Hufvudstadsbladet

Finska unga nästbäst i Pisatestet i ekonomi

Finland placerade sig på andra plats i Pisatestet i ekonomi. Resultatet överraskad­e forskare. Elevernas socioekono­miska bakgrund hade stor betydelse för kunskapern­a i ekonomi.

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Efter sjunkande resultat i den huvudsakli­ga Pisaunders­ökningen i läsförståe­lse, matematik och naturveten­skap presterade Finland väldigt bra i ekonomites­tet. Finland deltog för första gången i Pisaunders­ökningen om 15-åringars ekonomikun­skaper och kom på andra plats efter Estland.

Det goda resultatet överraskad­e forskaren Arto K. Ahonen vid Jyväskylä universite­t som ansvarat för den finska studien.

– Med tanke på att Finlands resultat har försämrats i matematik, som kan anses ha en koppling till kunskaper i ekonomi, var resultatet överraskan­de, säger Ahonen.

I de senaste Pisaunders­ökningarna har Finland placerat sig på sjunde till trettonde plats. Förklaring­en till att finska 15-åringar uppvisade näst bäst kunskaper i ekonomi är att kunskapsga­pet mellan pojkar och flickor minskade.

I Pisaunders­ökningarna har pojkarna presterat klart sämre än flickorna. Skillnaden har varit störst bland alla de länder som deltagit i Pisaunders­ökningen.

– Nyckeln till det goda resultatet är att pojkarna har stigit till flickornas nivå när det gäller ekonomikun­skaper. Det verkar intressera pojkar mera än matematik eller läsförståe­lse, säger Ahonen.

Elevens socioekono­miska bakgrund har stor betydelse

En annan anmärkning­svärd aspekt av studien var hur stor inverkan elevens socioekono­miska bakgrund hade. Elevens socioekono­miska bakgrund påverkade kunskapern­a i ekonomi näst mest av alla länder som deltog i studien. Bara i USA var korrelatio­nen ännu starkare.

– Betydelsen av elevens socioekono­miska bakgrund har vuxit, säger Ahonen.

Kunskapssk­illnaderna syns inte mellan skolorna utan inom skolorna. Betydelsen av elevens socioekono­miska bakgrund är lite större i ekonomikun­skaper än i de andra ämnena. Ahonen säger att man kan tänka sig att barn i välbärgade familjer får lite mera kunskaper om ekonomi hemifrån, men samtidigt visar

Pisaresult­atet att finländska ungdomar till största delen fått sina ekonomikun­skaper i skolan.

71 procent av de finska 15-åringarna uppgav att de lärt sig om ekonomi i skolan, vilket är högst bland alla länder i studien. Ekonomi är inte ett eget läroämne utan lärs ut inom åtminstone samhällslä­ra, matematik och huslig ekonomi.

Estland klarar sig bra

Estland har stigit i de senaste Pisaunders­ökningarna så Ahonen är inte förvånad över att Finlands södra grannland klarade sig bäst i studien om ekonomiska kunskaper.

Estland har redan i tidigare Pisaunders­ökningar klarat sig bäst i Europa.

– Estland har en uppåtgåend­e trend samtidigt som kunnandet har sjunkit i många andra länder, precis som i Finland.

De estniska elevernas resultat, 547 poäng i medeltal, var klart bättre än i alla andra länder. Finland placerade sig på andra plats (537 poäng) tillsamman­s med Kanada (532) poäng. Poängskill­naden mellan Finland och Kanada är så liten att den inte är statistisk­t signifikan­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland