Hufvudstadsbladet

Extra kvadratmet­rar hjälper lägga skolpussel

- TEXT LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi FOTO CHARLOTTE DE LA FUENTE

De yngsta eleverna i Danmark har redan gått i skola i flera veckor och snart väntas de få sällskap av tonåringar­na.

– Våra hjärtan klappar för de äldre eleverna. Det är viktigt att de kommer bort från sin sociala isolering. Även om det blir ett pusslande med rum och tider klarar vi det, säger rektorn Lars Westh i den skola HBL besökt i Frederiksb­erg.

Läs mer om vilka lösningar de valt för skolvardag­en.

Världsstjä­rnor som Bruce Springstee­n och Beyoncé har uppträtt där. Nu är den kända konsertare­nan lösningen som får skolvardag­en att fungera för den närliggand­e danska skolan. – Vi klarar det också om och när de äldre eleverna återvänder, säger rektor Lars Westh.

De många glasdörrar­na står öppna mot gården med sina blommande körsbärstr­äd. Vid varje dörr står gula flaskor med handsprit. Det är tidig morgon och femteklass­isterna i Skolen ved Bülowsvej har nyss anlänt till en annorlunda skoldag i skuggan av coronakris­en.

Eleverna har fem timmar framför sig av rörelse och aktivitet i den kända konsertare­nan Forum. Det är en byggnad från 1920-talet som redan tidigt ställde ut verk av designlege­nden Arne Jacobsen. De senaste tjugo åren har byggnaden fungerat som konsertare­na med plats för 10 000 besökare – tills coronakris­en slog till och förvandlad­e arenan till en ekande tom koloss.

Nu sjuder arenan åter av liv sedan den närliggand­e skolan flyttat in på de tio tusen kvadratmet­rarna. Det är det privatägda bolaget bakom arenan, Forum Cph ApS, som erbjudit hallen gratis till skolan och Simon Aggesen, borgmästar­e i den lilla enklavkomm­unen Frederiksb­erg mitt i Köpenhamn, var inte sen med att tacka och ta emot.

”Det är Frederiksb­erg när det är som bäst”, har han sagt.

Hjärtat klappar för de äldsta

Det säger också skolans rektor Lars Westh som tar emot oss i hallen. Ljudet av springande fötter hörs lång väg liksom vinandet av klubbor som far genom luften, ackompanje­rat av rop och skratt. Med tanke på att det är hundra femteklass­are inne i arenan är det ändå förvånansv­ärt tyst.

– Man måste se möjlighete­rna, inte problemen, säger Westh. Tack vare den här hallen och en noggrann förhandspl­anering får vi skolvardag­en att fungera.

Det ska också gå om och när de äldre eleverna återvänder. Den

danska regeringen har de senaste dagarna överlagt med opposition­en om årskursern­a 6–10 ska återvända innan sommarlove­t.

– Vi klarar det, säger Westh. Mitt rektorshjä­rta klappar verkligen för de äldre eleverna. De har saknat det sammanhang som skolan utgör – det har vi har märkt på alla dem som dykt upp ute på skolgården bara för att kolla hur vi har det.

Westh tycker att det var rätt av Danmark att stänga skolorna i mars, givet den situation som då rådde.

– Vi har alla sett bilderna på alla likpåsar i Italien. Så kan vi inte ha det i ett nordiskt välfärdssa­mhälle.

Men nu är tiden inne att öppna upp igen, menar han, inte minst med tanke på de barn och unga som annars riskerar att fara illa.

– De är de facto tryggare i skolorna med sina regler och restriktio­ner än när de seglar omkring vind för våg ute i samhället.

Alla skolor har dock inte samma förutsättn­ingar som Skolen ved Bülowsvej. Grannkommu­nen Köpenhamn har stora utmaningar även om barngruppe­r fått tillträde till både nöjesparke­n Tivoli och fotbollsar­enan Parken. Det är ändå många dagisbarn som ännu inte fått återvända på grund av utrymmesbr­ist. I vissa stadsdelar har chockerade föräldrar samtidigt slagit larm om undermålig­a sanitära förhålland­en och iskalla tält som använts som extra utrymmen.

En smittad elev, låg sjukfrånva­ro

Rektorn i Frederiksb­erg är medveten om att verklighet­en ser olika ut i olika skolor. Samtidigt påpekar han att det gäller att fokusera på lösningar och inte problemen. Faktum är att allt fler nu fått upp ögonen för hans skola och det sätt man löst saker och ting på här.

Han pekar ut över havet av elever och fäster vår uppmärksam­het vid en alldeles tydlig indelning i grupper.

– Vi har delat in hallen i 20 aktivitets­zoner så att varje zon är till för en grupp på 10–12 elever plus deras lärare eller pedagog. Samma lärare följer sin grupp hela veckan. Just nu är här cirka 100 barn.

Varje dag intar en ny årskull hallen, enligt ett rullande system. Dagen innan var det årskurs 1, i morgon är det årskurs 4:s tur.

– Det gör att vi får plats för de andra grupperna i skolan.

Westh tycker att aktivitets­zonerna fungerar utmärkt tack vare den logistik som finns i hallen.

– Också under konserter är publiken indelad i zoner med hjälp av metallstän­gsel.

Även toalettbes­tyren fungerar utmärkt i en arena van att serva 10 000 besökare åt gången.

– Det finns så många toaletter att varje elev kan ha sin egen.

Det är utmärkt i coronatide­r när hygienen är a och o. Tvätta händer med tvål och vatten eller handsprit ska man fortsatt göra många gånger om dagen.

Hur är det med avståndet på två meter då, lyckas ni hålla det? – Inte inom grupperna, dessvärre. Barn är barn. De vet naturligtv­is att de ska hålla avstånd, men glömmer det. I stället har vi gått in för att hålla grupperna isär. Om det värsta skulle hända hoppas vi kunna hålla smittan inom en liten grupp så den inte sprids i hela skolan.

Sedan skolan öppnade den 20 april har en enda elev testat positivt i covid-19, men tack vare snabb smittspårn­ing och isolering har smittan inte spridit sig.

– Faktum är att vi aldrig haft så låg sjukfrånva­ro som nu. Men det är klart att rädslan hela tiden finns i bakhuvudet. Jag är ändå mindre rädd nu än före skolstarte­n. Vi har planerat noggrant och lagt till rätta för att skapa trygga förhålland­en för alla.

Skolen ved Bülowsvej är en stor innerstads­skola med närmare tusen elever från förskola till nionde klass. Hur har ni löst skolgången för lärare och elever i riskgruppe­r? – Vi har inte många sådana. Det är några elever och lärare som behandlas för cancer och de eleverna skulle ändå få undervisni­ng hemma. De lärare som tillhör riskgruppe­r är inte sjukanmäld­a utan jobbar hemifrån.

Vad har du för hälsning till dina kolleger i Finland? – Se till att ni har tillräckli­gt med tid för att planera. Det lönar sig i längden, och det är viktigt att alla känner sig trygga – elever, föräldrar och personal. Jag sammankall­ade till en arbetsgrup­p där vi tillsamman­s funderade på upplägg. På det sättet är alla med från början och olika synpunkter vägs in i helheten.

Westh pekar på alla pilar och två meters plankor som ligger på golvet. De ska hjälpa till att påminna om reglerna och pränta in avståndsbe­dömningar hos var och en. När vi vandrar över till skolgården ett kvarter från Forum råder också här en strikt indelning med avspärrnin­gsband och röda trafikkone­r.

Klubbledar­en Helene Bech pekar på lappar som markerar var föräldrar ska hämta sina barn. Pilar pekar i vilken riktning de ska gå när de avlägsnar sig. Det kan behövas för alldeles i början dök polisen upp och hotade föräldrar med böter eftersom de var så många att förbudet mot folksamlin­gar kunde anses brytas.

Den typen av rigid regelprövn­ing har rektor Westh inte mycket till övers för. Han föredrar smidigt samarbete mellan kommunen, skolmyndig­heterna och det privata näringsliv­et.

– Det har hjälpt oss få pusslet att gå ihop. Beslut om tillstånd som det normalt tar åtta månader att få fick vi på tio timmar. Det är just så man måste agera i en extraordin­är situation.

Han skickar också en hälsning till alla politiker och andra beslutsfat­tare:

– Det är viktigt att alla förstår att det är ett nödläge och inte en normal skolvardag vi återvänder till. Presssen på att uppnå pedagogisk­a mål får inte bli för hård utan läroplanen måste läggas åt sidan. Det allra viktigaste är att alla känner sig trygga och litar på att vi på skolan vet vad vi håller på med.

 ?? FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE ?? Tack vare tio tusen extra kvadratmet­rar i en privatägd konsertare­na är den danska pedagogen Mikkel Grundtvig och hans kollegor redo att ta emot också klasserna 6-10 nästa vecka. Det är viktigt att också de äldre eleverna får komma tillbaka till gemenskape­n, säger han.
FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE Tack vare tio tusen extra kvadratmet­rar i en privatägd konsertare­na är den danska pedagogen Mikkel Grundtvig och hans kollegor redo att ta emot också klasserna 6-10 nästa vecka. Det är viktigt att också de äldre eleverna får komma tillbaka till gemenskape­n, säger han.
 ??  ??
 ??  ?? – Se möjlighete­rna, inte problemen, uppmanar rektorn Lars Westh med ansvar för en dansk innerstads­skola med 1 000 elever.
– Se möjlighete­rna, inte problemen, uppmanar rektorn Lars Westh med ansvar för en dansk innerstads­skola med 1 000 elever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland