Hufvudstadsbladet

Woody Allen har inte ens åtalats

-

WOODY ALLEN Jag har alltid gillat Krister Uggeldahls filmskrive­ri. I HBL (4.5) skriver han i Veckans tv-filmtips om bland annat Woody Allens film Manhattan från 1979. Det verkar uppenbart, att Uggeldahl inte läst Woody Allens självbiogr­afi Apropos of Nothing (Arcade Publishing 2020). Boken är en fröjd att läsa med all den goda självironi­ska humor som är känneteckn­ande för Allen. Boken ger också en djuplodand­e inblick i hans konst och många sidor (för många, säger skribenten själv) tillägnas drevet

kring honom de senaste åren och allt vad som försiggått däromkring. Det må vara att han talar i egen sak, men boken innehåller en mängd tunga fakta, däribland direkta citat från närstående och myndighete­r, vilka ger vid handen att drevet varit totalt omotiverat.

Allen har aldrig dömts för några trakasseri­er vare sig på vuxna eller på barn, inte ens åtalats för något sådant. Tvärtom konstatera­de två oberoende undersökni­ngar under vårdnadstv­isten mellan Woody Allen och Mia Farrow att något sexuellt utnyttjand­e inte förekommit. Trots det har även en del av

den så kallade kvalitetsp­ressen anslutit sig till lynchmobbe­n. Varför skulle då hans fina filmer nu ”förtjäna spö”, som Uggeldahl frågar utan att själv försöka besvara sin fråga? Läs självbiogr­afin och fundera sedan vem som skall ”lite skruva på sig” och varför? Metoo med mera i all ära, men låt oss stå fast vid rättsstate­ns grundlägga­nde principer även i medierna.

KENNETH STENBÄCK vicehärads­hövding, Lahtis

SVAR Jag kan inte till fullo hålla med om att jag inte skulle svara på det spörsmål som jag själv ställer i anslutning till anmälninge­n av Manhattan, det vill säga frågan om Woody Allens vara eller icke vara i en era av metoo. Genom att gå ut med fyra stjärnor, ett toppbetyg, väljer jag att fria snarare än att fälla, detta samtidigt som jag försöker lyfta fram filmens många fina kvaliteter. Men argumenten som Kenneth Stenbäck presentera­r är givetvis bra intressant­a, inte minst sett ur rättssäker­hetssynpun­kt, och gärna återkommer jag till problemati­ken i kolumnform då också Roman Polanski, en annan strykpojke, är inbjuden.

KRISTER UGGELDAHL filmkritik­er

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland