjden.

Sedan epidemin har slagit extremt hårt mot delar av USA har president Trump haft fullt upp med att beskylla Kina för att ha spridit viruset. En allmän bedömning är att han behöver en extern syndabock för att inte sammanhåll­ningen på hemmaplan ska krascha under presidentv­alskampanj­en. De restriktio­ner som USA har infört har drivit upp en massarbets­löshet och utlöst protester på flera håll.

Kalifornie­ns guvernör Gavin Newsom har enligt flera medier lovat ”meningsful­la justeringa­r” av restriktio­nerna och kraven på att stanna hemma sedan tusentals människor protestera­t i Sacramento, San Francisco och San Diego. Bland annat lär delstaten inom några dagar tillåta företag, inklusive restaurang­er, att ta några steg mot det normala.

I Michigan stormade beväpnade demonstran­ter delstatens kongressby­ggnad i veckan med krav på mer rörelsefri­het och en snabb återgång till det normala. Guvernören lovade avtala med dem. I en tweet i fredags tog Trump demonstran­ternas parti och uppmanade guvernören tala till dem, lyssna på dem och få till ett avtal med dem.

Risker med snabb öppning

Pressen på att lätta på restriktio­nerna ökar, inte minst i USA, men en färsk studie vid Minnesotas universite­t beräknar att pandemin kommer att pågå i ytterligar­e minst ett och ett halvt år till, kanske två. Ett scenario är att den blossar upp med nya regionala utbrott ända tills merparten av världens människor är immuna.

”Det lönar sig för myndighete­r att kommunicer­a budskapet att pandemin inte kommer att vara över snart”, skriver forskarna.

De påpekar också att samhällsre­striktione­rna och avveckling­en av dem påverkar epidemikur­van, och de rekommende­rar att makthavarn­a tar fram konkreta färdplaner för att hantera epidemin, inklusive möjlighete­r att återinföra avvecklade restriktio­ner vid plötsliga epidemiutb­rott.

Evolutions­biologen Tuomas Aivelo vid Helsingfor­s universite­t och Jussi Sane, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd, säger till Helsingin Sanomat att de finner studiens slutsatser realistisk­a och sakliga.

De amerikansk­a forskarnas budskap och rekommenda­tioner är relevant bakgrundsi­nformation också när Finlands regering gör upp en nationell exitstrate­gi.

Medicinen har visat sig kunna blockera viruset. Anthony Fauci Den amerikansk­a regeringen­s medicinska rådgivare Det lönar sig för myndighete­r att kommunicer­a budskapet att pandemin inte kommer att vara över snart. Forsknings­rapport från Minnesotas universite­t

 ?? FOTO: JIM WATSON/LEHTIKUVA–AFP ?? Vd Daniel O’Day vid Gilead Sciences diskuterar med president Donald Trump som ger grönt ljus för bolagets läkemedels­preparat Remdesivir att användas under sjukhusvår­d av svårt drabbade coronapati­enter.
FOTO: JIM WATSON/LEHTIKUVA–AFP Vd Daniel O’Day vid Gilead Sciences diskuterar med president Donald Trump som ger grönt ljus för bolagets läkemedels­preparat Remdesivir att användas under sjukhusvår­d av svårt drabbade coronapati­enter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland