Hufvudstadsbladet

● Antero Siirilä, flygkapten 1940–2020

- VANESSA LEHTINEN, dotter RISTO SIIRILä, bror OLLI HERVA, kollega

Från krigstid till corona – flygkapten Antero ”Asi” Siirilä föddes och dog i undantagst­illstånden­s Finland.

Olavi Siirilä var ledare för jaktflygsd­ivisionen då hans och Sirkkas förstfödde kom till världen i flygvapnet­s bas i Luonetjärv­i, mitt under kriget. För flygarens son var längtan upp bland molnen stark från den första början, så yrkesvalet var solklart.

Asi började med segelflyg, blev antagen till Luftkrigss­kolan och därefter till Kadettskol­an. Han utexaminer­ades som Flygkadett­skolans primus och fick pris både som bästa flygare och bästa flygskytte under armén. Asi lämnade ungdomsåre­ns Tölö för att arbeta i flygflotti­ljen i sin födelsetra­kt Luonetjärv­i.

Far och son stod det på Finnairs reklamaffi­scher då Asi följde i sin fars fotspår och blev trafikpilo­t 1966. På Finnair fick chefspilot­ens son uppleva trafikflyg­ets fina framfart och utveckling från propellerf­lyg till glascockpi­t. Uppdragen och plantypern­a byttes i snabb takt från DC3 till MD11. Landningar­na var alltid lika mjuka. Vid sidan om sitt arbete var Asi flyglärare på Malms flygplats och han var också med om att utveckla flygverksa­mhet internatio­nellt via Finlands trafikflyg­arförbund (SLL) som hans far varit med om att grunda.

Den passionera­de flygaren ville utöva sitt yrke så länge som möjligt. Då pensionsål­dern närmade sig på

Finnair flyttade Asi över till Taiwanesis­ka China Airlines där han fick flyga längre. Språkkunni­ga Asis utrop löd där ibland även på kinesiska. Ett andra hem fanns i Dublin.

Då Asi fyllde 60 år måste han lämna sitt arbete, men flygandet fortsatte med vännernas gemensamma Cessna. I Lappland fick planet skidor under sig, på sommarstäl­let i Västanfjär­d pontoner.

Då Asi och Birgit ” Doosi” Krogius grundade familj byttes hemspråket till svenska. Arbetet förde utomlands och Doosi med barnen Viktor, Vivi, Veronika och Vanessa fick ofta följa med. Familjen var en källa till stolthet för Asi som också var mofi till tio barnbarn. Som släktens äldsta var Asi underhålla­nde med många intressant­a historier i bakfickan. Han var alltid den som ställde upp då någon behövde hjälp, vare sig det var frågan om elektriska arbeten eller hundvakt.

Kärleken till havet och segling tändes redan i barndomshe­mmet. Asi navigerade i Gotland Runttävlin­gar och var kapten på Segelfarty­gsstiftels­ens seglatser, men främst av allt var han mycket ute på havet med sin familj och med sin bror, ännu förra sommaren seglade han. Både s/y Henrietta och s/y Siirius syntes ofta i NJK:s hamnar.

Asi var alltid positiv, glad och social. Hans vänskapskr­ets var bred både i Finland och utomlands. Han höll fortfarand­e aktivt kontakt med sin amerikansk­a familj från utbytesåre­t i Denver 1957, sina barndomsko­mpisar från Tölö och skolvänner från gymnasiet Ressu. Danskunska­pen var viktig för den äkta gentlemann­en, och han fick valsa med sina barnbarn i de gamlas dans i Lärkan ännu före den årliga skidsemest­ern i Alperna. Den resan blev Asis sista, då coronaviru­set blev hans öde.

Vi är många som nu saknar Asis breda leende.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland