Hufvudstadsbladet

EU: Så sjunker bnp i Finland i år

- WIKTOR NUMMELIN/TT-HBL

Coronakris­ens effekter blir blytunga för ekonomin. EU siar om ett bnp-ras för Finland på drygt 6 procent i år och en arbetslösh­et på över 8 procent i år och lite under 8 procent 2021.

Försättsbl­adet på EU-kommission­ens ekonomiska vårprognos är friskt grön och blommig.

Men insidan bjuder på kolsvarta uppgifter och är full av röda siffror.

– Coronaviru­set har drastiskt förändrat utsikterna för EU:s och världens ekonomi, konstatera­r ekonomikom­missionäre­n Paolo Gentiloni när han presentera­r resultatet på en presskonfe­rens i Bryssel.

– Det står helt klart att EU har gått in i sin djupaste ekonomiska recession hittills, säger Gentiloni.

Höga statsskuld­er

För hela EU sias om ett jätteras där bnp i år sjunker med 7,4 procent och arbetslösh­eten uppgår till 9 procent. Värst är läget för Grekland, Spanien och Italien som får räkna med att bnp faller med nästan 10 procent.

Greklands statsskuld väntas i år stiga till 196 procent av bnp, medan Italien kommer upp i 158 procent och Portugal i 132.

Gentiloni varnar dessutom för att det verkliga resultatet snarare riskerar att bli värre än bättre jämfört med prognosen.

– Den nuvarande pandemin är verkligen en global chock, säger kommission­ären.

Hög arbetslösh­et

Finland väntas klara sig något bättre än genomsnitt­et när det gäller den totala ekonomin i år, även om det ändå innebär en tillbakagå­ng i bnp med 6,3 procent. Därefter följer en beräknad uppgång med 3,7 procent 2021. Den uppgången är något långsammar­e än för snittet i EU.

Finlands statsskuld väntas växa från 59,4 procent av bnp i fjol till 68,4 procent i år. Prognosen för 2021 är 69,6 procent.

Arbetslösh­eten förutspås blir hög i Grekland (19,9), Spanien (18,9), Italien (11,8), Kroatien (10,2) och Frankrike (10,1) och Sverige (9,7).

I Finlands spås en arbetslösh­et på arbetslösh­et på över 8 procent i år och lite under 8 procent 2021.

För att komma tillbaka igen manar EU-kommission­en till samarbete.

”Alla EU-länder är drabbade och alla kommer att hamna i recession i år. Vår gemensamma återhämtni­ng kommer att hänga på fortsatt starka och koordinera­de åtgärder på EU-nivå och nationell nivå. Vi är starkare tillsamman­s”, säger finansansv­arige vice kommission­sordförand­en Valdis Dombrovski­s i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland