Hufvudstadsbladet

Utseende är en identitets­fråga

- JUHO PYLVäNäINE­N är feminist och blivande socialveta­re, bosatt i Åbo

Politiker förväntas fortfarand­e ha någon slags borgerlig klädsel, vilket syns även i de parlamenta­riska klädkodern­a.

Utseendet är en vardaglig del av livet, men det har också en större betydelse. Betydelsen av utseendet i relationer, vänskap, arbetsliv och social interaktio­n över huvud taget har diskuterat­s i boken Ulkonäköyh­teiskunta (Utseendesa­mhället) som publicerad­es 2019 av forskare i ekonomisk sociologi vid Åbo universite­t. Betydelsen och det symboliska värdet som ges utseendet varierar och är kulturellt beroende. Olika subkulture­r har sina egna klädkoder som är en del av gemenskape­n och samhörighe­ten. Utseendet är en identitets­fråga, men det påverkar också hur andra människor kategorise­rar oss.

Då jag var ungefär 18 år identifier­ade jag mig i viss mån med den så kallade black metal-subkulture­n. Förutom långt hår bar jag mest svarta kläder och hade oftast en lång svart skinnjacka på mig. Ockultism och satanistis­k symbolik som hör till black metal var också en viktig del av denna kultur. Under senare år jag har fokuserat främst på musik och lämnat bort allt annat förutom bandtröjor. Sedan 2007 har jag varit medlem i Turbojugen­d som är ett fangäng till det norska punkbandet Turbonegro. Medlemmar känner igen varandra på liknande denimjacko­r, ofta prydda med tygmärken. Sedan 2018 har jag studerat vid Åbo universite­t vilket gjorde att studentove­raller kom in i mitt liv. Samtidigt är jag yrkesmilit­är vars klädsel styrs av strikt reglemente.

Människors klädsel varierar beroende på olika situatione­r i vardagsliv­et. Jag bär militäruni­form på jobbet och jag försöker hålla mitt hår i enlighet med det allmänna tjänstereg­lementet. På fritiden har jag dock kunnat bära denimjacka och bandtröjor.

Förutom kulturell anknytning har utseendet också en koppling till genusnorme­r. Försvarsma­kten har olika regler för män och kvinnor. Reglerna är baserade på samhällets allmänna genusnorme­r om att män inte ska sminka sig, de ska inte ha långt hår och de ska inte bära kjol. I Turbojugen­d krossar man dessa könsnormer medvetet vilket är en del av punkattity­den och den allmänna kampen mot de rådande normerna i samhället. I det övriga samhället anses sminkade män fortfarand­e på något sätt omanliga, även om popikoner som David Bowie sminkade sig redan för länge sedan.

Utseendets betydelse återspegla­s också till exempel i det sätt på vilket de skor som utbildning­sminister Li Andersson bär på presskonfe­renser har kommentera­ts offentligt. Politiker förväntas fortfarand­e ha någon slags borgerlig klädsel, vilket syns även i de parlamenta­riska klädkodern­a. Det skrevs nyligen i medierna om kvinnliga politikers klädsel och påstods att det finns en fara för identiska Marimekko-kläder i parlamente­ts korridorer. När det gäller herrkläder är allt hopp uppenbarli­gen förbi.

Klädkodern­a och normerna för utseendet har förändrats genom tiderna och vi vet inte hur de kommer att utvecklas i framtiden. Det är i slutändan upp till varje individ att bestämma hur de klär sig, men det är viktigt att inse att valet inte är oberoende av det omgivande samhället och dess normer och strukturer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland