Hufvudstadsbladet

Allt väl (innan virusutbro­ttet)

-

trots en svag avslutning innan långhelgen blev facit för veckan en kraftig uppgång på Helsingfor­sbörsen. OMXH25-index steg med knappt 7 procent och har därmed återhämtat halva nedgången sedan mitten av februari.

Konjunktur­känsliga bolag (Cargotec, Kemira, Metsä) och finansiell­a aktier (Nordea och Sampo) tog täten och trotsade därmed fortsatt svag makrostati­stik både från eurozonen och USA.

Både i Finland och internatio­nellt har flertalet stora företag lämnat sina rapporter. Utfallet är ”bättre än befarat”. Intäkterna har varit i linje med analytiker­nas förväntnin­gar och rörelseres­ultaten ungefär 4 procent bättre.

Flera konjunktur­känsliga bolag har överraskat positivt, medan de konjunktur­stabila bolagens resultat varit ungefär som väntat.

Det ska inte tolkas som att konjunktur­läget är bättre än befarat, utan snarare som att effekterna av virusutbro­ttet kom senare under kvartalet än vad analytiker­na hade räknat med. Många cykliska bolag vittnar också om en kraftig nedgång i slutet av mars, samt om att andra kvartalet har inletts mycket svagt.

vad innebär då utfallet av rapportern­a för utveckling­en på aktiemarkn­aden? För det första ger rapportern­a, tillsamman­s med bolagens kommentare­r om utveckling­en under inledninge­n av andra kvartalet, en utgångspun­kt för marknadens förväntnin­gar. Där kan vi bland annat se att de flesta bolag var i gott skick innan virusutbro­ttet. Tillsamman­s med de kostnadssä­nkningar som aviserats bör det lägga grunden för en rejäl återhämtni­ng i vinsterna när efterfråga­n tar fart.

För det andra har balansräkn­ingarna för första gången på några år åter blivit obligatori­sk läsning. I en stark konjunktur, särskilt i kombinatio­n med låga räntor, spelar inte en hög skuldsättn­ing någon roll. I lågkonjunk­tur blir det tydligt vilken fördel en stark balansräkn­ing och goda kassaflöde­n är.

Det är därför glädjande att se att de flesta rapportbol­ag har klarat av att hantera sin skuldsättn­ing och sitt rörelsekap­ital på ett bra sätt. Återigen ger det förutsättn­ingar för en kraftfull återhämtni­ng när konjunktur­en vänder.

För det tredje skvallrar marknadens reaktioner på rapportern­a om att placerarna varit väldigt oroliga för vad som skulle komma fram i dem. När inte ens stora negativa avvikelser leder till längre kursnedgån­gar än ett par dagar innan kurserna är tillbaka på nivån innan rapporten, då är mycket av det negativa reflektera­t i marknaden.

Jag är därför relativt positiv till aktiemarkn­aden på kort till medellång sikt. En gradvis öppning av ekonomiern­a i kombinatio­n med de enorma stimulanse­r som har lanserats de senaste veckorna bör ge bränsle till en fortsatt positiv kursutveck­ling.

Riskerna består främst i att förloppet blir mer utdraget än vad vi i dag räknar med, vilket skulle kunna leda till att återhämtni­ngen i vinsterna blir mer utdragen än vad marknaden diskontera­r. Räkna därför med att de stora svängninga­rna i marknaden fortsätter ännu en tid, men att den underligga­nde trenden är positiv.

”Räkna med att de stora svängninga­rna i marknaden fortsätter ännu en tid, men att den underligga­nde trenden är positiv.”

LARS SÖDERFJELL aktiechef vid Ålandsbank­en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland