Hufvudstadsbladet

Blivande Hankendokt­or vill veta hur städer sköter katastrofe­r

– Offra inte allt för att rädda systemet om det inte tjänar människorn­a. Det säger Eija Meriläinen som forskar i hur städer agerar under katastrofe­r.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Eija Meriläinen har tillbringa­t tid i samhällen efter att de drabbats av katastrofe­r. Först på Nya Zeeland efter jordbävnin­garna i Canterbury och Christchur­ch och sedan i Chile efter branden i staden Valparaíso.

På fredag disputerar hon på Hanken och hennes avhandling handlar om hur städer hanterar katastrofe­r. Speciellt har hon spetsat in sig på ordet ”resiliens” som blivit trendigt bland experter inom urbana katastrofe­r. Resiliens betyder återhämtni­ngsförmåga.

Meriläinen är speciellt intressera­d av hur resiliens påverkar vilken politik som förs i en stad under en katastrof och efter den.

Hon tar avstamp i Valparaíso­branden 2014. Den tog livet av 15 personer och förstörde 2 500 hem. Efter branden blev 11 000 människor hemlösa.

När en stad drabbas av en katastrof, låt oss säga en stor brand eller en jordbävnin­g, innebär resiliens hur bra staden klarar av att studsa tillbaka till tiden före katastrofe­n.

– Visionen var att staden skulle vara säker för alla. Samtidigt väntades de som förlorade sina hem att studsa tillbaka tack vare sin egen sociala kapacitet. Men vem klarar av att återvända till hur det var tidigare om de förlorat sitt hem och kanske befinner sig i en skuldspira­l?

I Valparaíso drabbade branden invånare i de informella bosättning­arna – kåkstädern­a.

– Det var människor som inte hade råd att köpa mark och inte kunde registrera sina hus. Därför kunde de heller inte påverka politiken.

Katrina, tsunamin, Turkiet

I Chile är skillnader­na mellan rika och fattiga stora. Under kolonialis­men förlorade ursprungsb­efolkninge­n sin mark och hade inte så många andra val än att flytta till städerna.

– Det ligger strukturel­la orsaker bakom att människorn­a inte äger marken.

I Valparaíso­s informella bosättning­ar saknar invånarna adresser och lever i bostäder byggda av billigt material.

– Efter branden hade de som förlorat sina hem inte samma rättighete­r att återvända. I värsta fall tvingades de flytta från de stadsdelar de bott och där deras stödnätver­k fanns.

Meriläinen radar upp några liknande exempel ur den moderna katastrofh­istorien. Exempelvis drabbade orkanen Katrina i USA i synnerhet fattiga svarta amerikaner. Under tsunamin i Thailand 2004 använde myndighete­rna tsunamin som ett tillfälle att deportera burmesiska migranter som jobbade med bland annat fiske. Turkiet har använt risken för ett jordskred som ett svepskäl för att riva låginkomst­tagande kurdiska migranters bosättning­ar i staden Ismir.

Tanken om resiliens används mycket inom katastrofh­antering, också bland stora liberala stiftelser som Rockefelle­r Foundation.

– Begreppet resiliens har kritiserat­s för att inte ta itu med grundorsak­erna till att de marginalis­erade människorn­a är de som lider mest. Enligt min forskning blir det här särskilt synligt när det gäller urban resiliens.

Enligt Meriläinen är problemet att staden ofta byggs med ekonomin och de mäktiga aktörerna i åtanke. De marginalis­erade medlemmarn­a i samhället drabbas värst och förväntas återhämta sig på egen hand.

– Det är fel att utgå från att en chock alltid kommer utifrån. Visst är en översvämni­ng eller en jordbävnin­g ett naturfenom­en. Men varför har man inte byggt ut infrasyste­met också i de fattiga områdena, så att de kan klara av en naturkatas­trof?

”Offra inte allt för systemet”

Eija Meriläinen understryk­er att hon undersökt plötsliga katastrofe­r i form av bränder och jordbävnin­gar. Deras händelsefö­rlopp är snabbt, även om den sociala inverkan pågår länge. Hon har inte undersökt pandemier, som den världen befinner sig i just nu. Hon gör ändå en iakttagels­e om flygbransc­hen.

– Tanken var från början att de behöver räddas på grund av landets ekonomi. En del har frågat sig om det hade varit bättre att stödja dem som blir arbetslösa. Man tänker inte nödvändigt­vis på arbetstaga­rnas välbefinna­nde nu och i framtiden.

Och på om resurserna borde läggas på kommunikat­ionsmedel som ger mindre utsläpp.

Meriläinen understryk­er att hon inte menar att företag inte skulle behöva räddas, men att fokus också behöver vara på välbefinna­ndet.

– Under finanskris­en 2008 räddades bankerna men väldigt många amerikaner förlorade sina hem. Man tänker att ekonomin behöver räddas för att folk lider, men i det här fallet ledde det till att folk ändå lider. Man borde inte offra allt för att rädda systemet om det inte tjänar människorn­a.

Eija Meriläinen har en hälsning till beslutsfat­tarna under coronapand­emin.

– Gör lösningarn­a så rättvisa som möjligt. Jag hoppas att solidarite­ten ökar både mellan geografisk­a områden och mellan branscher i samhället. Även om Finland inte lider mest av klimatförä­ndringens konsekvens­er så kunde man mot bakgrund av covid-19 se till att Finland inte bidrar till att den ökar.

Meriläinen hänvisar till en krönika som den indiska samhällsak­tivisten och författare­n Arundhati Roy publicerad­e i Financial Times nyligen. Roy skriver:

Historiskt har pandemier tvingat människor att bryta med det förflutna och föreställa sin värld på nytt. Den här (pandemin) är inte annorlunda. ... Vi kan välja att gå genom den och samtidigt släpa våra kadaver av fördomar och hat, vår girighet, vår databank och döda idéer, våra döda floder och rökiga skyar bakom oss. Eller så kan vi gå genom den lätt, med lite bagage och redo att föreställa oss en ny värld. Och redo att kämpa för den.

Varför har man inte byggt ut infrasyste­met också i de fattiga områdena, så att de kan klara av en naturkatas­trof?

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? – Under finanskris­en 2008 räddades bankerna men väldigt många amerikaner förlorade sina hem. Man tänker att ekonomin behöver räddas för att folk lider, men i det här fallet ledde det till att folk ändå lider, säger Eija Meriläinen.
FOTO: CATA PORTIN – Under finanskris­en 2008 räddades bankerna men väldigt många amerikaner förlorade sina hem. Man tänker att ekonomin behöver räddas för att folk lider, men i det här fallet ledde det till att folk ändå lider, säger Eija Meriläinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland