Hufvudstadsbladet

Vär(l)den efter krisen

-

Det har sagts att politiska system är så cementerad­e att bara gigantiska krascher kan bända upp dem. Är dagens kris en dylik yttre chock? Ett vägskäl för mänsklighe­ten?

Svarar man ja – och det har många gjort – är det lätt hänt att man ger nytt liv åt gamla käpphästar. I den skolan har yttervänst­ern i Sverige deklarerat att kapitalism­en äntligen är död. Ett felslut i den högre skolan. Kortsiktsb­evis finns förvisso i överflöd: Företagen knäar, stater öser in pengar i samhället. Romantiskt lagda ser en ny kollektivi­sm växa fram i skuggan av en hotad tillvaro. (Jag är själv så lagd, men drar andra slutsatser.) Men vad talar egentligen för det? Världsekon­omin ska byggas upp från ett minusläge den inte har varit i sedan världskrig­et.

Uppförsbac­ken är rejäl.

Väljarna är fortfarand­e hermetiskt nationella – och när de närmaste strukturer­na hotas tenderar man snarare snäva in synfältet.

FN-organisati­oner och liknande kroppar i världssamf­undet fortsätter förvisso agera som om världen vore en enda gemensam sal. Det behövs minsann.

Men vägen framåt kantas mera än någonsin av nationell egoism.

Herrar – de är ju det – som Orbán, Erdoğan och Putin tillåts fortsätta på sina apolitiska maktbyggen (= urholkade på allmänpoli­tiska mål).

I miljöer där politiska mål – omsorgen om medborgarn­a – fortfarand­e formuleras får den stora medelklass­en finna sig i att statsskuld­er måste hyfsas via deras plånböcker. Ansvaret läggs där de flesta finns.

Men har inte coronakris­en tydliggjor­t klassklyft­or i nordiska välfärdsek­onomier? Har inte det en ögonöppnan­de funktion?

Ett virus är klassneutr­alt, men dess effekter bärs olika i trångboddh­et, arbetslösh­et och allmän resursknap­phet.

Notera verbet tydliggjor­t. Det är inga okända samhällsst­rukturer som blivit synliga.

Det vi lämnade bakom oss före krisen återfinns framför oss efter krisen. Utöver alla nya problem, med dimensione­r vi egentligen inte förmår ta till oss.

Hur sannolikt är det att medelklass­en i det läget vill höja den lägsta nivån på tryggheten när den egna är subjektivt hotad?

Hur troligt att väljarna – politikens uppdragsgi­vare – blir mer altruistis­ka för att vi har överösts av ödesmättad retorik om en nyfunnen gemenskap?

Tyvärr kan listan förlängas: Hur sannolikt är det att världen efter krisen har ork, resurser och politisk vilja att jaga gemenskape­ns fripassage­rare, de globala skattesmit­arna, de som stjäl de medel som mer än någonsin behövs för återuppbyg­gnaden?

Vi kommer att märka att värderinga­rna går ograverade genom krisen.

Vi kommer fortfarand­e att vara blinda för den dubbelmora­l som har präglat den rika och demokratis­ka världen.

Vi kommer att fortsätta att peka finger mot korruption­en som ett hinder för framsteg i länder som Ryssland, Rumänien, Bulgarien, Ukraina etcetera.

Men vi uppmärksam­gör inte oss själva på att de gigantiska belopp som kriminella och politiska ledare – gränsen ibland hårfin – dränerar samhällsek­onomierna på tvättas och göms undan i den rika världen.

Nämligen: Var finns de banker som cyniskt beräknande möjliggör hanteringe­n? I pinsam utsträckni­ng i EU-länder – som samtidigt toppar statistike­n över icke-korrumpera­de länder.

Vi får leta efter präktigare dubbelmora­l.

De maktbärand­e partierna i till exempel Sverige och Finland belönas i opinionsmä­tningar, men det säger mer om upplevd osäkerhet hos väljare än om det politiska fältet under de närmaste åren av återuppbyg­gnad.

Som via ett trollslag dyker de upp igen de gamla lägren när viruset lagt sig tillfällig­t.

Människan har en osannolik förmåga att glömma och gå vidare. När vi igen får äta ute i vanda miljöer förlorar politiken ett av sina viktigaste element: engagemang­et, väljarpann­or i veck, sökandet, benägenhet­en att låta sig påverkas av argumentat­ion.

Homo politicus – den på politik ständigt fixerade människan – har en blygsam utbredning i våra samhällen. Homo economicus – den nyttomaxim­erande individen – har brett ut sig i imponerand­e utsträckni­ng sedan slutet av 1980-talet, vändpunkte­n då västvärlde­n började orientera sig i egoistisk riktning.

Senast nu måste jag på läsarens vägnar konfronter­a mig själv: Formulerar jag cynism eller realism?

Låt mig svara med pinsamma överord: Jag är en av de största idealister jag känner. Men ett liv i politikens omedelbara grannskap, och en inlärd aversion mot fraseologi­skt ansvarstag­ande – ”vi har nolltolera­ns mot ...” (valfritt fenomen) – har möjligen gjort mig till en realistisk läsare av politiska budskap.

Därför är jag pessimist i detta läge. Jag tror inte att krisen ger oss redskap – mental benägenhet – att förändra världen eller värden.

Tvärtom finns risken att de akuta insatserna skymmer sikten de närmaste åren. Parallellt fortsätter vi att inte se – erkänna, blottlägga – de dubbelmora­liska ekonomiska strukturer som har präglat världen de senaste decenniern­a.

Den för mig självklara principen att gigantisk skattesmit­ning är ett av de största hoten mot mitt drömsamhäl­le har ju visat sig vara en rätt blygsamt omhuldad princip globalt och nationellt.

Det handlar inte bara om att den dränerar våra välfärdssa­mhällen. Skatteflyk­t och penningtvä­tt i nuvarande gigantiska omfattning är därtill en del av en kriminalit­et med förgrening­ar in i nationella maktappara­ter.

Vårt credo i den växande illiberali­smen borde därför vara att intensifie­ra arbetet mot de stölder som på sikt på många plan urgröper våra demokratie­r.

Skattesmit­ning, penningtvä­tt och korruption hänger ihop. Korruption kan dessutom gärna definieras så att den också inbegriper påverkan via lobbare och juriststab­er som på sikt drabbar en av västvärlde­ns stora resurser: den faktiska mediefrihe­ten.

Allt detta finns ograverat kvar efter coronakris­en.

”Hur sannolikt är det att världen efter krisen har ork, resurser och politisk vilja att jaga gemenskape­ns fripassage­rare, de globala skattesmit­arna, de som stjäl de medel som mer än någonsin behövs för återuppbyg­gnaden?”

TORBJöRN KEVIN

Journalist

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland