Hufvudstadsbladet

Polisen berömmer finländarn­a för lugnt valborgsfi­rande

Valborgsmä­ssoaftonen och första maj var de lugnaste i mannaminne, uppger polisen och tackar finländarn­a för det.

- Hbl

Det var betydligt färre larmuppdra­g på valborgsmä­ssoaftonen och första maj jämfört med i fjol i hela landet.

I Helsingfor­s var den traditione­lla festplatse­n Brunnspark­en på första maj så tyst att polisen i det stora var sysslolös.

– Det är verkligen tomt, man skulle inte tro att det är första maj om man inte tittade i kalendern. Fem personer i Brunnspark­en just nu, och alla promenerar på säkert avstånd från varandra. Hittills i dag har vi inte behövt göra några ingripande­n. Ja ... vi har egentligen inte behövt göra någonting, sade jourhavand­e kommissari­e Jarmo Heinonen vid Helsingfor­spolisens kommandoce­ntral vid lunchtid.

”Antalet larmuppdra­g har varit lågt för att vara första maj. Larmuppdra­gen har i exceptione­llt hög grad varit i hemmen och handlat främst om oljud och störande beteende”, uppgav Ari Järvenpää vid Polisstyre­lsen i ett pressmedde­lande.

I enstaka fall ingrep polisen i vistelse på allmänna platser genom anvisninga­r och uppmaninga­r. Endast i samband med ett fåtal sammankoms­ter ingrep polisen med stöd av ordningsla­gen. Enligt polisen följde allmänhete­n, under både valborgsmä­ssoafton och första maj, på ett berömvärt sätt de begränsnin­garna som gäller under undantagsf­örhållande­na liksom myndighete­rnas uppmaning att fira valborg hemma.

”Det är fint att se att människorn­a har tagit till sig rekommenda­tionerna och följer dem. Ett stort tack till alla finländare för att ni har agerat ansvarsful­lt”, sade Järvenpää.

 ?? Foto: timo Kari ?? Folket har följt uppmaninga­rna om att inte samlas i parker. På fredagseft­ermiddagen var det helt folktomt i Brunnspark­en.
Foto: timo Kari Folket har följt uppmaninga­rna om att inte samlas i parker. På fredagseft­ermiddagen var det helt folktomt i Brunnspark­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland