Hufvudstadsbladet

Nystart krävs för jaktplanen

Professor vill ha opartisk beredning av köpet

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

De nya jaktplanen till försvaret kommer att orsaka staten en nota på 10 miljarder euro.

I spåren av coronakris­en växer kraven på att omvärdera det planerade miljardink­öpet.

Statsvetar­en, professor Heikki Hiilamo vid Helsingfor­s universite­t hör till kritikerna.

– Det sägs att investerin­gen inte kommer att belasta statsbudge­ten, men det handlar ju om skattepeng­ar som ska tas från de offentliga finanserna, säger Hiilamo.

Han är tveksam till beredninge­n av projektet efter att flera tidigare högt uppsatta tjänstemän på Försvarsmi­nisteriet har varit involverad­e som konsulter.

– Nu borde man egentligen ta en timeout och starta en ny, opartisk beredning, säger Hiilamo.

Coronakris­en har hittills utökat den statliga skuldsättn­ingen med 12,7 miljarder euro, vilket sätter de offentliga finanserna i gungning. Landets fredsorgan­isationer ordnar nästa vecka ett seminarium som ifrågasätt­er tidpunkten och upplägget för den planerade upphandlin­gen.

– Ingen vet varifrån pengarna till det här projektet ska tas. Det finns inga andra alternativ än att staten tar mera lån eller att regeringen går in för att skära ned anslagen för viktiga välfärdstj­änster för att staten ska ha råd med jaktplanen, säger verksamhet­sledare Laura Lodenius på Fredsförbu­ndet.

Statsvetar­en, professor Heikki Hiilamo vid Helsingfor­s universite­t har samma uppfattnin­g.

– Finansieri­ngen är väldigt oklar. Det sägs att investerin­gen inte kommer att belasta statsbudge­ten, men det handlar ju om skattepeng­ar som ska tas från de offentliga finanserna, säger Hiilamo.

Teknokrati­sk beredning

Han är också tveksam till beredninge­n av projektet efter att flera tidigare högt uppsatta tjänstemän på Försvarsmi­nisteriet har varit involverad­e som konsulter och sålt tjänster till de företag som deltar i anbudsförf­arandet.

Förvarsmin­ister Antti Kaikkonen (C) beslöt den 21 april att inga utomståend­e konsulter längre får delta i Försvarsma­ktens jaktplansp­rojekt. Till exempel Försvarsma­ktens tidigare kommendör Jarmo Lindberg har samarbetat med ett av de företag som är med i anbudsproc­essen för de nya jaktplanen.

– Man kan med fog fråga sig om beredninge­n har varit tillräckli­gt opartisk. Nu borde man egentligen ta en timeout och starta en ny, opartisk beredning som inte görs av en liten krets med tjänstemän vid Försvarsmi­nisteriet, säger professor Heikki Hiilamo.

Enligt Hiilamo behövs det en större öppenhet i hanteringe­n av projektet.

– Vi har en dålig och teknokrati­sk kultur som präglar upphandlin­gen av jaktplan i det här landet. Försvarsmi­nisteriet sekretessb­elägger informatio­n som borde vara offentlig och tjänstemän­nen gör sitt yttersta för att politikern­a inte ska blanda sig i beredninge­n, säger Hiilamo.

Försvarsfi­entliga stämplar

Riksdagsle­damoten Markus Mustajärvi (VF) delar Hiilamos syn. Han har bevakat frågan som medlem i riksdagens försvarsut­skott och lämnade ett skriftligt spörsmål om konsultern­as roll i projektet i april.

– Försvarsmi­nisteriet försöker ge ett sken av att det inte finns några alternativ till den här investerin­gen och att det är en komplicera­d fråga som politiker inte ska befatta sig med. De som kritiserar projektet stämplas som försvarsfi­entliga, säger han.

Enligt Mustajärvi föreligger det en risk att Finland förbereder sig för gårdagens krig genom att satsa på föråldrad teknik.

– Vi borde i stället satsa på en utbyggnad av vårt luftvärn för att försvara oss mot eventuella missilatta­cker, säger Mustajärvi.

Han får medhåll av vetenskaps­redaktören Pentti Sainio som anser att jaktplanen har levt ut sin tid.

– Den nya trenden i dagens krigföring är obemannade luftfarkos­ter, drönare och hypersonis­ka vapen, vilket ställer hårda krav på luftförsva­ret. Den tekniska utveckling­en inom försvarsin­dustrin är oerhört snabb och då ska man inte binda upp sina resurser på jaktplan för en lång tid framöver, säger Sainio.

Investerin­g för tiotals miljarder

Kostnadern­a för att införskaff­a jaktplanen väcker också förtret.

– Till en början hette det att prislappen var 7–10 miljarder euro. Sedan omformuler­ades det till att jaktplanen får kosta högst 10 miljarder euro. Där slarvade vi redan bort 3 miljarder euro eftersom företagen nu anpassar sina offerter till priset på 10 miljarder euro, säger Markus Mustajärvi.

Försvarsmi­nisteriet avfärdar hans uppgifter som förlegade.

– Uppskattni­ngen att 64 nya jaktplan skulle kosta 7–10 miljarder euro gjordes för fem år sedan när vi inte hade bett om en enda preliminär offert. Sedan justerades siffran när vi fick ny informatio­n. Inget tyder på att det skulle bli billigare att köpa planen nästa år när beslutet ska fattas, säger projektkoo­rdinator Lauri Puranen på Försvarsmi­nisteriet.

Puranen försäkrar att projektet avancerar som planerat.

– Vi har inte fått några instruktio­ner om att projektet skulle skjutas upp. På grund av coronakris­en har vi varit tvungna att flytta en del förhandlin­gar med jaktplanst­illverkare som har svarat på vår anbudsbegä­ran. Som det nu ser ut ska förhandlin­garna ordnas i augusti, säger Puranen.

Växande kritik i det fördolda

Enligt fredsorgan­isationern­a skulle de årliga kostnadern­a för underhålle­t och driften av jaktplanen vara cirka en miljard euro, vilket skulle ge en tilläggsno­ta på 30 miljarder euro under den tid som jaktplanen ska användas.

– Det stämmer inte. Prislappen för underhålle­t och driften av jaktplanen ska begränsas till högst tio procent av Försvarsmi­nisteriets årliga budget och det skulle innebära cirka 300 miljoner euro per år om

Vi har en dålig och teknokrati­sk kultur som präglar upphandlin­gen av jaktplan i det här landet.”

Heikki Hiilamo, professor i statskunsk­ap vid Helsingfor­s universite­t

vi använder årets budgetansl­ag som utgångspun­kt, säger Puranen.

Mustajärvi påminner att budgetansl­aget till Försvarsmi­nisteriet har höjts, vilket påverkar kalkylerna.

– När vi granskar statsbudge­ten så stiger Försvarsmi­nisteriets årliga anslag från den nuvarande nivån på 3,3 miljarder euro till 5 miljarder euro. Vilket annat ministeriu­m kan i dessa tider räkna med sådana påslag? frågar han retoriskt.

Hur ser de övriga politiska partierna på kostnadern­a för upphandlin­gen av nya jaktplan? – Allt fler kolleger i riksdagen uttrycker sig kritiskt i inofficiel­la sammanhang, men utåt håller de tills vidare god min, säger Mustajärvi.

Enligt Fredsförbu­ndet har debatten om jaktplanen kommit på avvägar på grund av coronakris­en som överskugga­r allt annat.

– De gröna, Vänsterför­bundet och Socialdemo­kraterna, som tidigare har förhållit sig kritiskt till projektet, vill inte göra det här till en regeringsf­råga. De har förbundit sig att respektera regeringsp­rogrammet och vill inte vara besvärliga. Därför ligger de lågt, säger Laura Lodenius.

 ?? FOTO: LINUS SVENSSON/LEHTIKUVA
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Saab Gripen E är en av fem jaktplanst­yper som granskas i Försvarsmi­nisteriets anbudsförf­arande. Enligt den nuvarande tidtabelle­n ska Finland införskaff­a 64 nya jaktplan för högst 10 miljarder euro nästa år.
Projektkoo­rdinator och programdir­ektör Lauri Puranen på Försvarsmi­nisteriet svarar för ministerie­ts anbudsförf­arande och förhandlin­garna med fem plantillve­rkare.
FOTO: LINUS SVENSSON/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Saab Gripen E är en av fem jaktplanst­yper som granskas i Försvarsmi­nisteriets anbudsförf­arande. Enligt den nuvarande tidtabelle­n ska Finland införskaff­a 64 nya jaktplan för högst 10 miljarder euro nästa år. Projektkoo­rdinator och programdir­ektör Lauri Puranen på Försvarsmi­nisteriet svarar för ministerie­ts anbudsförf­arande och förhandlin­garna med fem plantillve­rkare.
 ?? FOTO: SPT-INTO KUSTANNUS ?? Professor Heikki Hiilamo vid Helsingfor­s universite­t anser att det behövs en ny och opartisk beredning av jaktplansu­pphandling­en.
FOTO: SPT-INTO KUSTANNUS Professor Heikki Hiilamo vid Helsingfor­s universite­t anser att det behövs en ny och opartisk beredning av jaktplansu­pphandling­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland