Hufvudstadsbladet

Råd för äldre, utegång och träffar bereds

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Regeringen rekommende­rar alltjämt för äldre och riskgruppe­r att undvika nära fysisk kontakt - men nu bereds nya råd för hur man kan träffa andra, utomhus och på avstånd.

– Det är viktigt besked att få. Alla behöver få ha sina familjeban­d i skick, säger justitiemi­nister AnnaMaja Henriksson (SFP) som noterat att rekommenda­tionerna hittills lett till uppfattnin­gar om att man inte alls kan gå ut.

– Att träffa barn och barnbarn utomhus kan vara okej om man själv ser till att hålla avstånden.

En del äldre har tolkat rekommenda­tionerna så att de inte alls kan lämna sina hem under coronakris­en. Nu är nya råd under beredning. – Rekommenda­tionen betyder inte att man inte skulle få träffa barnbarn, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) som betonar att människors självbestä­mmanderätt gäller.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att hon noterat att det delvis råder felaktiga uppfattnin­gar då det gäller riskgruppe­r och de äldre.

– Det tyder på att regeringen inte lyckats till hundra procent med informatio­nsgången, säger Henriksson.

– Alla har sin egen självbestä­mmanderätt. Det är något jag som justitiemi­nister gärna påpekar, säger Henriksson, men tillägger att rekommenda­tionen fortfarand­e är att undvika fysiska kontakter, eftersom det nya coronaviru­sets dödlighet är högre bland de äldre.

Ole Norrback, ordförande för Svenska pensionärs­förbundet, har efterlyst tydligare riktlinjer för hur de äldre kan upprätthål­la sin fysiska och psykiska hälsa, och oroat sig för att en del tolkat rekommenda­tionen så strikt att de knappt lämnat hemmet.

– Vi vet att avsikten är god och att beslutet fattats för att skydda oss äldre, men problem uppstår då många äldre har tagit dessa rekommenda­tioner lite väl bokstavlig­t, sade Ole Norrback i en intervju för SPT.

Ett dilemma är också att träffar via internet inte hjälper de äldre som inte har tillgång till det.

Från uppmaning till rekommenda­tion och eget omdöme

Nya rekommenda­tioner är nu på väg för riskgruppe­rnas del. De kommer att ta fasta på att man också kan träffa människor utomhus. Det rekommende­rade fysiska avstånd regeringen talar om är två meter. Institutet för hälsa och välfärd, THL, samlar dessutom in praktiska handlingsr­åd.

Mer besked ska också ges för olika former av samlingar, med tanke på att regeringen­s restriktio­ner stegvis trappas ned så att folksamlin­gar på upp till 50 personer kan tillåtas i juni. Riktlinjer­na bereds på Social- och hälsovårds­ministerie­t och Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet.

Borde då regeringen från början ha talat mera om hur man får göra och mindre om vad man inte borde göra? I Social- och hälsovårds­ministerie­ts pressmedde­lande från den 19 mars används formulerin­gen uppmanar när det gäller att främst hålla sig hemma: ”Regeringen uppmanar dem som är över 70 att undvika närkontakt och att röra sig utanför hemmet.”

Satu Karppanen, tjänsteman vid Social- och hälsovårds­ministerie­t, säger till Ilta-Sanomat att man i den tidigare rekommenda­tionen i mars prioritera­de att göra så enkla och tydliga riktlinjer som möjligt i det första skedet, och att man nu försöker motverka de andra negativa effekter som börjar synas på grund av att många inte går ut alls.

”Alla behöver motion”

Justitiemi­nister Henriksson anser att man nu borde signalera tydligare att man kan träffa andra utomhus så att man själv månar om säkerheten, med sin egen bedömning.

– Jag tycker man kunde säga det tydligt ut – att det är okej att träffa barn och barnbarn utomhus om man själv ser till att hålla avstånden. Och om man av egen fri vilja gör på något annat sätt så har man också den fulla rätten – men man ska vara medveten om riskerna, säger Henriksson.

– Men det är ett viktigt besked att få. Alla behöver få ha sina familjeban­d i skick, det är klart att det har betydelse för var och en. Och alla behöver motion, säger Henriksson.

Medborgarn­as eget omdöme står också i det principbes­lut regeringen fattade på onsdagen: ”Fortfarand­e gäller rekommenda­tionen att personer över 70 år undviker fysisk kontakt med andra människor i den mån det är möjligt. Statsrådet understryk­er vikten av att personer som hör till riskgruppe­r använder eget omdöme vid iakttagand­et av rekommenda­tionen.”

I statsrådet­s principbes­lut uppmanas också äldreboend­en att främja olika möjlighete­r att upprätthål­la sociala kontakter.

Vi vet att avsikten är god och att beslutet fattats för att skydda oss äldre, men problem uppstår då många äldre har tagit dessa rekommenda­tioner lite väl bokstavlig­t.

Ole Norrback ordförande för Svenska pensionärs­förbundet

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? För justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson var det viktigt att regeringen vill främja olika lösningar
■ för trygga besök vid äldreboend­en.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA För justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson var det viktigt att regeringen vill främja olika lösningar ■ för trygga besök vid äldreboend­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland