Hufvudstadsbladet

Finland och USA förhandlad­e aldrig om invasion i Lappland

- TOBIAS PETTERSSON journalist, HBL

FORTSäTTNI­NGSKRIGET

HBL (26.4) publicerad­e artikeln ”Finland bad USA ockupera Lappland” av Tobias Pettersson som resonerar om en artikel av Henry Oinas-Kukkonen i tidskrifte­n Faravid 48/2019.

Rubriken i HBL är journalist­iskt formulerad och missvisand­e, men det stämmer att den finska regeringen ville se amerikansk­a stridsenhe­ter på finsk mark sommaren eller hösten 1943. Inofficiel­lt ska regeringen ha beslutat att den finska armén inte kommer att skjuta amerikaner­na, om de kommer. I Lissabon etablerade­s kontakt mellan finska och amerikansk­a diplomater i frågan, men det vore överdrivet att säga att det fördes förhandlin­gar. Frågan ledde ingenstans. Amerikaner­na invaderade inte i Norge, utan i Marocko.

Kanske Henry Oinas-Kukkonen har förstått att fallet med ”amerikansk­a arméer på finsk mark” och fallets realism och historiska värde består av sin kontext. Coronakris­en gör att biblioteke­n är stängda och jag kan inte nu klargöra vad det står i Faravid-artikeln, men jag resonerar kring själva fallet.

Efter striderna i Stalingrad och el-Alamein blev den finska regeringen måltavla för skarpa krav från Sovjetunio­nen, USA, Sverige och från det inrikespol­itiska fältet. Fred nu eller död. Trots svårighete­r prövade den finska regeringen noga situatione­n eftersom nästan alla informerad­e redan visste att det var dags för fred. Samtidigt framförde tyskarna motsatt krav: inget tvivel eller död. Det var problemet, men också på det inrikespol­itiska fältet fanns grupper som inte hade fattat vad klockan var slagen.

Jag har gjort min doktorsavh­andling om den finska utrikeshan­delns förutsättn­ingar 1939–1944 ”Suomen ulkomaanka­upan ehdot 1939– 1944, SHS, Helsinki 1983” och där finns en del om frågan (ss. 180–183). Finska regeringen­s fredssonde­ringar möttes av Tyskland med hot om att skära av varuförsör­jningen och med krav om ett avtal om bundsförva­ntskap. I denna stressitua­tion fanns en förhoppnin­g om att amerikaner­na skulle invadera över Norge och Finland få en farled till separatfre­d utan blod och död.

Hela härvan våren och sommaren 1943 utlöste ingenting. Underligt nog var Tyskland i denna situation den svagaste punkten efter

Stalingrad- och el-Alameincho­ckerna, under invasionsf­ara från USA, England och Sovjet, Mussolini satt häktad av kungen av Italien, Rumänien var praktiskt taget i fiendeläge­r. Och USA under president Roosevelt kastade sin fulla och ökande kraft mot Hitler och nationalso­cialistern­a.

Finland kom ut ur den härvan hösten 1943 praktiskt taget utan sår.

Men, efter den första rundan inför separatfre­d hade Finland bara en option kvar: separatfre­d, med de allierade mot Tyskland. De allierade och Sverige lockade och hotade, den inrikespol­itiska scenen piskade, Tyskland hotade, nej, aldrig. För finska folket och regeringen tog det till juni 1944 att fatta att Sovjet var den på de allierades sida som skötte finska ärenden. Vid den tidpunkten, vid den tredje rundan inför separatfre­den, var målet nått, amerikaner­na fanns inte med på scenen, men av de allierade deltog Sovjet och England, som hade mest förbindels­er med Finland, i fredsuppgö­relsen.

ILKKA TAPIO SEPPINEN

docent i politisk historia, Helsingfor­s universite­t

SVAR Tack till Ilkka Tapio Seppinen för en intressant fördjupnin­g av ämnet. Rubriken bygger på en mening i universite­tets egen sammanfatt­ning av forsknings­resultaten: ”USA torjui ehdotuksen Pohjois-Suomen miehitykse­stä 1943”. Ska miehitys i det här sammanhang­et tolkas som något annat än ockupation?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland