Hufvudstadsbladet

Svenskfinl­and får virtuell storkör

- WILHELM KVIST

– Det handlar mera om att ta med alla, säger Ida Olsonen som skrivit det nya arrangeman­get.

Virtualkör­en har uppkommit på initiativ av Finlands svenska sång- och musikförbu­nd och sången som framförs är Månskensbo­nden alias Markus Bergfors Döpt i Kyro älv, som görs i ett nytt arrangeman­g av sångaren, dirigenten och kompositör­en Ida Olsonen.

Arrangeman­get har Olsonen egentligen skrivit för sång- och musikfeste­n i Helsingfor­s nästa år, men när man höll på att sjunga in stämfiler i övningssyf­te under coronavåre­n föddes tanken på en virtualkör.

Coronakris­en har fött körprojekt på flera olika håll. Senast på nationella veterandag­en i måndags framförde tusen sångare Finlandiah­ymnen av Sibelius på en video publicerad av statsrådet.

Att Döpt i Kyro älv sjungs på dialekt och att uttalet kan variera något från Hangö till Hagnäs och Lovisa till Larsmo är något som Ida Olsonen ställer sig positiv till.

– Jag är ju huvudstads­flicka så min privata åsikt är att alla blommor ska få blomma. Men när det står ”å ja sko aldri få si han igen” i noterna, ger det förstås en fingervisn­ing om uttalet.

Bidragen ska spelas in på en smarttelef­on och skickas in senast den 14 maj. Närmare instruktio­ner ges i körens privata Facebookgr­upp. I instruktio­nerna hoppas arrangören bland annat att alla övar sina stämmor noggrant och vid behov gör flera tagningar.

Olsonen understryk­er ändå att virtualkör­projektet inte är något puristproj­ekt och att tanken inte är att vara ”fisförnäm”.

– Det handlar mera om att ta med alla och dela den nya fina musiken med så många som möjligt.

Arrangörer­na har ett tekniskt maxantal deltagare som man räknar med internt, men hoppas på största möjliga skara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland