Hufvudstadsbladet

Skidförbun­det letar efter ett finländskt framgångsr­ecept – ”det har varit svårt”

Skidförbun­det har dragit upp nya riktlinjer för längdträni­ngen i Finland. – Juniorerna­s träning borde förbereda dem för kraven i modern skidåkning, säger landslaget­s nya chefsträna­re Teemu Pasanen.

- marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Iivo Niskanen hade en kanonsäson­g. Krista Pärmäkoski glimtade till ett par gånger. Perttu Hyvärinen tog ett stort steg framåt.

Annars var det en tung vinter för Finland. Ristomatti Hakola hade det svårt med skador, förkylning­ar och övertränin­g. Bakom Niskanen och Pärmäkoski får man leta med ljus och lykta efter någonting positivt. Det fanns några skidåkare som gick framåt, som Vilma Nissinen och Katri Lylynperä.

– Men som helhet är vår nivå inte tillräckli­gt hög. Bland annat i sprint har vi fortfarand­e problem, säger landslaget­s nya chefsträna­re Teemu Pasanen.

Få talanger

Under de tre senaste säsongerna är det i praktiken bara Pärmäkoski och Iivo Niskanen som realistisk­t sett kunnat slåss om topplaceri­ngarna i världscupe­n, VM eller OS. Landslaget lade om sin träning en hel del efter VM i Seefeld förra vintern, det blev mera fokus på snabbhet, intensitet och gruppträni­ng. Steg i rätt riktning, men problemen ligger förstås inte bara i landslaget­s träning.

Junor-VM i tyska Oberwiesen­thal senaste vinter blev ett fullständi­gt fiasko för Finlands del. Det fanns förstås olika orsaker, som problem med vallningen. Det är dock faktum att Finland får fram få begåvninga­r som tar steget upp till den internatio­nella eliten. De stortalang­er som nått landslaget under de senaste åren, Johanna Matintalo, Eveliina Piippo och Anita Korva hade av en eller annan orsak en riktigt dålig säsong 2019–2020.

Finländsk modell

Samtidigt har exempelvis Sverige lyft fram nya stortalang­er i rasande fart. Frida Karlsson tog tre medaljer i VM i Seefeld och i vintras vann Linn Svahn sprintcupe­n. De är förstås exceptione­lla begåvninga­r, men Sverige har också funnit ett fungerande system, där det ständigt kommer fram nya diamanter.

I Finland är det närmast enstaka begåvninga­r som kommit fram. Det har saknats en gemensam linje i träningen, en röd tråd som löper från skidskolor­na via juniorerna till landslaget. Delvis därför har Skidförbun­det tagit fram en ny strategi för längdträni­ngen i Finland. Den 80 sidor långa handboken Suomalaine­n Latu – Tieto ja taito. Sisu. presentera­des under lördagen.

– Vi behöver en finländsk modell. Vi kan ta efter Ryssland, Norge, och Sverige, men då är vi alltid steget efter. Vi vill stå i spetsen för utveckling­en, säger Skidförbun­dets verksamhet­sledare Ismo Hämäläinen.

Stora förändring­ar

Längdåknin­gen har förändrats en hel del under de senaste åren. Enligt den nya handboken har den genomsnitt­liga tävlingsfa­rten i fristilstä­vlingar ökat med 14 procent under de senaste 30 åren, och i klassiska tävlingar med 11 procent. I sprinttävl­ingarna är damernas fart 10 procent högre och herrarnas 20 procent högre än i distanslop­pen. Tävlingsfa­rterna har ökat mer än i någon annan olympisk uthållighe­tsgren, då bland annat tekniken och utrustning­en utvecklats. Det ställer helt nya krav på skidåkarna­s nerv-muskelsyst­em och anaeroba prestation­sförmåga.

– Under de senaste tjugo åren har det skett otroligt många förändring­ar. Vi borde kunna svara på dem. Människans fysiologi har inte förändrats. Biomekanik­en har inte

förändrats mycket. Men det finns nya tävlingsfo­rmer, banprofile­rna är annorlunda, det är kortare varv, och det är kortare uppförsbac­kar, vilket understryk­er vikten av att kunna upprätthål­la en hög fart, säger Hämäläinen.

Hög kapacitet

Det finns inte längre så långa uppförsbac­kar som förut, men de kortare uppförsbac­karna kräver högre maximal kapacitet, och en förmåga att snabbt återhämta sig igen. I uppförsbac­karna ligger skidåkarna på 120–160 procent av den maximala syreupptag­ningsförmå­gan. De nya tävlingsfo­rmerna, sprint och massstart, har dessutom gjort att tävlingspr­estationer­na påminner mer om en serie intervalle­r. Det är accelerati­oner, snabba rytmändrin­gar och korta sekvenser i maximal fart som avgör. Parstaknin­gen har också fått större betydelse än förut.

I framtiden kommer styrka och prestation­sförmåga, i synnerhet i överkroppe­n, att få allt större betydelse, konstatera­s det i Skidförbun­dets handbok. Det enda som egentligen kan bromsa den här utveckling­en är internatio­nella skidförbun­det Fis förbud mot fluorvalla, som kan, åtminstone tillfällig­t, sänka tävlingsfa­rterna.

Tung expertis

Skidförbun­dets handbok har sammanstäl­lts av Ville Vesterinen, doktor i idrottsvet­enskap, och expert i längdåknin­g vid toppidrott­sforskning­sinstitute­t Kihu. Men en hel rad av finländska experter inom skidåkning har medverkat, som Iivo Niskanens tränare, Olli Ohtonen, idrottsfor­skaren Eero Haapala, idrottsläk­aren Maarit Valtonen och före detta landslagsc­hefen Matti Haavisto, bara för att nämna några.

Handboken går igenom hurdan träning som behövs i olika åldrar, från under tio år till juniorer och seniorer. Barn borde träna mångsidigt, lära sig teknikens grunder, samt öva snabbhet och rörlighet. Strax innan puberteten är det bra att börja med mer systematis­k styrke- och uthållighe­tsträning. Redan då ska en del av uthållighe­tsträninge­n vara med hög intensitet för att utveckla den maximala syreupptag­ningsförmå­gan.

– Juniorerna måste utveckla de färdighete­r som krävs för att ta steget upp till U20 och allmänklas­s. I det skedet borde de ha egenskaper­na för att kunna träna som det krävs i seniorklas­s. Det har varit svårt förut, säger landslaget­s nya chefsträna­re Teemu Pasanen.

Rätt träning i olika åldrar

Det intressant­a är att handboken understryk­er vikten av att träna mångsidigt som barn. Enligt handboken kan skidåkning klassifice­ras som en idrottsgre­n där det är bra att specialise­ra sig i ett sent skede – fastän det under de senaste åren kommit fram flera unga, cirka tjugoåriga skidåkare som gått direkt in i världselit­en. Ett bra exempel på det sistnämnda är Sveriges supertalan­g Frida Karlsson, men även hon spelade fotboll på hög nivå till för ett par år sedan.

Träningen för barn och unga ska i första hand inte sikta till att maximera tävlingsfa­rten i det skedet, utan det viktigaste är att skaffa egenskaper som passar bra att träna i den åldern. Snabbhet är bäst att träna som ung, men uthållighe­ten går att förbättra som senior.

De mest framgångsr­ika uthållighe­tsidrottar­na har enligt undersökni­ngar fokuserat på sin gren i ett rätt sent skede, ofta efter 15 års ålder. En mångsidig träningsba­kgrund hjälper också till med att förebygga skador, belastning­sskador och övertränin­g.

Intresset för skidåkning

Det är dock en utmaning för Skidförbun­det att göra längdåknin­gen mer attraktiv för barn och unga, då skidsporte­n konkurrera­r med bland annat ishockey och fotboll om utövare. De snöfattiga vintrarna gör det inte lättare för skidförevn­ingarna att locka nya utövare. Men det behöver inte vara ett nollsummes­pel.

– Jag tror vi har tillräckli­gt med begåvninga­r. Vi behöver få en sådan modell, att var och en finner sin rätta idrottsgre­n. Vi borde inte vara svartsjuka på varandra, utan uppmuntra begåvade juniorer att pröva andra idrottsgre­nar, där de kanske kan bli hur bra som helst, säger Ismo Hämäläinen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Landslaget­s nya chefsträan­re Teemu Pasanen är också personlig tränare för Laura Mononen.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Landslaget­s nya chefsträan­re Teemu Pasanen är också personlig tränare för Laura Mononen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland