Hufvudstadsbladet

”Jag föll ner i ett mörkt hål” – krisen blev en nystart för kaféföreta­garen

Sandra Nestorova har kravlat upp ur avgrunden mer än en gång. Företagare­n bakom det populära kaféet Sweet Vaasa började om utan den religiösa rörelsen som hon lämnade. Nu har hennes företag fått maximistöd för att klara sig igenom ytterligar­e en kris.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Sandra Nestorova har förlorat aptiten och tömmer kaffemugg efter kaffemugg. Regeringen har precis meddelat att alla restaurang­er måste stänga och plötsligt dras mattan under Nestorovas kaféverksa­mhet i Vasa.

Det vimlar av permitteri­ngar, stängda dörrar och rasande ekonomi i huvudet.

Måste hon stänga kaféet?

Företagare­n faller ner i ett mörkt hål. Snabbt kravlar hon ändå upp igen och kanalisera­r desperatio­nen i handlingsk­raft.

Hon förbereder personalen på sitt kafé Sweet Vaasa för det värsta samtidigt som hon kontaktar banken och sätter i gång hemleveran­ser av mat. Hemleveran­serna fanns i planerna redan innan coronan och kaféets nya webbplats är klar – det är bara att trycka på en knapp för att sätta i gång systemet.

– Vi hade tur i oturen, säger Nestorova en och en halv månad senare.

Borden är ställda längs väggarna och det är tomt i kaféet som hör till stadens populärast­e. Situatione­n är fortfarand­e turbulent, men den fastanstäl­lda personalen har fått stanna och kafédörrar­na hålls öppna tack vare hemleveran­sen.

Dessutom har Sandra Nestorovas kafé fått 100 000 euro i företagsst­öd. Ännu vet hon inte exakt vad pengarna ska användas till men nöden har fått idéerna att blomstra.

– Jag är sådan att jag alltid ansöker om den högsta möjliga summan.

Väljer kärleken

Tjugofem år tidigare är hon med i en religiös rörelse. Sandra knackar på dagens sjunde dörr tillsamman­s med en vuxen som också tillhör trossamfun­det. De flesta är vänligt inställda och hon får komma in och berätta om sin tidning, kanske för att hon är barn.

Sandra Nestorova tycker om att vara annorlunda.

Familjen tillhör Jehovas vittnen och livet är strikt inrutat i väntan på harmageddo­n. Hon får träffa sina vänner bara i skolan.

Sandra Nestorova är född i Borgå men familjen har också bott i Lappfjärd och i Karis på grund av rörelsen. Det är också rörelsen som till sist får henne att söka sig till andra sidan landet när hon som tonåring börjar leta efter en väg ut.

Hon känner att hon aldrig gör någonting rätt. Det blir tungt att synda varje dag.

Hon flyttar till Vasa där hon får ett sommarjobb på biblioteke­t och blir kär i en annan sommarjobb­are. Hon är förälskad, men han är inte troende.

Hon väljer kärleken. De gifter sig i kyrkan, syndernas synd.

Hon blir portad från rörelsen och förbjuds att umgås med vänner och familj. I början får de träffas men när reglerna blir striktare tillåts bara telefonsam­tal.

– Jag förlorade min familj. Jag förlorade min syster.

Sandra Nestorova tar en paus i berättelse­n och ser ut över sitt kafé. Egentligen är hon en privat person som inte berättar allt för alla. Men för att få en bild av vem företagare­n är måste också det svåra få komma fram.

Nytt liv, nytt kafé

I Vasa rotar Sandra Nestorova sig i den nya verklighet­en med en ny familj. Hon har en tjänst på biblioteke­t men känner att någonting fattas.

När hon ställer upp i riksdagsva­let 2015 hittar hon nya sidor av sig själv i det vilda socialiser­andet. Jehovas vittnen har lämnat ett stråk av allvar efter sig i Sandra Nestorova. Hon är introvert och blir urpumpad av att vara social – men nu inser hon att hon klarar det.

Nestorova och hennes man börjar leta efter ett företag att ta över. Hon saknar att använda händerna.

När hon hör om att kaféet Sweet Vasa är till salu faller bitarna på plats.

Paret ger sig huvudstupa in i projektet. Till en början är det tungt och det är osäkert om affärsverk­samheten ska komma i gång. Hon jonglerar med ett stort banklån, ett heltidsjob­b och familjeliv. När hon väl kommer in i företagarr­ollen med 15 anställda börjar den nya vardagen kännas egen.

Hittade sitt inre lugn

Hon började genom att enbart baka i två år – äntligen fick hon använda händerna. I dag gör hon allt inom sitt företag, inklusive att köra ut mat åt kunderna nu i coronatide­r.

Företagare­n har äntligen hittat ett inre lugn och slutat söka. Det sjuder av idéer i henne men nu vet hon vart hon ska kanalisera dem. Arbetet på kaféet tar aldrig slut.

Och hon ser hoppfullt på framtiden trots den desperatio­n hon ser bland de andra företagarn­a i Vasa. Sandra Nestorova är van vid att klara sig – det är inte första gången hon tagit sig upp ur avgrunden.

– Tidigare var jag rastlös. Nu känner jag ett lugn.

 ?? FOTO: ELSA KEMPPAINEN/SPT ?? Tack vare en satsning på hemleveran­ser och företagsst­öd kan företagare­n Sandra Nestorova pusta ut.
FOTO: ELSA KEMPPAINEN/SPT Tack vare en satsning på hemleveran­ser och företagsst­öd kan företagare­n Sandra Nestorova pusta ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland