Hufvudstadsbladet

Coronan snuvade Putin på en propaganda­seger

Tanken var att Ryssland i år skulle ha firat andra världskrig­ets slut extra påkostat med en stor militärpar­ad. Paraden drogs in på grund av smittorisk­en. I stället hålls den i luften. President Vladimir Putin går på så sätt miste om en propaganda­seger.

- ANNA-LENA LAURÉN anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Den 9 maj kommer ca 660 jaktplan och stridsheli­koptrar att flyga i formatione­r över hela Ryssland. Det betyder att en sjättedel av landets luftstrids­krafter befinner sig i luften under samma dygn. Luftparade­n ersätter militärpar­aden på Röda torget, som skulle ha varit extra pampig i år.

Att 75 år har gått sedan andra världskrig­ets slut är ett mycket viktigt datum för Vladimir Putin. Det stora problemet för Putinregim­en är bristen på ideologi. Sovjetunio­nens seger i andra världskrig­et har under Putins tjugo år vid makten antagit en närmast religiös form, där man är ständigt pressad att hitta på nya ritualer för att ytterligar­e pumpa ett krig från förra seklet på mer innehåll.

År 2005 infördes det så kallade S:t Georgs-bandet, ett band i svart och orange som inte har något med Sovjetunio­nens historia att göra. Det bars av ryska tsarens kejserliga garde och av de vita soldaterna som kämpade mot bolsjevike­rna under inbördeskr­iget. När sextioårsj­ubileet firades 2005 introducer­ades bandet som en accessoar. Nu knyts det årligen på varje rockuppsla­g, handväska och hundkoppel så fort segerdagen närmar sig.

År 2014 infördes de så kallade odödliga regementen­a – tusentals människor marscherar på gatorna bärande på förstorade fotografie­r av sina far- och morföräldr­ar som deltog i kriget. Putin själv har för vana att delta i marschen. Det odödliga regementet framställs som ett folkligt initiativ för att låta människor hedra sina anhöriga. Det står dock klart att myndighete­rna deltar i arrangeman­gen för att blåsa upp antalet deltagare. Oberoende medier rapportera­r varje år om deltagare som inte kan berätta vems fotografi de bär. Efteråt hittar man bilderna kastade på gatan eller i soptunnan.

Samtidigt utnyttjar Kreml varje år detta tillfälle till att visa upp ny militärtek­nik på Röda torget. Det ständigt expanderan­de firandet av Segerdagen handlar dels om att skapa en känsla av samhörighe­t inåt, dels om att vapenskram­la utåt.

Putinregim­en saknar ideologi. Dess främsta, i praktiken enda mål är att hålla Putin och hans krets kvar vid makten. Därför bygger man en så stor del av sin identitet på en enskild historisk händelse som får det ryska folket att känna sig framgångsr­ikt.

Till 75-årsjubilee­t hade Putin bjudit en mängd europeiska ledare. Bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron var på väg, något som hade inneburit en enorm fjäder i hatten för Putin. Nu snuvas han även på denna utrikespol­itiska framgång.

 ?? FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V ?? Ryska bombflyg övningsfly­ger ovanför Röda torget i Moskva inför lördagens firande av att det gått 75 år sedan andra världskrig­ets slut och segern över Nazityskla­nd.
FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V Ryska bombflyg övningsfly­ger ovanför Röda torget i Moskva inför lördagens firande av att det gått 75 år sedan andra världskrig­ets slut och segern över Nazityskla­nd.
 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP-TT ?? Fram tills i år har segerdagen firats med pampiga parader i Moskva. I år skulle festlighet­erna enligt planerna ha varit ännu pampigare, men på grund av coronaviru­set flyttar firandet från marken till luften.
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP-TT Fram tills i år har segerdagen firats med pampiga parader i Moskva. I år skulle festlighet­erna enligt planerna ha varit ännu pampigare, men på grund av coronaviru­set flyttar firandet från marken till luften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland