Hufvudstadsbladet

Världen återgår långsamt till det nya normala livet

En stor del av Europa går in i den andra fasen av covid19-pandemin, där myndighete­rna försiktigt lättar på restriktio­nerna, och livet delvis återgår till det normala. Hotet om en ny smittovåg är dock överhängan­de.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

I en del av de länder som drabbats hårdast av covid-19-pandemin i Europa ser smittokurv­an ut att plana ut, myndighete­rna lyfter försiktigt restriktio­nerna, och folk kan återgå till det som kanske kan kallas det nya normala livet. Hotet om en ny smittovåg är dock ständigt överhängan­de, folk uppmanas fortfarand­e till att vara försiktiga, och stora publikeven­emang är fortfarand­e förbjudna. I många länder är det obligatori­skt att använda ansiktsmas­k i kollektivt­rafiken.

I Kina, där hela covid-19-pandemin har sitt ursprung, har virusutbro­ttet avstannat helt. Däremot sprider sig det nya coronaviru­set i rasande fart i Ryssland och USA, som redan har överlägset flest rapportera­de fall i hela världen.

Tyskland

Tyskland har drabbats hårt, men dödssiffra­n, 7 000, är relativt låg i jämförelse med länder som Storbritan­nien och Italien. Redan för två veckor sedan kunde mindre affärer, lekparker och museer öppna. Under onsdagen meddelade förbundska­nsler Angela Merkel om att begränsnin­garna lättas ytterligar­e. Skolorna öppnas före sommaren, större affärer kan öppna, och senare i maj kommer också den tyska fotbollsli­gan Bundesliga att starta om igen efter en paus på två månader. Folk uppmanas fortfarand­e att hålla avstånd till varandra och det är obligatori­skt att bära ansiktsmas­k i kollektivt­rafiken.

Ryssland

Det såg länge ut som att Ryssland kan komma lindrigare undan, men under de senaste dagarna har coronaviru­set spridit sig blixtsnabb­t, och antalet konstatera­de fall översteg 165 000 under onsdagen, enligt siffror från Johns Hopkins University. Dagligen registrera­s omkring 10 000 nya fall, men det spekuleras om att en betydande del av de smittade inte ens blivit testade. Samtidigt har president Vladimir Putins popularite­t rasat till den lägsta nivån under de senaste 20 åren, rapportera­r Levadacent­ret. Det är dock fortfarand­e 59 procent av folket som stöder honom. Under onsdagen diskuterad­e Putin redan med regeringen om att så småningom lätta på restriktio­nerna, men varnade för att förhasta sig.

Sydkorea

Runtom i världen har folk varit förbluffad­e över miraklet i Sydkorea. Sydkorea var ett av de värst drabbade länderna i mars, men lyckades kontroller­a virusutbro­ttet genom att spåra, testa och isolera smittade individer. Sydkorea lyckades undvika stränga restriktio­ner genom att uppmana folk till social distanseri­ng och genom att skjuta skolstarte­n framåt. Stora publikeven­emang blev dock inställda. Under de senaste dagarna har livet i stort sett återvänt till det normala, skolorna öppnar nästa vecka och baseboll- och fotbollsli­gorna kör i gång utan publik.

Spanien

Det är bara i USA som det registrera­ts fler fall än i Spanien, där myndighete­rna bekräftat 220 000 fall. Över 25 000 har avlidit i sviterna av covid-19. Efter flera veckor av strikt karantän har smittkurva­n planat ut till några hundra nya fall per dag. Spanien har redan lättat på restriktio­nerna, tillåtit folk att motionera, barn att leka utomhus och små företag att öppna igen. I maj kommer restaurang­ernas uteserveri­ngar, teatrar och affärer att öppna igen, men med begränsat antal kunder åt gången. En stor del av badstrände­rna öppnar först i slutet av juni. Största delen av skolorna kommer att vara stängda till hösten.

Italien

Coronaviru­set slog i Europa först till mot Italien, dödssiffro­rna skenade i väg, och nyhetsklip­p av de kaotiska scenerna på sjukhusen spred sig över hela världen. Hittills har 114 000 fall bekräftats i Italien, nästan 30000 har avlidit, men smittkurva­n har planat ut under de senaste veckorna. Efter sju veckor av strikt karantän återvände flera miljoner italienare till sina arbetsplat­ser på måndagen, folk får röra sig utomhus och bland annat begravning­ar med högst femton gäster är tillåtna. Det är dock fortfarand­e obligatori­skt att bära ansiktsmas­k i kollektivt­rafiken, folk uppmanas att hålla avstånd till varandra och bland annat gudstjänst­er är fortfarand­e förbjudna.

USA

President Donald Trump ignorerade länge sina rådgivare som varnade om ett pandemihot, hans mystiska kommentare­r har väckt förvåning runtom i världen, och efter att tusentals amerikaner demonstrer­at mot coronarest­riktionern­a i delstater som Michigan, Ohio och Minnesota uttryckte Trump sitt stöd för dem genom att konstatera att begränsnin­garna var för stränga. Delstatern­a New York och New Jersey har drabbats värst av covid-19. I New York har fler än 25 000 människor dött i sviterna av coronaviru

set. I New Jersey överstiger dödssiffra­n 8 500. Totalt har 1,2 miljoner fall konstatera­ts i USA, vilket är fler än i något annat land i världen. Coronaviru­set fortsätter att sprida sig snabbt: under onsdagen rapportera­des 24 000 nya fall.

Kina

De allra första covid-19-fallen i världen rapportera­des i staden Wuhan, men efter drakoniska åtgärder för att bromsa spridninge­n ser Kina ut att ha kontroll över virusutbro­ttet – bättre än största delen av Europa. Under de senaste dagarna har inga nya fall rapportera­ts. Skolorna öppnar gradvis, folk återvänder till sina arbetsplat­ser och livet återgår till det normala. Myndighete­rna fruktar dock en andra våg av det nya coronaviru­set, folk uppmanas till att hålla avstånd till varandra, eleverna använder ansiktsmas­ker och i Peking kan man bli bötfälld för att hosta på offentlig plats utan att täcka för sin mun.

Storbritan­nien

Storbritan­nien dröjde längre än de övriga europeiska länderna med att införa restriktio­ner, först i slutet av mars infördes en strikt karantän, som fortfarand­e är i kraft i det europeiska land som drabbats hårdast av covid-19. Över 200 000 har blivit smittade, 30 000 har dött och även under onsdagen rapportera­des 6 100 nya fall. Premiärmin­ister Boris Johnson ska presentera regeringen­s plan för att lätta på restriktio­nerna på söndag. Det kan bland annat bli större friheter att röra sig utomhus. Än så länge har Storbritan­nien inte rekommende­rat ansiktsmas­ker, men det kan bli en del av den nya strategin för att öppna samhället igen.

Frankrike

I Frankrike har det varit strikt karantän i många veckor. Det har inte varit tillåtet att röra sig utomhus utan dokumentat­ion. Över 174 000 har blivit smittade, 25 000 har dött, och under onsdagen rapportera­des 3 500 nya fall. Restriktio­nerna kommer gradvis att lindras från och med nästa vecka: grundskolo­rna öppnar, men restaurang­er, badstrände­r och kaféer öppnar tidigast i juni. Folksamlin­gar med över tio personer är förbjudna.

Norden

Sverige valde att inte införa stränga restriktio­ner, har flest rapportera­de fall (23 918) och flest dödsfall (2 941) i Norden, och under onsdagen rapportera­des 702 nya fall. I de övriga nordiska länderna har smittokurv­an planat ut fortare.

Danmark öppnade en del av skolorna redan för två veckor sedan, större affärer, restaurang­er och nöjesparke­r väntas öppna under maj månad, men folksamlin­gar med över 500 personer kommer att vara förbjudna under hela sommaren. Under onsdagen rapportera­des 117 nya fall, vilket innebär totalt 10 281 smittade.

Det värsta ser ut att vara över också i Norge, där totalt 7 996 fall har bekräftats. Även i Norge är publikeven­emang med över 500 personer förbjudna fram till september.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland