Hufvudstadsbladet

Ryska pressens stolthet kan bli Putinmegaf­on

Vedomosti är Rysslands bästa affärstidn­ing och en av landets mest respektera­de oberoende medier. Nu befinner sig redaktione­n i öppen konflikt med sin nya, Putinvänli­ga chefredakt­ör. Det är möjligt att journalist­erna vinner, skriver Anna-Lena Laurén.

- ANNA-LENA LAURÉN HBL:s korrespond­ent i Ryssland @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Den oberoende ryska pressen är inte stor. Den lever ett liv av ständig utsatthet. Men den finns. Och ett av flaggskepp­en är affärstidn­ingen Vedomosti.

Vedomosti är en tidning som läses av den ryska eliten. Det är framför allt en affärstidn­ing, känd för att publicera ekonomiska nyheter, men den innehåller också vassa politiska ledare som ofta är kritiska mot Putinregim­en. Samtidigt är det inte en tidning som bara läses av opposition­en. Den har även en trogen läsarkrets i Kreml. Att bli intervjuad i Vedomosti är prestigefy­llt, att läsa Vedomosti gör den som vill vara initierad.

Även om Putinregim­en lägger ner mycket stora summor på att upprätthål­la sina egna propaganda­megafoner, till exempel tv-kanalerna Rossija 1 och Russia Today, finns det en falang inom Kreml som själv föredrar att läsa kvalitet. Vad som kommer på Rossija 1 vet de ju redan på förhand.

Valet av chefredakt­ör oväntat

I början av mars bytte Vedomosti ägare och fick samtidigt en ny chefredakt­ör.

Valet av chefredakt­ör väckte förvåning. Andrej Sjmarov är inte känd som någon särskilt framståend­e journalist i Ryssland. Han var en av grundarna av magasinet Ekspert, som under de senaste åren blivit alltmer Kremlvänli­g, men han har inga särskilda journalist­iska stordåd bakom sig. Att en tämligen medelmåtti­g yrkesmänni­ska fick chefredakt­örsposten på en av landets mest prestigefy­llda tidningar väckte frågor.

Konflikten mellan Sjmarov och redaktione­n blev snabbt ett faktum. Redan på sitt första möte med journalist­erna meddelade han att han tänker låta de nya ägarna påverka tidningens publicerin­gar, något som dittills aldrig gjorts på Vedomosti. Några dagar senare avpublicer­ade han en kritisk kolumn av ekonomipro­fessorn Konstantin Sonin om Rosneft. Dessutom har Sjmarov förbjudit redaktione­n att publicera forsknings­resultat från opinionsin­stitutet Levada. Levada är Rysslands enda oberoende opinionsin­stitut.

Sjmarov har också förbjudit journalist­erna att rapportera kritiskt om grundlagsf­örändringa­rna, som innebär att Putins tidigare mandatperi­oder stryks.

Redaktione­n befinner sig nu i öppet uppror mot sin chefredakt­ör. Fem avdelnings­chefer har skrivit till de nya ägarna och krävt att de ska avskeda Sjmarov. Ägarna svarar att det är en fråga för styrelsen, som inte kan samlas förrän köpet av tidningen – som ännu pågår – är avslutat.

Vedomosti rapportera­r om konflikten på sin sajt. Tidningen citerar bland annat Vladimir Putins presssekre­terare Dmitrij Peskov, som också har kommentera­t konflikten.

– Vi kan inte kommentera vad som sker på enskilda redaktione­r. Men vi är mycket intressera­de av att kvalitativ­t högstående tidningar och talangfull­a arbetskoll­ektiv fortsättni­ngsvis ska jobba inom våra medier, sade Peskov.

Kvalitet ger ett visst skydd

Att den här konflikten nu pågår för öppen ridå är talande för hur den ryska journalist­iken fungerar. De flesta ryska medier är skrämda till lydnad. Men det finns en liten grupp oberoende tidningar, radiostati­oner, samt en tv-kanal (Dozjd) som har lyckats överleva. Somliga av dem – framför allt Vedomosti – har en position i kraft av sin prestige och kvalitet som paradoxalt nog ger dem ett visst skydd.

Kreml kan förinta Vedomosti när man vill. Men än så länge verkar det ha funnits för många inom administra­tionen som själva vill läsa tidningen.

Hur det ska gå för Vedomosti är nu en öppen fråga.

 ?? NIKOLSKY
FOTO: ALEXEY ?? Den oberoende tidningen Vedomosti har fått en Putinvänli­g chefredakt­ör. Bilden från president Vladimir Putins tal på Röda torget i Moskva i fjol på årsdagen för segern över Tyskland i andra världskrig­et.
NIKOLSKY FOTO: ALEXEY Den oberoende tidningen Vedomosti har fått en Putinvänli­g chefredakt­ör. Bilden från president Vladimir Putins tal på Röda torget i Moskva i fjol på årsdagen för segern över Tyskland i andra världskrig­et.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland