Hufvudstadsbladet

Spridninge­n har stannat av i äldreomsor­gen

- SYLVIA BJON

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori gick igenom läget på äldreboend­en under sitt medborgari­nfo på torsdagen. Det nya coronaviru­set har påträffats i totalt 36 enheter. I femton enheter har man kunnat häva karantänåt­gärderna, och i femton enheter finns ännu en pågående smitta. Det är fråga om både stadens egna enheter och köpta tjänster.

– Läget har i viss mån stannat av, säger Vapaavuori.

Av alla drygt 4 000 personer som bor i gruppboend­e har coronasmit­ta påträffats hos 132 personer. Åttio klienter på äldreboend­en i Helsingfor­s har dött av viruset.

Vapaavuori säger också att staden tar fasta på regeringen­s uppmaning att främja olika sätt att ordna sociala kontakter på äldreboend­en, trots att vanliga besök inte är möjliga.

– På vissa håll finns till exempel träffpunkt­er där man kan se varandra genom ett fönster och tala i telefon. Nu då mors dag är nära vill vi alldeles särskilt främja fler sådana lösningar, säger Vapaavuori.

Helsingfor­shjälpen har nu ringt upp alla stadsbor över 80 som inte har hemligt telefonnum­mer, och kommer som följande uppdrag att ringa dem som är över 75. Alla som är över 70 får dock ringa upp Helsingfor­shjälpen om man behöver hjälp med hemburen mat eller läkemedel. Hjälpnumre­t har ringt eller tagit emot omkring 40 000 samtal.

– Hundratals hemleveran­ser per vecka har ordnats via Helsingfor­shjälpen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland