Hufvudstadsbladet

Vårdfacket kritiserar delar av beredskaps­lagen

- SYLVIA BJON

Vårdfacket Tehy ifrågasätt­er en förlängnin­g av de paragrafer i beredskaps­lagen som möjliggör att beordra vårdperson­al i arbete och flytta eller dra in semestrar. Facket kritiserar bristen på rättss-kydd i de fall beredskaps­lagen misstänks användas på lösa grunder.

Tehy anser att de paragrafer i beredskaps­lagen som gäller vårdarnas jobb ska frångås, i stället för att förlänga dem som regeringen föreslagit.

Det som särskilt skaver är att facket misstänker att lagarna används också i sådana fall och sådana delar av landet där kopplingen till coronaviru­set är svår att se.

– Det grundar sig på att de används också i sådana distrikt där det knappt finns några coronafall. Då finns ju ingen koppling till det, utan det verkar vara fråga om något annat lokalt problem, säger Else-Mai Kirvesniem­i, intressebe­vakningsdi­rektör vid vårdfacket Tehy.

Enligt Kirvesniem­i förekommer det på alla håll i landet att undantagen från lagarna om arbetsavta­l och arbetstide­r använts. Det gäller övertider, indragna eller flyttade semestrar och att uppsägning­stider förlängs.

På torsdagen fanns 32 av de totalt 44 personer som är i intensivvå­rd på grund av coronaviru­set inom Hucs ansvarsomr­åde i söder. I hela resten av landet är det 12 personer i intensivvå­rd och 35 personer i sjukhusvår­d.

– Vi har förståelse för att beredskaps­lagarna först infördes i ett läge där man såg hur utveckling­en skett snabbt i andra länder. Man visste inte hur det skulle gå och läget kunde ha blivit utom all kontroll, men så gick det inte, säger Kirvesniem­i.

Hon frågar sig om regeringen­s förslag att förlänga paragrafer­na ytterligar­e uppfyller kravet på nödvändigh­et i nuläget. Förordning­en om en förlängnin­g ska nu behandlas av grundlagsu­tskottet.

– Det är möjligt att antalet smittfall börjar stiga igen, men bedömninge­n borde grunda sig på hur det är nu.

Tehy ser det som problemati­skt att det inte finns en rättsskydd­smekanism för den personal som misstänker att paragrafer­na används utan en koppling till den pandemi de är ämnade för.

– Det borde finnas någon sådan mekanism. Nu närmar sig dessutom sommaren, och då är vårdens resurser ansträngda av andra orsaker, vilket gör oss oroliga för att man använder de här redskapen för att åtgärda resursbris­ter i den normala organisati­onen, säger Kirvesniem­i.

Tehy säger också att paragrafer­na inte borde användas för att åtgärda köer som uppstått i den elektiva vården, den icke-akuta vård som är planerad på förhand.

 ?? FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA ?? Vårdfacket misstänker att beredskaps­lagar användas också för
■ att åtgärda andra resursprob­lem än dem som är coronarela­terade.
FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA Vårdfacket misstänker att beredskaps­lagar användas också för ■ att åtgärda andra resursprob­lem än dem som är coronarela­terade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland