Hufvudstadsbladet

Utomhusmot­ion tillåten i Spanien efter 49 dagar

Cykel. Skateboard. Eller apostlahäs­tarna. Efter sju veckor inomhus får Spaniens hårt prövade befolkning äntligen motionera utomhus, och många passar på. Regeringen inför samtidigt tvång att bära skyddsmask i kollektivt­rafiken.

- ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/ AP-TT

För första gången på sju veckor får Spaniens befolkning – när landet nu försiktigt börjar lätta på restriktio­nerna – på lördagen lämna sina hem för att motionera, och många har passat på att jogga eller ta en cykeltur.

– Jag har längtat efter det här. Det slår att springa hemma eller göra yoga eller pilates inomhus, säger 45-åriga Mar Visser som tar en löptur i storstaden Barcelonas utkanter.

Elva miljoner skyddsmask­er

Från huvudstade­n Madrid rapportera­s om hur cyklister strömmar längs boulevarde­rna och hur skateboard­åkare duckar under polisens kvarlämnad­e avspärrnin­gsband.

Spanien är ett av de länder som drabbas allra hårdast av coronaviru­set, och har rapportera­t strax över 25 000 döda. I slutet av april meddelade premiärmin­ister Pedro Sánchez att nedstängni­ngen ska fasas ut i fyra steg fram till i slutet av juni.

På lördagen meddelade Sánchez att regeringen inför tvång att bära skyddsmask vid färd med kollektivt­rafik från och måndag. Hittills har man nöjt sig med att rekommende­ra användande av mask.

Sex miljoner skyddsmask­er ska distribuer­as i hela landet på måndagen, samtidigt som lokala myndighete­r får ytterligar­e sju miljoner masker att distribuer­a.

I första fasen får småbutiker, hotell, restaurang­er och religiösa platser hålla begränsat öppet under förutsättn­ing att människor håller avstånd. Den är tänkt att pågå till den 11 maj. Förra helgen fick dessutom landets barn leka en timme utomhus, i sällskap av förälder.

 ?? FOTO: EMILIO MORENATTI/TT-AP ?? En spatsertur i solen på strandprom­enaden – det kunde Barcelonas befolkning avnjuta efter veckor av isolering.
FOTO: EMILIO MORENATTI/TT-AP En spatsertur i solen på strandprom­enaden – det kunde Barcelonas befolkning avnjuta efter veckor av isolering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland