Hufvudstadsbladet

Tomma gymnasier tas i bruk, lunchen äts i skift

Det står klart att Grundskola­n Norsens åttonde- och niondeklas­sare tillfällig­t flyttar till Tölö gymnasium. Annars är pusslet för vem som ska flyttas vart och hur ännu inte klart.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Vi jobbar på och har en preliminär lista, men det är en del saker som måste kollas upp ännu. Under fredagen kan vi i bästa fall informera eleverna och vårdnadsha­varna om hur skoldagen ser ut de kommande veckorna, säger Niclas Grönholm, chef för den svenska servicehel­heten vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s.

Att det blir fler tillfällig­a flyttar under de avslutande veckorna av det exceptione­lla skolåret står klart.

Grönholm ser det hela som en övning inför hösten, som inte heller lär bli alldeles normal. Vårens pussel underlätta­s av att gymnasiern­a studerar på distans, vilket gör att deras lokaler kan användas av grundskole­elever och deras lärare.

Då det gäller raster och skolmat gäller det i Helsingfor­s, Esbo och Vanda att anpassa sig efter lokaler och elevantal.

– Det här beror ju väldigt mycket på hur lokalerna ser ut. Men det säger sig självt att vi under rådande omständigh­eter inte kommer att ha hundratals elever samtidigt i en stor matsal. I vissa skolor blir det säkert aktuellt att äta i klassrumme­t.

– Samma sak gäller för rasterna. Vi strävar efter att så små grupper som möjligt samtidigt har rast.

Ingen vet hur hösten ser ut i nuläget. En lång sommar kan ha oanade effekter på det lömska viruset som lamslagit världen.

– Helt normalt lär det inte bli på ganska länge. Man får se det som en övning inför hösten som kan bli rätt annorlunda. Vi tränar på olika arbetssätt, säger Grönholm.

I Esbo förespråka­s undervisni­ng utomhus

Mattlidens skola har över 700 elever och cirka 80 lärare. Men också här underlätta­s läget av att gymnasiern­a studerar på distans, vilket gör att stora lokaler är lediga.

– Vi har knappt 600 elever i Mattlidens gymnasium, och en del av grundskole­undervisni­ngen flyttas dit under dessa veckor, säger Esbo stads utbildning­sdirektör Barbro Högström.

I Esbo förespråka­r man undervisni­ng utomhus då det går, och idrottspla­tser i närheten av skolorna har reserverat­s för eleverna.

Högström ser att våren går att lösa tämligen enkelt när det gäller lokalerna.

– Men på hösten kan det bli tuffare. Allt beror förstås då på hur läget ser ut.

Några årskurser från Lagstads skola kommer att flytta till närbelägna Omnia.

– Kungsgårds­skolan kan använda sig av Köklax biblioteks lokaler om de behöver.

Högström hoppas att samhället tar lärdom av pandemin. Hon betonar i synnerhet vikten av att hållas hemma om man är sjuk.

– Vår ledande infektions­läkare i Esbo stad, Topi Turunen, för en aktiv dialog med oss och han betonar framför allt två saker: hygien och det faktum att elever, lärare och vuxna i allmänhet ska stanna hemma om man känner minsta lilla symtom i kroppen. Det här gäller nu och det gäller också i övrigt, säger Högström.

– Jag hoppas att vi alla lär oss något av denna situation. Är du sjuk ska du inte lämna ditt barn på dagis eller släppa i väg hen till skolan och inte heller själv gå till jobbet och smitta ner andra.

I Vanda äter man länge

Helsinge skola är den i särklass största skolenhete­n i Vanda, men också här underlätta­s situatione­n av gymnasieel­evernas distansund­ervisning.

– Vi utnyttjar deras lokaler och det räcker för oss, säger direktören för det svensksprå­kiga resultatom­rådet Anders Wikström.

Vandas skolenhete­r är förhålland­evis små, och det betyder att några större förändring­ar i skolvardag­en inte är nödvändiga.

– Klart vi kommer att se till att eleverna kommer till skolan vid olika tider. Vissa börjar åtta, andra klockan tio. Och så använder vi olika ingångar och utgångar där det är möjligt och jobbar i moduler och använder oss också av utrymmena i korridoren om det är ändamålsen­ligt.

– I Helsinge skola kommer vi att inleda matserveri­ngen klockan tio och avsluta den 13.30. Allt för att se till att inte för många personer vistas i samma lokaler samtidigt.

– I Västersund­oms skola renoveras matsalen för tillfället så där har de redan vant sig vid att äta i klassrumme­n, säger Wikström.

De långa skolavstån­den i Vanda utgör också under vanliga omständigh­eter en viss utmaning. Vissa elever kommer så långt ifrån som Hausjärvi och de långa avstånden i kombinatio­n med ett begränsat antal skolskjuts­ar inverkar på vardagen.

– HSL har permittera­t en del busschauff­örer och gått över till sommartidt­abeller på grund av coronaviru­spandemin. Men de har gjort allt för att det ska fungera och jag är väldigt tacksam över deras positiva inställnin­g.

❞ Är du sjuk ska du inte lämna ditt barn på dagis eller släppa i väg hen till skolan och inte heller själv gå till jobbet och smitta ner andra.

Barbro Högström

utbildning­sdirektör, Esbo stad

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? De äldsta eleverna i Grundskola­n Norsen ska gå sina sista skoldagar i vår i Tölö gymnasium.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON De äldsta eleverna i Grundskola­n Norsen ska gå sina sista skoldagar i vår i Tölö gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland