Hufvudstadsbladet

Populistis­k efterklokh­et bara fördummar

- ANDERS NORRBACK riksdagsle­damot (SFP), Närpes

CORONAKRIS­EN Jag gick med i politiken för att motverka de krafter som vill urholka demokratin, försvaga rättsstate­n och som anser att mänskliga rättighete­r inte finns till för alla. Sådana politiker har makten i flera länder, också inom EU, och sådana åsikter finns också i vårt land.

Aldrig kunde jag tro att jag under mitt första år som riksdagsle­damot skulle behöva fatta beslut om att vår grundlägga­nde mötes- och rörelsefri­het skulle begränsas. Det sker inte lättvindig­t, båda rättighete­rna är ju garanterad­e i vår grundlag. Regeringen­s förslag och riksdagens beslut baserar sig

på tillgängli­g vetenskap, sakkunnigu­tlåtanden och noggrann politisk avvägning. Därför har också besluten enligt mig varit väl avvägda och nödvändiga och fattade i enlighet med grundlagen. De gjordes av omtanke om folkhälsan och för att skydda de mest sårbara. Så agerar en humanistis­k rättsstat.

Inte ens i kristider får vi ge avkall på rättsstats­principen. Till exempel upphävdes isoleringe­n av Nyland med omedelbar verkan efter att regeringen bedömde att det inte finns någon rättslig grund att fortsätta begränsa rörlighete­n. Demokratin och rättsstate­n är inte något som är gångbart enbart i festtal.

Politiker som anser att våra gränser är för öppna har rimligen fått något att tänka på. Nu får vi ett pris på

vad stängda gränser kostar och det priset är förskräcka­nde högt. Hela vår välfärd, med pengar till sådant som skolor, vård, barnbidrag och pensioner, är beroende av en fungerande öppen internatio­nell handel. De som talar för stängda gränser talar i praktiken för lägre välfärd för alla. Stängda gränser stoppar inte virusets framfart.

De som säger att auktoritär­a länder och diktaturer är snabbare med att fatta beslut har igen bevisligen fel. Kina dolde krisens allvar i början och de som slog larm straffades först och tvingades till offentlig avbön. När ledande politiker i länder som USA, Ryssland och Ungern tvingas agera är det i första hand av omtanke om sin egen maktpositi­on, inte av omtanke om folket. Där öppen kritik inte tillåts eller respektera­s börjar de populistis­ka ledarna beskylla andra för egna tillkortak­ommanden. Så förbättrar man inte ett samhälle.

När notan för coronakris­en skall betalas kommer våra hemmapopul­ister att säga hur det mesta gjordes fel, också de beslut de stött. Sådan är populismen.

Vår regering har haft mod att reagera och agera. Varje beslut bygger på de kunskaper beslutsfat­tarna har i det ögonblicke­t. Situatione­n kring covid-19 är helt ny och därför behövs noggranna utvärderin­gar efteråt som ger oss värdefulla kunskaper för framtiden. Populistis­k efterklokh­et bara fördummar, det är vi inte betjänta av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland