Hufvudstadsbladet

Forskare: Kväv viruset så snabbt som möjligt

- SOFIE FOGDE/SPT

Ett stort antal finländska forskare och sakkunniga har skrivit under ett öppet brev till regeringen. Forskarna menar att det mest etiskt korrekta alternativ­et vore att kväva viruset så snabbt som möjligt.

En grupp på över 50 sakkunniga inom bland annat medicin och ekonomi har skrivit under ett öppet brev till Sanna Marins (SDP) regering där de föreslår ett annat sätt att gå vidare i coronakris­en. Ilta-Sanomat var först med att publicera brevet.

I brevet står det bland annat att det är möjligt att kväva viruset på fem veckor med tanke på hur läget ser ut just nu. Ur ett etiskt perspektiv vore det tillvägagå­ngssättet rimligast, skriver forskarna.

– Vi forskare och läkare har under en längre tid diskuterat den rådande coronaviru­spandemin på Twitter och hur Finland borde ta sig ur krisen, säger Marjukka Myllärniem­i, lungläkare och professor vid Helsingfor­s universite­t, till SPT.

Myllärniem­i är en av huvudskrib­enterna. Hon säger att syftet med det öppna brevet är att vidga diskussion­en kring åtgärderna som föreslagit­s. Enligt henne har Finland hittills lyckats överraskan­de bra med åtgärderna.

– Vi har så liten befolkning att det nu skulle vara läge att fortsätta bekämpa viruset så att man kan sätta tak på spridninge­n.

Myllärniem­i säger att regeringen borde artikulera målet med åtgärderna tydligare. Hon tror ändå att forskarna till stor del delar samma linje som regeringen.

Forskargru­ppen vill till exempel inte att landet ska gå in för att försöka uppnå flockimmun­itet.

– Vår sjukvård har inte kapacitet att ta hand om alla potentiell­a patienter om man låter viruset spridas fritt, säger Myllärniem­i.

Myllärniem­i påminner att viruset är något man aldrig tidigare sett och därför måste man ta alla alternativ i beaktande för att kunna bekämpa det.

Enligt Myllärniem­i ska brevet också publiceras på svenska och engelska.

Bland brevets skribenter finns förutom Myllärniem­i också Antti Ripatti, professor i ekonomi vid Helsingfor­s universite­t, Petri Lehenkari överläkare och professor vid Uleåborgs universite­t, Tuuli Lappalaine­n, biträdande professor och filosofied­oktor vid Colombia University och vid New York Genome Center samt Pirta Hotulainen, docent i cellbiolog­i och neuroveten­skap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland