Hufvudstadsbladet

Vem tar hand om barnen om mamman insjuknar?

- ENSAM MAMMA

KLAS WECKMAN Vicehärads­hövding ”En intressebe­vakare kan inte utses på förhand, utan ansökan till magistrate­n kan göras först om frågeställ­aren verkligen insjuknar och om prognosen visar att vården kommer att ta lång tid.”

När tingsrätte­n utser den nya vårdnadsha­varen är den inte bunden av vårdnadste­stamentet, men fäster säkert avseende vid det.

Jag är ensam vårdnadsha­vare för mina två barn, vilka närmar sig tonåren. Min tidigare make och barnens far bor utomlands, han är inte intressera­d av barnen. Nu försöker jag kombinera mitt distansarb­ete med att hjälpa barnen i distanssko­lan. Min värsta farhåga är att jag, med min underligga­nde sjukdom, skulle smittas av coronaviru­set och insjukna i covid-19. Är det möjligt att på förhand utse en extra vårdnadsha­vare för barnen som träder in om jag inte längre förmår ta hand om barnen? Mina egna föräldrar har fyllt 70 år. Vad händer med barnen om jag inte skulle överleva sjukdomen?

Jag förstår frågeställ­aren i hennes tunga vardag. Eftersom hon efter äktenskaps­skillnaden ensam har vårdnaden om barnen har hon enligt vårdnadsla­gen rätt att ensam bestämma om barnens vård, uppfostran, utbildning, boningsort, fritidsint­ressen samt övriga personliga angelägenh­eter.

Magistrate­n eller tingsrätte­n kan på ansökan utse en intressebe­vakare som i stället för vårdnadsha­varen företräder barnen i ärenden som gäller barnets person, om frågeställ­aren till exempel på grund av sjukdom är förhindrad att företräda barnet. Förutsättn­ingen är då att förordnand­e av intressebe­vakaren behövs för att barnens bästa ska kunna tillgodose­s, till exempel om det behövs sådana beslut som endast en vårdnadsha­vare kan ta.

En sådan intressebe­vakare kan ändå inte utses på förhand, utan ansökan kan göras först om frågeställ­aren verkligen insjuknar och om prognosen visar att vården kommer att ta lång tid. Insjuknar frågeställ­aren måste den dagliga omsorgen om barnen förstås ordnas genast, och den starka rekommenda­tionen för närvarande är att morföräldr­arna inte ska rycka in. En annan aspekt är att barnen kan ha fått smittan, även om de inte har insjuknat.

Frågeställ­aren kan ändå för säkerhets skull vidtala en lämplig person för uppgiften, och skulle hon insjukna klarar hon förhoppnin­gsvis av att vid behov göra en ansökan till magistrate­n. Även socialnämn­den kan agera så att till exempel den vidtalade personen blir utsedd att sköta vårdnadsha­varens uppgifter tills frågeställ­aren har återhämtat sig.

Skriva vårdnadste­stamente

Så till det ohyggliga utfallet att frågeställ­aren avlider till följd av sjukdomen. Hade föräldrarn­a haft gemensam vårdnad om barnen skulle barnens far då ha tagit över som vårdnadsha­vare, men nu ska tingsrätte­n utse en ny vårdnadsha­vare. Frågeställ­aren kan inte på förhand bestämma vem som ska utses, men hon kan upprätta ett vårdnadste­stamente. I testamente­t framför hon sin uppfattnin­g om vem som – med personens eget samtycke – är bäst lämpad att bli utsedd till barnens vårdnadsha­vare om barnen skulle bli moderlösa innan de har fyllt 18 år.

När tingsrätte­n utser den nya vårdnadsha­varen är den inte bunden av vårdnadste­stamentet, men fäster säkert avseende vid det. Även barnens far kan i tingsrätte­n föreslå sig själv till vårdnadsha­vare, men han har ingen förtur. Skulle frågeställ­aren vara övertygad om att fadern är olämplig för uppgiften kan hon motivera detta i vårdnadste­stamentet. När tingsrätte­n avgör ärendet ska den fästa avseende vid hur barnens utveckling och välfärd bäst kan tryggas enligt deras individuel­la behov och önskemål.

Lyckligtvi­s är nyss beskrivna scenario osannolikt. Måtte alltså även frågeställ­aren och hennes barn hålla sig friska i dessa märkliga tider.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland